Sportboot valt op tijdens Canal Pride

Zestien van de 76 sportbonden, waaronder de KNGU, vormden afgelopen zaterdag een uniek collectief op de NOC*NSF-boot tijdens de Canal Pride. Een belangrijk statement om het taboe ‘LHBTI in de sportwereld’ verder te doorbreken. De onderliggende boodschap was helder: ‘Sporten doe je samen’. Het motto leverde de sportboot een eervolle tweede prijs op.

De 20-meter lange boot, met 140 bekende en minder bekende personen uit de sportwereld, zorgde met de uniforme oranje uitstraling voor een kleurrijk spektakel. Het plezier spatte er bij de sporters zichtbaar vanaf. KNGU-medewerker Monique Wieskamp: “Het was een feestje voor iedereen. Ik ben trots dat wij als KNGU met een grote delegatie aanwezig waren om dit uit te dragen.”

Iedereen kan zichzelf zijn

“Een geweldige dag”, beaamt ook trampolinespringer Jurn Booltink: “Ik vond het een eer om hierbij aanwezig te zijn, want ‘Ja! Sporten doen we samen en iedereen is gelijk’. Fantastisch dat er nu al zoveel sportbonden aangehaakt zijn. Hopelijk wordt dit de komende jaren alleen nog maar meer. Na de lunch vertrok onze boot en na de eerste brug voelde je de energie en liefde van de bezoekers langs de kade over je heen vallen. Wat een blijheid en een ontzettend warm gevoel. Het mooiste van dit feest is dat alles kan én alles mag. Iedereen kan zichzelf zijn, zonder dat daar iets van gevonden wordt.”

De KNGU wil heel graag dat clubs dit thema bespreekbaar maken en er blijvend oog voor hebben, zodat ze een veilige plek creëren voor iedere sporter. Dit betekent dat we in het najaar opvolging zullen geven aan de LHBTI-acceptatie binnen de gymsport-community. Zo zijn we onder andere in gesprek met de John Blankenstein Foundation en voormalig topturner Jeffrey Wammes om te kijken hoe we dit verder vormgeven tijdens onder onze najaarscongressen.

[Bron aftermovie: NOC*NSF]