16e en 18e plek in de meerkamp voor de dames

Op 3 november hebben turnsters Naomi Visser en Tisha Volleman de meerkampfinale geturnd op de WK in Liverpool. En dat is uniek, want zo'n globale wedstrijd wordt ver van regelmatig gehouden. De laatste keer waren de Olympische Spelen in Tokio, afgelopen jaar. Dat Nederland met twee turnsters de meerkampfinale heeft gehaald is al een winst op zich.

Naomi startte op brug en mocht het spits afbijten van haar groep met zes turnsters. Met ruim 6.000 ogen op haar gericht kende ze geen ultieme start van de wedstrijd en moest een val incasseren. Daarna turnde ze op balk, vloer en sprong. In de M&S Bank Arena schitterde ze op vloer en de glimlach kwam weer terug op haar gezicht. Ze turnde de vijfde beste score op dit toestel tijdens deze meerkampfinale. Uiteindelijk werd ze 18e. "Ik heb een dubbel gevoel over de wedstrijd van gisteren. Het is niet helemaal gegaan zoals gehoopt, maar ik ben wel heel blij dat ik een mooie vloeroefening heb neergezet en daarmee de score t.o.v. de kwalificatie heb verbeterd. Nu focus op komend weekend en ik heb heel veel zin om samen met Sanna te knallen in de brugfinale op zaterdag," zegt Naomi in de ochtend van 4 november.

Tisha mocht starten op vloer en was zichtbaar aan het genieten van haar eerste WK-finale. Ze turnde in de hele meerkamp goed en liet zien waarom ze in de finale stond. Ze was zelfs de laatste turnster die in actie kwam - toen de andere finalisten al klaar waren, waardoor alle ogen op haar gericht waren tijdens haar oefening op balk. Ze werd zestiende en schoof daarmee vijf plekken richting de top, ten opzichte van haar kwalificatie. "Ongelofelijk mooie ervaring, bizar om mee te maken. Een wedstrijd vol uitdagingen, maar ik heb deze uit kunnen turnen zonder grote fouten. Fantastisch om mijn vijfde WK en eerste finale zo te mogen turnen," zegt een tevreden Tisha.

"Een prestatie van formaat van beide dames! Heel mooi dat 'we' er stonden!" schrijft technisch directeur Jeroen van Leeuwen na afloop van de wedstrijd.

De Braziliaanse Rebeca Andrade overmeesterde het veld met een totaalscore van 56,899. Dat was 1,5 punt hoger dan de nummer twee. 

Naomi komt zaterdag en zondag nog in actie bij de toestelfinales.
Programma WK turnen

 

Alle resultaten vind je hier

Gerelateerd

Twee finaleplekken voor de turners

Op maandag 31 oktober heeft de herenselectie, bestaande uit Jermain Grünberg, Jordi Hagenaar, Loran de Munck, Casimir Schmidt en Martijn de Veer, hun kwalificatiewedstrijd geturnd op de WK in Liverpool. De mannen waren goed in vorm en dat leverde dus ook mooie resultaten op, waaronder maar liefst twee finaleplekken voor de Nederlanders.

Lees meer

Vijf WK-finales voor de turnsters

Het damesteam heeft op zondag 30 oktober de kwalificatiewedstrijd op de WK in Liverpool geturnd. De turnsters Eve de Ruiter, Eythora Thorsdottir, Sanna Veerman, Naomi Visser en Tisha Volleman hebben zich mogen tonen aan de wereld. En dat ging ze goed af.

Lees meer

Alle artikelen