DG

Kirsten en haar tweelingzus Sanne zijn beide achttien jaar. De leeftijd om aan een nieuwe studie te beginnen, of om juist elk weekend flink te gaan feesten. Terwijl Sanne zich stiekem een beetje met beide bezighoudt, focust Kirsten zich liever op turnen en haar studie verpleegkunde. Haar tweelingzus Sanne vroegen we naar de grootste verschillen tussen haar en haar zus.

Wat is het grootste verschil tussen jullie twee?
“Ik ben heel open en Kirsten is eigenlijk best introvert. Als je haar leert kennen is ze wel zichzelf, maar in eerste instantie kijkt ze de kat uit de boom.”

Wat zijn haar sterkste punten?
“Ze is heel zorgzaam en heel gezellig. Ze is heel hard voor zichzelf en is een echte doorzetter.”

En haar minder sterke punten dan?
“Tja, dat vind ik lastig. Ze is wel erg vergeetachtig en een beetje ongeorganiseerd. En als ze boos is kan ze gaan stampen. Vroeger was dat erger hoor. Dan hadden we ruzie en dan liep ze weg en hoorde je haar boven stampen, haha.”

Wat is het grootste verschil in jullie levensstijl?
“We zien elkaar niet heel vaak. Als ik thuis ben dan is zij vaak aan het trainen en als zij thuis is dan ben ik vaak aan het werk. Ik werk als caissière bij de Jumbo en heb eigenlijk een hele andere levensstijl. Ik heb heel lang aan sport gedaan: aan handbal. Maar ik heb nooit topsport willen doen of zo.”

Hoe is dat voor jou, een topsportende zus?
“Dat is voor mij eigenlijk wel normaal. Ze begon op jonge leeftijd al op hoog niveau te turnen. We zien elkaar daardoor niet vaak. Maar de laatste tijd gaat ze af en toe wel mee uit, dat is gezellig.”

Is ze een feestbeest?
“Nee, ze is niet zo van het feesten. Vooral niet als ze de volgende dag weer moet trainen. Dat vind ik weleens lastig voor haar: eigenlijk mist ze best veel van het ‘gewone’ leven. Daarom vraag ik haar regelmatig mee.”

Is ze veel met turnen bezig eigenlijk, als ze thuis is?
“Nee, eigenlijk moeten we er zelf naar vragen. Soms kom ik pas laat achter bepaalde dingen, zoals bijvoorbeeld blessures.”

Heb jij iets met turnen?
“Ik vind het leuk om te zien, maar zelf heb ik nooit geturnd. Ik ben niet lenig en eigenlijk durf ik al die dingen ook allemaal niet.”

Een dagje als turnster zit er niet in?
“Nou ja, een dagje misschien wel. Maar nee, zoveel trainen zou ik niet willen. Ik doe hele andere dingen en daar heb ik ook plezier in. Zij ontdekt de wereld door het turnen, ik door mijn studie en mijn werk.”

Wat vind je van Kirsten als turnster?
“Ze is erg elegant, heeft van die mooie lange benen. Ze is heel sierlijk.”

Wat denk je dat ze gaat doen als ze stopt met turnen?
“Ze doet nu de verpleegkunde opleiding in Den Haag. Dat is een kant die bij haar past, daar wil ze ook verder in. Mijn moeder werkt in de zorg en wij gingen vaak mee als kind. Ik denk dat Kirsten daardoor ook die kant op is gegaan.”

En jij dan? Is dit weer een overeenkomst tussen jullie twee?
“Ja, ik ga dit jaar ook beginnen met de opleiding verpleegkunde. Dat is wel leuk, want zo kunnen we elkaar helpen en dingen vragen. Zij zit straks in het tweede jaar, ik begin na de zomer pas aan de opleiding omdat ik iets langer over de middelbare school heb gedaan.”

Wat zijn jullie doelen en wensen voor 2018 wat dat betreft eigenlijk?
“Voor mij is het vooral starten met de opleiding. Voor Kirsten is het denk ik het laten zien van een goede wedstrijd. Ze heeft het mentaal nog weleens zwaar. Ik hoop dat ze binnenkort weer eens een foutloze wedstrijd kan draaien.”

1