Recap World Cups Varna, Rimini en Montpellier

Tussen 26 en 29 mei vonden maar liefst drie World Cups plaats: World Cup Varna (turnen), World Cup Rimini (trampolinespringen en dubbele minitrampoline) en World Cup Montpellier (parkour). In deze recap lees je hoe deze drie toernooien zijn verlopen.

World Cup Varna (turnen)

Donderdag 26 mei
Zes Nederlandse sporters stonden donderdag 26 maart klaar voor hun kwalificaties op vijf toestellen.

Loran de Munck en Yazz Ramsahai maakten zich klaar voor de ringen. Zij eindigden met 13,250 voor Loran en 12,200 voor Yazz op een 16e en 26e plaats.

Martijn de Veer en Yazz namen beiden deel aan het onderdeel vloer. Martijn eindigde 12e met een score van 13,150 en Yazz wist zich voor de finale te kwalificeren met 13,500. Hij werd achtste. “Ik ben erg blij! Mijn eerste buitenlandse optreden en direct een finale,” zei hij na afloop.

Loran en Yazz deden beiden de kwalificatie op voltige. Yazz eindigde na een aftrek van 4,000 als laatste. Loran wist zich voor de finale te kwalificeren en werd zesde met een score van 13,550. “Na een slechte afsprong ben ik gelukkig door naar de finale, dankzij mijn hoge moeilijkheidsscore,” zei hij.

Mara Slippens mocht deelnemen aan sprong. Met een gemiddelde van 13,300 kwalificeerde zij zich als vierde voor de sprongfinale. “Mara is eerstejaars senior. Het is haar eerste World Cup en ze is gelijk als vierde geplaatst voor de sprongfinale met twee prima uitgevoerde sprongen,” zei delegatieleider Dirk van Meldert.

Sanna Veerman en Tisha Volleman stonden beiden paraat voor hun kwalificaties op brug. Tisha eindigde met 11,550 punten op een gedeelde 18e plek. Sanna had de moeilijkste oefening van alle deelnemers en eindigde met een D-score van 6,100 en E-score van 7,600 (totaal 13,700) op een gedeelde eerste plek met de Franse Aline Friess. “Een sterk optreden van Sanna. Met een hogere moeilijkheid een gedeelde eerste plek richting de finale,” zei delegatieleider Dirk.

Vrijdag 27 mei
Ook de volgende dag streden zes Nederlandse sporters voor een finaleplek.

Martijn en Yazz namen deel aan het onderdeel rekstok. Zij eindigden met 13,150 voor Martijn en 13,100 voor Yazz als 13e en 14e.

Op brug ongelijk zouden Loran en Martijn beiden meedoen met de kwalificatie op brug ongelijk. Martijn heeft deze kwalificatie uiteindelijk niet gedaan. Loran eindigde als twaalfde met een score van 13,300.

Op vloer deden Shadé van Oorschot en Sanna mee. Zij behaalden 12,500 (Sanna) en 12,350 (Shadé) en werden daarmee 10e en 12e.

Mara en Shadé streden beiden om een finaleplek op balk. Mara werd met 11,950 12e en Shadé miste nét de finale door als negende te eindigen met 12,200.

De sporters eindigden dus hoog, maar behaalden op vrijdag nét geen finaleplek.

Zaterdag 28 mei
Op zaterdag waren de toestelfinales. Yazz mocht op vloer het spits afbijten voor de Nederlanders. Na een aantal vallen werd hij zevende met een score van 11,000.

Daarna was het tijd voor Mara’s sprongfinale. Zij behaalde met twee goede sprongen een gemiddelde van 12,925 en werd daarmee vijfde. “Haar sprongen waren foutloos, maar de moeilijkheid was te laag,” zei delegatieleider Dirk.

Op voltige startte Loran heel goed. Hij liet de moeilijkste routine zien. Zijn afsprong ging mis, waardoor hij met 13,800 een gedeelde derde plek behaalde. Omdat zijn uitvoering lager is beoordeeld dan de andere sporter met dezelfde totaalscore, heeft Loran uiteindelijk nét naast het podium gegrepen.

Als laatste was het de beurt aan Sanna op brug. Ze had de moeilijkste oefening en begon heel sterk, maar raakte halverwege haar balans kwijt. Ze viel van de balk, maar herpakte zichzelf. Ze werd uiteindelijk zesde met een totaalscore van 12,150.

“We hebben zondagochtend meteen doelen gesteld voor zaterdag 4 juni: dan is het eerste kwalificatiemoment voor het EK in München,” zei Dirk van Meldert.

World Cup Rimini (trampoline & dubbele minitrampoline)

Op 27 en 28 mei kwamen 6 Nederlandse trampolinespringers in actie op de World Cup in Rimini, Italië. Tijdens de kwalificaties op kwamen Guitho de Wolff, Luuk Swinkels en Milco Abrahams in actie op de dubbele minitrampoline. Guitho heeft zichzelf uiteindelijk als 8e weten te plaatsen voor de finale op dit toestel, om uiteindelijk op de 5e plaats te eindigen.

Op de grote trampoline individueel kwamen Luuk en Milco wederom in actie, dit keer ook bijgestaan door Jordy Mol, Niamh Slattery en Romana Schuring. De dames hebben zich allebei weten te plaatsen voor de halve finale. Hier is het toernooi voor Romana geëindigd, die ondanks een blessure toch een 12e plek heeft binnengehaald. Niamh is in deze halve finale 4e geworden, waardoor zij een finaleplaats heeft behaald. In deze finale heeft ze een kleine aanpassing aan haar oefening moeten doen, maar hier is zij toch nog op een mooie 6e plaats geëindigd.

Als laatste stonden de kwalificaties synchroon op het programma. Niamh en Romana kwamen samen net tekort voor de finale, maar bij de heren lukte het Luuk en Milco wel om zich hiervoor te plaatsen. Zij zijn in deze finale uiteindelijk het eremetaal net misgelopen, maar mogen trots zijn op hun 4e plaats.

Deze World Cup was een mooie gelegenheid om goed voor te bereiden op het EK, wat aansluitend in dezelfde stad plaats zal vinden komende week.

World Cup Montpellier (parkour)

Afgelopen weekend heeft de Worlcup Parkour in Montpeillier plaatsgevonden. Bij de heren freestyle zijn er helaas geen finaleplaatsen uitgekomen, maar er zijn keurige resultaten en goede prestaties neergezet. Hiermee hebben ze aangetoond dat ze meedraaien in de Internationale top van de Parkourwereld.

Tangui: 10e
Jaap: 15e
Koen: 16e
Luciano: 22e

Na een succesvolle halve finale Speed mocht Tangui door naar de finale. Luciano viel met een 13e plaats net buiten de boot. Tangui van Schingen (18 jaar) heeft in de finale als jongste speler de 2e prijs weten te bemachtigen in de categorie Speed.

Ook de dames wisten na een goede kwalificatiewedstrijd de finale te behalen. In de categorie Freestyle en Speed werden 2 finaleplaatsen behaald, maar helaas vielen ze in beide wedstrijden net buiten het podium.