Nationale avond

De Nationale avond van Nederland zal tijdens de Wereld Gymnaestrada van 2023 in het teken staan van een reis door de wereld van wat Amsterdam te bieden heeft. De show zal op een visueel aantrekkelijke manier neergezet worden, waarbij gebruik gemaakt wordt van zowel licht- als geluidseffecten. Verschillende disciplines van de gymsport zullen aan bod komen in individuele optredens, maar ook samenwerken in massale optredens. De optredens zullen elkaar in vlot tempo opvolgen, waarbij het verhaal, de themalijn niet uit het oog verloren zal gaan.

Het thema zal zijn the Art of Motion, oftewel de kunst van bewegen. Bewegen in de vorm van alle takken van de gymsport, maar ook in het bewegen door Amsterdam. En kunst in het uitvoeren ervan.

Kenmerken van een Nationale avond: 

  • De demo wordt gemaakt door een aangesteld team van choreografen vanuit de KNGU (denk aan: choreografie, materiaal- en kledingkeuze); 
  • De trainingen ter voorbereiding op deze avond worden op een centraal plek in Nederland georganiseerd; 
  • Er wordt 100% inzet gevraagd bij deelname aan de landenavond, incl. aanwezigheid bij trainingen. 

Er zal gekeken worden om trainingen zo centraal mogelijk in Nederland te laten plaatsvinden. Er staan nu zo’n 12 trainingen op het programma. Er wordt 100% inzet gevraagd bij deelname aan de Nationale avond. Waarom? Omdat de nationale avonden, waaronder ook één showavond voor Nederland, de hoogtepunten zijn van de Wereld Gymnaestrada en wij Nederland dan optimaal willen presenteren. 

Art of Motion
In de show Art of Motion gaan we een tour maken door de stad Amsterdam. Tijdens de show worden een aantal highlights van deze stad vertaald naar een gymsportact. Denk hierbij o.a. aan het Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Nemo, Artis, Anne Frank, Rondvaartboten, Paleis op de Dam.

Alle disciplines van de gymsport zullen aan bod komen in deze avondvullende show. Gym, turnen, dans, acro, springen, ritmisch, freerunning, röhnrad, masters, nijntje Beweegdiploma en gehandicapten sport. Het is de bedoeling dat elke discipline een eigen shownummer vertolkt en alle niveaus zijn daarbij welkom.

Selectiecriteria deelname 
Voor deelname aan de Nationale Avond gelden een aantal selectiecriteria, zodat we een show neer kunnen zetten waarmee we met z'n allen Nederland trots kunnen maken. Lees hieronder wat je moet kunnen per discipline.

Algemeen 100% inzet

Altijd aanwezig. Indien niet mogelijk, zorg je zelf dat je het aangeleerde stuk de volgende training kent. Er zal weinig tijd zijn voor herhaling.

Springen Minitrampoline (of MD40): Hurksalto, voorkeur verschillende saltovormen inclusief draaivorm in de salto
Airtrack: Minimaal een serie van 3 elementen (mogen dezelfde elementen zijn)
Acro Radslag

Kopstand
Ervaring in acro 

Turnen Radslag

Handstanddoorrol 

Masters Plezier beleven en genieten

Basic danstechnieken: chassé, pas de bourree, loopdraai, pivot 

Dans Anne Frank

Deelname op basis van selectie op zondag 15 mei 2022

Dansbeleving

Kennis en beheersing van alle danstechnieken op 3 levels (laag, midden en hoog): minimaal een dubbele pirouette, spagaatsprong, slide, hinge, schouderrol , enz.
Groot bewegen, grote amplitude in alle bewegingen
Lenigheid 

Dans Nemo Kennis en beheersing van de basistechnieken van dans

Groot bewegen
Grondtechnieken 

Ritmisch Basistechnieken van bal, lint en hoepel

Niet bang zijn om op te treden
Bereidheid zelf nog te oefenen

Rhonrad

Deelname op basis van selectie in juni 2022 (verwachting is dat je op dat moment 80% beheerst)

Buiklig achterwaarts met rolletje
Schredebrug
Streksprong achterwaarts uit
Sprongetje voorwaarts
Hoge brug of Reuzenbrug voorwaarts/achterwaarts
Vouwhang
Onderopzit
Apenspiraal
Grote spiraal zonder bindingen