DG

Turnster Naomi beleefde in 2018 een topjaar. Met de Nederlandse damesploeg greep ze brons in de landenfinale van de EK in Glasgow en tijdens haar debuut bij het Wereldkampioenschap in Doha behaalde ze de veertiende plaats in de meerkampfinale. De basis voor die resultaten legde ze bij O&O Zwijndrecht, waar ze haar topsportloopbaan begon. Met het turntalent zelf en haar oud-trainers gaan we terug in de tijd.

Voordat Naomi bij O&O Zwijndrecht terechtkwam, turnde ze vanaf haar zesde jaar bij Olympia Papendrecht. “Ik ging een keer met een vriendinnetje mee naar het turnen bij Olympia, voor de lol. Eigenlijk vond ik het toen gelijk zo leuk, dat ik op turnles ben gegaan. In Papendrecht had ik een trainster die ook bij O&O Zwijndrecht zat. Zij zag dat ik wel talent had voor het turnen. Daarom ben ik een keer met haar meegegaan naar Zwijndrecht”.

Het werd een geslaagde test, want ze bleef uiteindelijk bij de Zwijndrechtse club. Oud-trainster Angelique Serlier herinnert het zich nog goed. “Ik was net een nieuw jong talent-groepje begonnen. Daar kwam zij ook bij. Naomi was niet extreem sterk of heel lenig, maar ze had vooral heel veel lef. Wat verder opviel waren haar mooie lijnen. Die had ze al toen ze heel klein was”, vertelt Angelique.

Kat met negenduizend levens
Volgens Jacky Dollee, die de trainingsgroep van Angelique overnam tijdens haar zwangerschapsverlof, gold Naomi meteen al als een opmerkelijk talent. “Ze kwam binnen als een verlegen, bewegingstalentvol meisje. Vooral coördinatief was ze ontzettend sterk. Naomi kon goed luisteren en snel dingen aanpassen of verbeteren. Eigenlijk was ze een kat met negenduizend levens, want ze kwam altijd weer op haar pootjes terecht.”

In 2017 koos Naomi ervoor om over te stappen naar het nationaal trainingscentrum in Heerenveen, waar ze inmiddels traint bij Vincent Wevers. “Het jaar ervoor trainde Naomi al regelmatig in Heerenveen, om te ontdekken hoe ze verder wilde. Toen ik geen mogelijkheden meer had om me te ontwikkelen bij O&O, heb ik Naomi gebeld. Ik heb aangegeven dat ik in Zwijndrecht zou gaan stoppen, maar er voor haar altijd zou zijn”, vertelt Jacky.  

Verrassing in Doha
Sinds de overstap hebben oud-trainster Jacky en Naomi nog regelmatig contact met elkaar. “Ik ben ook naar de Wereldkampioenschappen in Doha geweest. Tijdens de meerkampfinale heb ik haar verrast. Toen ze op de wedstrijdvloer stond, zag ze mij en haar moeder in het publiek.”

Voor Naomi was dat een echte verrassing. “Ik zag Jacky en mijn moeder toen ik aan brug moest turnen, mijn laatste toestel. Daar zaten ze dichtbij. Ik vond het echt supercool dat ze er was. We hebben nog regelmatig contact. Ze heeft me altijd overal in gesteund en het is dan ontzettend leuk om haar bij wedstrijden te zien”, zegt Naomi.

De afgelopen jaren zag Jacky Naomi groeien. “Naomi is geen haantje de voorste. Ze is wat verlegen en terughoudend, maar de afgelopen jaren heb ik haar ontzettend vooruit zien gaan. Hoe ze in Doha het stadion binnen kwam lopen en als allereerste turnster van de wedstrijd een foutloze oefening neerzette, dat tekent haar talent.”

Lees het hele verhaal van Naomi Visser in het magazine The Connection