Verslag Wereld Gymnaestrada 2019

Ik ben Giulia de Groot, 24 jaar, sport bij KDO Krimpen en heb meegedaan aan de Wereld Gymnaestrada in Dornbirn in Oostenrijk. Lees hier hoe ik de week beleefd heb.

Dag 1

En toen was het eindelijk zover. Het evenement waar we met z’n allen al zolang naar uitkijken: de Wereld Gymnaestrada! Sinds ik in 2015 voor de eerste keer meedeed, ben ik verslaafd. Verslaafd aan het gevoel van vrijheid, plezier en samen iets unieks beleven.

Vandaag begonnen we de dag enthousiast met het oefenen van de sluitingsceremonie. Omdat wij in 2023 het gastland zijn en dus zaterdag het stokje officieel overnemen, verzorgen wij met alle 336 deelnemers de slotact in het stadion. Best spannend! Daarna de bus in naar de hallen waar alles deze week gebeurt. Zingend in de bus en 'van links naar rechts' kwamen we al verschillende landen tegen die hun eigen nummers zongen. Bij het terrein hebben we gegeten, genoten van de gezellige sfeer en van de zon die toen nog scheen. Helaas werd later op de dag de openingsceremonie afgelast door kans op onweer. Woensdag gaan we in de herkansing. De kop is eraf!

wg1

Dag 2

Een dag vol met het kijken naar demonstraties van allerlei landen, van Zweden tot Barbados, van Duitsland tot Japan. Daarnaast lieten verschillende Nederlanders hun demonstratie zien. Zelf mochten we ook optreden vandaag en wat was dat gaaf met het enorm enthousiaste publiek! De zaal zat helemaal vol en we ontvingen een hard applaus. Vanavond zijn we naar de landenavond van Zwitserland geweest, waar we onze ogen uit hebben gekeken. Wat was dat een prachtige show vol met veel variatie! Nu maar op tijd naar bed, want morgen mogen we weer optreden. Zin in!

Dag 3

‘Time flies when you’re having fun’. Wat gaat die week hier ontzettend snel! Vandaag hebben we onze demo voor de tweede keer opgevoerd en hij ging nog beter dan gisteren. We hebben ook weer andere gave demo's gezien van landen als Portugal en Zwitserland, waarbij grote groepen vanuit diverse disciplines een mooie show wisten neer te zetten. Dat is echt genieten! De sfeer bij de hallen was vandaag op zichzelf al tof, waarbij een cocktailtje in de zon niet kon ontbreken. In de avond stond de 'Orange grill avond' op het programma bij de school waar we slapen. De Oostenrijkers hebben heerlijke worsten en schnitzels voor ons gemaakt, waarna we los gingen op de Snollebollekes en nog veel meer. Maar aan elk feestje komt een eind, want morgen staat er weer veel op het programma.

wg2

Dag 4

Vandaag hebben we een zonnige opening gehad in het stadion. Alle landen kwamen onder luid applaus achter hun vlag aan het stadion in, waar vervolgens een openingsshow werd gehouden. Net de Olympische Spelen! Wat een machtig gevoel om Nederland te mogen vertegenwoordigen. Het enthousiasme van alle deelnemers was weer erg groot en samen maakten we er een feestje van. Onder de indruk van de hoeveelheid mensen en de toffe show was het tijd om op het gras in de zon te liggen en wat te eten, waarna de ‘Dornbirn Special’ begon. In het stadion werden grote groepsdemonstraties gedaan met soms wel 750 deelnemers per optreden, waarbij door gebruik van kleuren en attributen allerlei mooie effecten te zien waren. De avond sloten we af met een mooi feestje in het centrum.

Dag 5

Donderdag mochten wij voor de laatste keer onze demo laten zien, dus nog een keer genieten. De rest van de dag was er nog tijd om iets van de omgeving te zien en zijn we met de kabelbaan naar een mooi uitzichtpunt geweest. Nog een beetje winkelen en daarna de tweede ‘Orange grill avond’ met alle Nederlandse deelnemers en crew van de KNGU. De Oostenrijkers hebben ons weer heerlijk eten bezorgd en de sfeer zat er goed in. Nog even naar het centrum om een feestje te vieren met alle deelnemers uit verschillende landen voordat de vrijdag begint.

Dag 6

Vrijdagochtend in Oostenrijk: helaas behoorlijk wat regen, maar dat mocht de pret niet drukken. De gehele Nederlandse delegatie ging trainen in het stadion voor de sluitingsceremonie, waar wij met een feestelijke velddemonstratie zullen aankondigen dat de Wereld Gymnaestrada in 2023 in Amsterdam plaatsvindt. Na hard oefenen in de regen was het in de middag tijd om nog een keer te genieten van allerlei verschillende demonstraties in de hallen. In de avond was het weer tijd voor een hoogtepunt: het FIG Gala. Daar hebben we onvoorstelbaar mooie acts gezien die onderdeel uitmaakte van een mooi verhaal over een betere wereld. Met de indrukken van deze prachtige show gaan we ons bed in. Wat ging de week snel en wat gaan we morgen genieten op dat veld in dat overvolle stadion met alle deelnemers!

Dag 7

Het is dan nu echt klaar, de Wereld Gymnaestrada 2019 zit erop. Vandaag hebben we de sluitingsceremonie gehad waar wij als Nederland mochten optreden. Wat was dat gaaf om te doen zeg! Op zo'n groot veld in een vol stadion een feestje bouwen met het publiek, echt top! Helaas betekende dit ook dat de week dan nu echt voorbij is. In de avond deze mooie week nog even afsluiten met een etentje en een feestje en dan klaarmaken voor de reis terug van morgen. Het was top, tot over 4 jaar!

wg3