5e, 6e en 7e plek in de toestelfinales voor Sanna, Loran en Naomi

Toestelfinales voor Loran op voltige en voor Naomi en Sanna op brug: een spannend moment, want je hebt één moment om te laten zien wat je kunt. Voor een publiek van duizenden mensen in de zaal en daar bovenop nog eens een paar duizend mensen thuis voor de buis.

Na een zilveren EK-medaille op voltige voor Loran, kwalificeerde hij zich óók voor de WK-finale op hetzelfde toestel. Loran mocht het spits afbijten in zijn allereerste WK-finale is. Iedereen weer op nul en Loran mocht de toon zetten. Hij startte goed, pakte een fijn ritme en wist die te behouden. Hij turnde strak, hield de benen netjes bij elkaar en zette een top-oefening neer. Nog één laatste stap: de afsprong. Helaas werd de verzuring in zijn armen hem te veel, waar hij niet doorheen kon turnen. Hij maakte zijn oefening wél af, want hij deed een tweede poging voor de afsprong, en dat ging goed. "Alles liep goed, maar richting het einde waren mijn armen één blok en kon ik het niet meer controleren," zegt een teleurgestelde Loran na afloop. Hij werd uiteindelijk zesde in de finale.

Daarna de beurt aan Naomi en Sanna op brug. Na een val van meerkamp-wereldkampioen Rebeca Andrade (BRA) en een goede oefening van Shilese Jones (USA), was het de beurt aan Naomi. Ze ging met veel energie haar finale in, maar het was helaas nét iets te veel, waardoor ze viel. Ze hervatte haar oefening en maakte deze mooi af. "Ik voelde me eigenlijk heel goed, maar ik wilde gewoon die eerste handstand goed zetten, zodat ik goed in mijn ritme kon komen. Maar ik gaf te veel energie, waardoor ik er eigenlijk overheen vloog. Ik sprong al niet helemaal lekker aan, waardoor ik moest corrigeren en dan is het te veel," zegt Naomi. Over het opnieuw oppakken van de oefening zegt ze: "Het is wel heel lastig, omdat het meteen het eerste element is en je weet dat het eigenlijk al gedaan is. Ik ben wel blij dat ik daarna een goede oefening heb neer kunnen zetten en dat heb kunnen laten zien."

Direct na Naomi was het de beurt aan Sanna. Slechts drie weken geleden blesseerde zij haar enkel tijdens de selectiewedstrijd voor deze wereldkampioenschappen. Ze kon gelukkig wel mee én wist haar allereerste WK-finale te behalen. Ze zette een sterke oefening neer en werd uiteindelijk vijfde. "Ik ben blij met het resultaat. Ik ben gewoon vijfde van de wereld, dus dat is super vet. Zo'n finale is super spannend, er zitten veel mensen en je hebt natuurlijk veel zenuwen, maar ik ben gewoon blij dat het goed ging," zegt ze na afloop.

"En we sluiten hier in Liverpool weer een spannende WK-finaledag af met een 5e, 6e en 7e plek. In een sterk deelnemersveld blijft het erg mooi dat we er tussen staan. Desondanks had er ‘meer’ ingezeten. Even treuren, en dan komt de trots! Blijven knallen…" schrijft technisch directeur Jeroen van Leeuwen.

Naomi komt morgen (zondag) in actie in de vloerfinale.
Programma WK turnen

 

Alle resultaten vind je hier

Gerelateerd

12e plek voor Casimir in de WK-meerkamp

Casimir Schmidt heeft op 4 november gevlamd in de meerkampfinale op de WK in Liverpool. Anderhalf jaar lang heeft hij geen wedstrijden kunnen turnen en afgelopen juni onderging hij een operatie aan zijn enkel. Pas drie weken geleden heeft hij voor het eerst sinds zijn operatie weer voluit kunnen springen. Nu weet Casimir een 12e plek op de wereldranglijst in te nemen. Een plek om trots op te zijn.

Lees meer

16e en 18e plek in de meerkamp voor de dames

Op 3 november hebben turnsters Naomi Visser en Tisha Volleman de meerkampfinale geturnd op de WK in Liverpool. En dat is uniek, want zo'n globale wedstrijd wordt ver van regelmatig gehouden. De laatste keer waren de Olympische Spelen in Tokio, afgelopen jaar. Dat Nederland met twee turnsters de meerkampfinale heeft gehaald is al een winst op zich.

Lees meer

Twee finaleplekken voor de turners

Op maandag 31 oktober heeft de herenselectie, bestaande uit Jermain Grünberg, Jordi Hagenaar, Loran de Munck, Casimir Schmidt en Martijn de Veer, hun kwalificatiewedstrijd geturnd op de WK in Liverpool. De mannen waren goed in vorm en dat leverde dus ook mooie resultaten op, waaronder maar liefst twee finaleplekken voor de Nederlanders.

Lees meer

Alle artikelen