Reserveplaatsen voor TeamNL turnsters

Zondagochtend 25 juli is de Nederlandse turnploeg in actie gekomen op de Olympische Spelen in Tokio. De turnsters hebben daar geen finaleplaatsen weten te veroveren. Lieke Wevers en Eythora Thorsdottir staan nog wel als eerste en tweede reserve op de lijst voor de meerkampfinale. Sanne Wevers staat als derde reserve bij de balkfinale.

Om 08.10 uur startte de derde subdivisie met daarin de Nederlandse dames Eythora Thorsdottir, Lieke Wevers, Sanne Wevers en Vera van Pol. In deze kwalificatiewedstrijd werd gestreden om zowel individuele finales als de landenfinale.

Brug
Vera opende met een stabiele oefening de wedstrijd op brug. Helaas wist het team dit niet vast te houden en moest een val in de oefening van Sanne en een hapering bij Eythora incasseren. Lieke sloot het eerste toestel met een nette brugoefening af. Met een totaalscore van 39.666 was de wedstrijd geopend en kon het team zich opmaken voor het toestel balk.

Balk
Lieke laat ook op balk een oefening zien zonder grote fouten en is hiermee op weg naar een goede meerkampscore. Eythora begint haar oefening met een val tijdens de opsprong maar weet zich goed te herpakken. Dan is het de beurt aan Sanne Wevers, regerend olympisch kampioene op balk. Haar opsprong oogt onzeker maar ze heeft daarna het ritme te pakken en zet een strakke oefening neer. Het lukt Sanne niet een rechtstreekse finaleplaats op haar favoriete toestel balk af te dwingen. Met een 13,866 als score bleef ze buiten de top acht en staat ze als derde reserve op de lijst.

Vloer
Het onderdeel waar Nederland internationaal bekend staat om het mooie, elegante turnen. Dat hebben de dames van TeamNL ook deze wedstrijd weer laten zien. Eythora op haar eigen ingezongen muziek, Lieke met een adembenemende choreografie en Vera met fantastische sprongen.

Sprong
Alle adrenaline die er nog in zat, is er op dit laatste toestel uitgesprongen. Zowel Lieke, Vera als Eythora lieten een yurchenco techniek zien en sloten de wedstrijd nagenoeg foutloos af.

Met een teamscore van 160.263 eindigt Nederland op plek 11 en weet zich hiermee niet te plaatsen voor de landenfinale. De Russische turnsters plaatsen zich met een puntentotaal van 171.629 als eerste voor de landenfinale.

Reserveplaatsen
Of de meerkamp scores van Lieke (53.365) en Eythora (52.899) genoeg waren om in de top-24 te blijven was nog afwachten. Maar toen de laatste turnster klaar was, bleek het net niet voldoende voor een plek in de individuele meerkampfinale. De Amerikaanse superster Simone Biles plaatst zich met een puntentotaal van 57.731 als eerst voor deze finale.

Lieke eindigt op de geschoonde lijst als 25e en is daarmee eerste reserve*. Eythora is met plaats 26 tweede reserve voor de individuele meerkampfinale. De beste 24 turnsters uit de kwalificatie, met een maximum van twee turnsters per land, plaatsten zich voor de eindstrijd. Die is donderdag 29 juli om 12.50 uur.

De balkfinale, met Sanne als derde reserve, wordt geturnd op dinsdag 3 augustus om 12.53 uur Nederlandse tijd.

De uitslagen van de kwalificatie vind je hier. Hoe de rest van het turnprogramma in Tokio eruit ziet vind je hier.

* Als reserve kom je in actie als een gekwalificeerde turnster zich afmeldt voor de finale.