Trainen voor de Wereld Gymnaestrada

De zomer van 2023 nadert, dat betekent dat er hard getraind wordt door het hele land! Zo is de grote groepsdemonstratie helemaal af en heeft de nationale avond de eerste doorloop achter de rug.

Naast deze landelijke demonstraties wordt binnen clubs ook hard gewerkt aan mooie optredens. Lees hier waar de sporters uit de Nederlandse delegatie voor aan het trainen zijn.

O&O Zwijndrecht & STAR springacademie

Deze enthousiaste groep sporters bestaat uit turners, turnsters en ritmisch gymnasten van O&O Zwijndrecht en springers van de STAR springacademie in de leeftijd van 12 t/m 30 jaar. Sinds dit seizoen trainen de springers van STAR ook in de turnhal in Zwijndrecht. 

Tijdens de demonstratie zal het springen op de tumbling, de pegases en de MD40 (een hele goede minitrampoline) te zien zijn. Daarnaast bestaat de show uit ritmische gymnastiek en voltige. Alles wordt gedaan op Nederlandse dancemuziek. Het verhaal van de demo gaat over de jeugd van tegenwoordig die zich vooral bezighoudt met zijn telefoon, maar die eigenlijk meer in beweging zou moeten komen.

De groep kijkt het meeste uit naar het stappen en feesten met elkaar, maar natuurlijk ook naar de demonstraties van Zweden en Denemarken. Het springen van Denemarken en de ritmische gymnastiek van Zweden zijn ook altijd een feestje om naar te kijken!  Dus laat het maar snel zomer worden, want O&O en STAR zijn er klaar voor.

OenO X Star

Pro Patria, Attila & United Amstelveen

De gymnasten van Pro Patria, Attila en United Amstelveen zijn bij elkaar samen gekomen voor een groepsdemonstratie. De groep bestaat uit springers, rhönradturners en turnsters van Pro Patria Zoetermeer, ritmische gymnasten van Atilla Utrecht en springers van United Amstelveen. Voor de meeste deelnemers is het de eerste ervaring met de Wereld Gymnaestrada. Alleen de trainers en een enkele sporter hebben eerder deelgenomen aan dit wereldwijde gymsportevenement.

Tijdens de demonstratie van deze groep wordt er AirTrack, tafel, dubbel-minitrampoline en minitrampoline gesprongen. Daarnaast wordt er met hoepels, linten en ballen ritmische gymnastiek bedreven. Het balkturnen komt terug in de demonstratie en er zal ook rhönrad te zien zijn. Het thema van de demo is 'love is in the air'.

Omdat het evenement voor de meeste deelnemers helemaal nieuw is, weten ze eigenlijk nog niet goed wat ze te wachten staat. Waar de trainers de sporters vooral voor warm maken, is het kijken naar alle andere demonstraties. Natuurlijk is zelf optreden fantastisch, maar al het andere moois wat er te zien is, is ook zo gaaf!

PP Atilla United

Gymsport Leiden

In Leiden wordt er hard gewerkt aan een demonstratie met als thema:

“Verwonder jezelf in een wereld van beweging!”

De sporters kijken naast hun eigen optreden ook erg uit naar het kijken naar de demonstraties van alle andere landen met de deelnemers van over de hele wereld. Het belooft een feestje te worden!

Leiden

Young Enthusiastic Seniors

De YES (Young Enthusiastic Seniors) is een groep ex-trainers, bestuursleden en juryleden vanuit het hele land, en trainen nu maandelijks in Wageningen.

De disciplines zijn ook verschillend en dat komt tot uiting in deze demo. In de demo 'celebrate....' kan je turnen, ritmiek, jazzdans, aerobics, röhnradturnen en acrogym zien. De demo is een soort klein feestje, zoals ook de trainingen zijn. De leden van YES zijn telkens blij elkaar weer te ontmoeten. Deze editie bieden ze 2 nieuwe disciplines aan: “we werken met pois en we werken met een speciale bal”. YES kijkt enorm uit naar de zomerse week in Amsterdam en hopen dat ze veel publiek zullen hebben tijdens hun optreden.

Op bezoek bij YES, dat is extra bijzonder. Dit is een groep vol met ervaring. Een van de leden is Nel van den Hoed, die al sinds 1991 meedoet aan de Wereld Gymnaestrada. Nel heeft geen enkele Gymnaestrada gemist en de editie in Amsterdam wordt haar 9e Wereld Gymnaestrada. Op de vraag hoe Nel zo fit is gebleven was zij helder: blijf actief bewegen, ook al heb je wel eens geen zin.
Nel is nog zeer actief, geeft 6 keer per week les (Bewegen voor ouderen en conditietraining), zwemt 1 keer per week 40 banen en fietst in de zomer 1 dag in de week 60 kilometer. En hoe heerlijk is het dan om met je dochter en kleindochter op vakantie te gaan naar Cyprus, en dan gaat Nel nog even mee om te duiken.
Toch wel één kleine tegenvaller voor Nel, jammer dat het in Amsterdam is. Nel geniet van de buitenlandse reisjes. Het fijne van Amsterdam is wel dat de familie kan komen kijken en dat is ook veel waard.

Seniors

Uno Animo & V&K Uden

Deze groep bestaat uit 47 acrogymnasten van Uno Animo uit Mierlo en V&K Uden. De jongste deelnemer is deze zomer 9 jaar. Het is voor bijna alle bovenpartners de eerste Wereld Gymnaestrada. Voor de andere acrogymnasten van de groep is het bekend terrein. Ze zijn van plan om er weer een goed feestje van te maken! 
Deze groep acrogymnasten is deze zomer een groep powergirls! Op krachtige girlpowermuziek wordt er gedanst en komen er mooie torens tevoorschijn. Aangekleed met een hoop glitters knallen deze sporters straks van het podium af. Who run the world ... GIRLS! 
De groep kijkt het meest uit naar het opvoeren van de demo, maar ze houden ook wel van een 'fuifje'. De bonte avond die de groep dan ook weer iedere editie met elkaar organiseert, zal dan ook zeker weer een hoogtepunt worden!

uno uden