Twee finaleplekken voor de turners

Op maandag 31 oktober heeft de herenselectie, bestaande uit Jermain Grünberg, Jordi Hagenaar, Loran de Munck, Casimir Schmidt en Martijn de Veer, hun kwalificatiewedstrijd geturnd op de WK in Liverpool. De mannen waren goed in vorm en dat leverde dus ook mooie resultaten op, waaronder maar liefst twee finaleplekken voor de Nederlanders.

De top 12 teams van de WK in 2023 plaatsen zich automatisch voor de Olympische Spelen in Parijs. Dat het team nu, één jaar daarvoor, op een dertiende plek eindigt, is dus een ontzettend mooi gegeven. Daarnaast was het verschil tussen de nummer 12, Hongarije, en Nederland erg klein: slechts 0,600 punten. Helaas geen WK-teamfinale dit jaar, maar wél een mooi vooruitzicht en een reëel doel om naartoe te werken. "Als team hebben we het super goed gedaan," zei Casimir na afloop. 

De top 24 meerkampers uit de kwalificatie worden gekwalificeerd voor de meerkampfinale. Casimir, die afgelopen juni nog een enkeloperatie onderging, wist op ieder toestel ruim 13 punten te scoren, met zelfs 14,333 op sprong. Hij werd daarmee negende in de meerkamp en verzilverde, op zijn verjaardag nota bene, een plek in de finale op vrijdag. Het is de tweede keer dat hij deze WK-finale behaalt. "Ik ben heel erg blij met het behalen van de all-aroundfinale. Van tevoren was het wel een doel, maar je weet natuurlijk nooit hoe het gaat lopen. Ik had eigenlijk gehoopt om rond de 81 punten of net iets daarboven te turnen. Uiteindelijk behaalde ik 82,5, dus dat is echt super mooi," zegt Casimir. "Dit is mijn eerste grote toernooi in anderhalf jaar en eerste WK in drie jaar, dus ik ben wel heel blij met de prestaties."

Ook Loran mag nogmaals voor Nederland uitkomen dit toernooi. De Europees vicekampioen op voltige mag op zaterdag strijden om de wereldtitel op voltige. Hij plaatste zich als vierde en is erg tevreden. "Ik begon op voltige, wat een moeilijk eerste toestel is. Het begin van mijn voltigeroutine ging helemaal fantastisch, daarna was ik een beetje uit mijn ritme. Ik kon het goed doorpakken en het midden was echt goed... Tot het einde: daar moest ik echt duwen en trekken. De afsprong kwam er goed uit, dat komt doordat ik bijna iedere dag oefeningen doe, waardoor ik die goed kan rechtbreien," vertelt een tevreden Loran. "Ik ben zeer tevreden over vandaag."

Voor Jermain, die de tweede keer op een WK staat, en debutanten Jordi en Martijn was dit toernooi een mooie ervaring. Ze lieten veel goede oefeningen zien, waar ruimte is voor verbetering.

"Een hele mooie 13e plek van de wereld voor het mannenteam, en twee prachtige finales op voltige en in de meerkamp! Een prestatie met perspectief, we blijven bouwen. Gepaste trots voor dit jonge team. Complimenten aan staf en sporters," schrijft technisch directeur Jeroen van Leeuwen.

De gekwalificeerde heren komen op vrijdag en zaterdag in actie.
Programma WK turnen

 

Alle resultaten vind je hier

Gerelateerd

Vijf WK-finales voor de turnsters

Het damesteam heeft op zondag 30 oktober de kwalificatiewedstrijd op de WK in Liverpool geturnd. De turnsters Eve de Ruiter, Eythora Thorsdottir, Sanna Veerman, Naomi Visser en Tisha Volleman hebben zich mogen tonen aan de wereld. En dat ging ze goed af.

Lees meer

Alle artikelen