Lisa Deen

Niet de WK in Doha, maar juist een nieuwe studie, een operatie en een revalidatie. Dat is waar Céline zich de komende periode op focust. Na een succesvol EK in Glasgow heeft ze besloten om zich te richten op de WK turnen van 2019. De wereldtitelstrijd van dit jaar laat ze daarom aan zich voorbijgaan.

In september zal ze een ingreep ondergaan aan haar achillespees (waar ze al sinds de OS 2016 klachten aan heeft) in het AMC. Ze hoopt op deze manier klachtenvrij verder te kunnen opbouwen en een stevige teambijdrage te kunnen leveren in 2019. “Ik heb al lange tijd last van mijn achilles en heb verschillende onderzoeken gehad. De conclusie was eigenlijk steeds hetzelfde: als je er iets aan wilt laten doen, dan is dat mogelijk met een operatie,” vertelt ze. 

Programma uitbouwen
Céline koos bewust voor een ingreep in september 2018. “Zo heb ik ruim de tijd om me voor te bereiden richting de WK van 2019 en kan ik hopelijk nog een stukje van het voorseizoen meepakken.”

Bij de EK van 2018 greep Céline nog brons met de Nederlandse ploeg en werd ze vierde op vloer. “Het was een moeilijk besluit, maar ik wil het toch laten doen. Ik wil mijn programma nog meer kunnen uitbouwen.”

De blessure zorgde ervoor dat ze de afgelopen periode niet voluit kon gaan op de onderdelen vloer en sprong. “Mijn linker hiel is iets verhoogd en de slijmbeurzen raakten daar geïrriteerd. Daardoor trok de pijn mijn achilles in. Ik heb van alles geprobeerd, maar ik kwam qua mogelijke belasting telkens tot hetzelfde punt,” vertelt ze.

Voorseizoen
Volgens de bronzen medaillewinnares van de EK is dat niet voldoende. “Ik wil meer kunnen, ben nog niet tevreden met mij niveau. Daarom ga ik nu onder het mes. Eigenlijk ben ik gewoon gezond. Dit is echt een operatie om ervoor te zorgen dat ik er uiteindelijk meer uit kan halen.”

Na de revalidatieperiode hoopt Céline dan ook gauw weer de draad op te pakken. “Ik hoef gelukkig niet al te lang op krukken te lopen en de revalidatie is relatief kort. Maar ik wil het wel goed aanpakken en het niet overhaasten.”

Uiteindelijk hoopt ze in het voorseizoen weer enkele wedstrijden mee te kunnen pakken. “Ik heb nog niet goed gekeken hoe of wat, maar er zijn best wat wedstrijden. Zoals de EK en de European Games. Een echte planning heb ik nog niet gemaakt. Eerst richt ik me op mijn revalidatie.”

School
Nu ze door de operatie even wat minder kan turnen, richt ze zich vooral ook op andere dingen. Zo is Céline onlangs begonnen aan de master in coaching aan het Cruyff Institute in Amsterdam. “Via Telesport heb ik een beurs gekregen om die opleiding te doen. Ontzettend tof natuurlijk. Ik wil heel graag andere mensen begeleiden. Of ik nou turncoach word of niet, ik denk dat ik sowieso heel veel kan leren van deze opleiding.”

Haar agenda voor het najaar is, mede door haar studie, alweer flink volgepland. “Naast school en mijn revalidatie zijn er ook nog verschillende turngala’s waar ik aan meedoe. En ik geef nog les bij D-PT in Emmeloord. Ik zal me de komende tijd dus niet zo gauw vervelen,” zegt ze lachend.