Vijf WK-finales voor de turnsters

Het damesteam heeft op zondag 30 oktober de kwalificatiewedstrijd op de WK in Liverpool geturnd. De turnsters Eve de Ruiter, Eythora Thorsdottir, Sanna Veerman, Naomi Visser en Tisha Volleman hebben zich mogen tonen aan de wereld. En dat ging ze goed af.

Een teamfinale zat er helaas nét niet in. Een achtste plek was nodig voor de teamfinale en de totale score van 159,396 resulteerde in een negende plaats, achter Canada. "Ik vond het leuk om voor het eerst met dit topteam op een WK te staan. Ik ben er trots op dat ik tot het einde heb gestreden en heb veel geleerd van het proces," zegt Eve, die haar WK-debuut maakte.

Gelukkig was deze kwalificatie wel goed voor meerdere finales. Zo wist Nederlands kampioen Naomi zich driemaal te kwalificeren: een meerkampfinale, een brugfinale én een vloerfinale. Het is voor het eerst in ruim 20 jaar dat een Nederlander zich voor drie individuele finales weet te kwalificeren op een WK. "Ik vond het superleuk om weer met het team op een WK te staan en ik ben trots op iedereen! Ik ben ook heel blij met m’n individuele resultaat," zegt ze na afloop van de wedstrijd.

Ook Tisha en Sanna zijn verzekerd van een finale: Tisha turnt de meerkampfinale en Sanna heeft zich als zesde weten te kwalificeren voor de brugfinale. "Ik ben trots op het team! We hebben gevochten tot het laatste toestel en ik ben zelf heel erg blij met het behalen van m’n eerste WK meerkampfinale. Ik kijk uit om samen met Naomi te knallen donderdag!" zegt Tisha.

Ook Eythora heeft mooie prestaties neergezet. Ze begon sterk op brug, maar wist dit ritme helaas niet vast te houden in de rest van de wedstrijd. Ze werd 27e in de meerkamp. Het toernooi is hiermee voor haar ten einde.

Bondscoach Jeroen Jacobs is tevreden: "Een mooie start van de WK met vijf finales." Ook reserve Casey-Jane Meuleman is trots: "Ik ben erg blij met deze ervaring, zonder te hoge spanning, en trots op het team. Het is een uitdagende maar hele mooie rol als reserve. Je weet vooraf namelijk nooit wat je kunt verwachten."

De gekwalificeerde dames komen op donderdag, zaterdag en zondag in actie.
Programma WK turnen

 

Alle resultaten vind je hier