Recap World Games 2022

Van 7 t/m 17 juli vonden de World Games plaats in Birmingham, USA. Het event staat ook wel bekend als de Olympische Spelen voor niet-olympische sporten. Vijf atleten uit drie gymnastische disciplines hebben Nederland hier mogen vertegenwoordigen:

  • Noa Diorgina Man (parkour)
  • Milco Abrahams (dubbele minitrampoline)
  • Anna Koster, Esmee de Graaf en Sarai Huitema (acrobatische gymnastiek)

Op 10 juli om 18:30 lokale tijd mocht Noa als eerste in actie komen op het onderdeel speed. In de finale wist ze met een tijd van 29,24 seconden zilver te pakken op dit onderdeel.

"Ik kwam voorheen altijd net iets kracht en uithoudingsvermogen tekort bij speed. Nu heb ik voor het eerst een podium kunnen pakken." Noa Diorgina Man

Een dag later stond het freestyle op de planning, Noa’s favoriete onderdeel. En ook haar beste onderdeel zo blijkt, want met een score van 23,5 wist zij zich als beste deelnemer te kwalificeren voor de finale. In deze finale wist ze deze score nog eens te overtreffen, en uiteindelijk met 24 punten het goud binnen te slepen.

Meer over Noa’s prestaties met video’s van haar runs lees je in dit artikel.

Voor Milco is deze wedstrijd helaas minder succesvol verlopen. Als eerste dubbelmini-springer ooit namens Nederland op de World Games was te verwachten dat het een lastige wedstrijd zou gaan worden, met de negen beste springers ter wereld als tegenstanders. Desondanks hoopte de kersverse Nederlands kampioen wel gewoon twee goede oefeningen neer te kunnen zetten, zoals hem dit op het afgelopen EK ook was gelukt. Helaas liep deze wedstrijd anders, met een 0-score op zijn eerste serie en 23,200 op zijn tweede tot gevolg.

“Ik ben al heel blij dat ik het land mag presenteren. Maar afgelopen wedstrijden heb ik het heel lekker gedaan: ik ben eerste geworden op het NK, 6e op het afgelopen EK, en dan hoopte ik om natuurlijk de lijn goed vol te houden en op de belangrijkste wedstrijd het misschien nog wat beter te kunnen doen. En dan spring ik mijn slechtste wedstrijd ooit, dus dat is dan opeens wel een flinke klap in mijn gezicht.” Milco Abrahams

Het volledige interview met Milco met video’s van zijn oefeningen zie je in aflevering 9 van Birmingham Today.

De laatste wedstrijd namens de gymsport was voor het acro-trio Anna, Esmee en Sarai. De groep, die pas sinds april 2022 bij elkaar is, heeft twee oefeningen laten zien op de wedstrijdvloer. Samen hebben zij goede oefeningen neergezet. Van de jury kregen zij een aanzienlijk lagere moeilijkheidsscore dan Portugal, die met het goud naar huis is gegaan. De totaalscore van 52,170 van de Nederlandse dames bleek uiteindelijk niet genoeg voor een finale, maar ze mogen trots zijn op hun zesde plaats. De balansoefening is terug te zien in deze video (vanaf 1 uur, 19 minuten en 30 seconden).

Foto's: Marco en Jenna Spelten

Gerelateerd

Noa Diorgina Man pakt goud en zilver op de World Games

10 en 11 juli stonden voor Noa Diorgina Man in het teken van parkour op de World Games in Birmingham, USA. Zondag was haar wedstrijd voor het onderdeel 'speed' en maandag mocht ze strijden voor haar favoriete onderdeel 'freestyle'. Met veel passie vertelt ze over haar avontuur.

Lees meer

Alle artikelen