DG

Terwijl voor Eythora Thorsdottir de komende periode alles in het teken staat van kwalificatie voor Tokyo 2020, richt haar vriend Thijs Pot zich op zijn carrière als zanger. Samen vertellen ze over hun persoonlijkheden, doelen, dromen en de toekomst.

Wat zijn eigenlijk de grootste verschillen tussen jullie twee?
Thijs: “Ik denk dat dat vooral te maken heeft met doorzettingsvermogen. Eythora doet iets met haar leven, ik nog niet echt, haha.”

Eythora: “Als ik keihard werk dan krijg ik er sneller iets voor terug. Ik heb het heft veel meer in eigen handen, heb een vast schema. Voor Thijs is dat lastiger. In de zangwereld kun je hartstikke veel talent hebben, maar er komen nog heel veel andere factoren bij kijken. Het is ook een stukje geluk hebben: iemand moet je de kans geven om door te kunnen breken.”

Wat zijn dingen die jullie van elkaar kunnen leren?
Eythora: “Thijs is heel relaxed. Dat moet ik eigenlijk meer overnemen. We hebben allebei een andere kijk op de wereld en dat is heel fijn. Samen kunnen we goed over bepaalde situaties praten en elkaar helpen.”

Thijs: “Eythora denkt heel erg veel na. Zelfs ’s avonds laat denkt ze nog aan van alles. Ik probeer haar dan wat rustiger te maken. In sommige gevallen moet ze wat relaxter zijn, net zoals ik. Eigenlijk laat ik alles maar gebeuren. Ik heb niet veel stress. Dat rustige probeer ik haar een beetje mee te geven.”  

Hoe is Eythora eigenlijk als vriendin?
Thijs: “Ze is heel zorgzaam, eerlijk en open. Wel is ze een tikkeltje onzeker. Ik moet vaak op haar inpraten. Haar vertellen dat ze het goed doet.”

Hoe vaak zien jullie elkaar?
Eythora: “Thijs woont bij mij thuis, dus erg vaak. Zodra de wedstrijden en de vele trainingsstages weer gaan beginnen wordt dat natuurlijk wel anders. Ik heb een standaard trainingsschema en andere dingen zoals wedstrijden die al gepland staan.   
Thijs is nu vooral op zoek naar werk en doet veel audities. De ene keer loopt dat beter dan de andere. Hij is veel meer afhankelijk van andere mensen. Dat verandert hopelijk gauw.”  

Thijs, in hoeverre volgde jij het turnen eigenlijk al?
Thijs: “Ik kende de sport al wel redelijk. Mijn zusje heeft geturnd en mijn vader is turntrainer geweest. Ik heb nu twee wedstrijden van Eythora in Heerenveen gezien en heb ook het NK in Ahoy meegemaakt. Voor dit jaar heb ik kaarten voor het WK.”

Ben je zenuwachtig tijdens de wedstrijden van Eythora?
Thijs: “Ja, ik krijg wel veel zenuwen als ze op balk en vloer staat. Ik heb geen idee van alle elementen en zo, maar ik hoop altijd dat ze het goed doet. Het is niet goedkoop om naar alle wedstrijden zoals de EK’s en WK’s te gaan. Daarom kies ik ze een beetje uit. Ik vind het leuk om haar te zien turnen.”

(Tekst loopt verder na de video)

Kan Eythora eigenlijk een beetje zingen?
Thijs: “Dat kan ze heel goed. Beter dan ze zelf denkt. Ze is alleen heel onzeker. Ik moet haar soms pushen om te zingen.”

Eythora: ”Ik doe het eigenlijk ook niet zo vaak. Ik heb een tijdelijke stop van mijn studie om me volledig te richten op Tokyo 2020. Als ik hier en daar wat tijd heb dan neem ik wat zanglessen. Maar dat is best lastig om in te plannen.

Als de Spelen zijn geweest pak ik mijn studie weer op. Dan moet ik nog een half jaartje. Met name voor danslessen. Daarna heb ik mijn diploma binnen.”

Doe je liever je turnoefening voor 10.000 man of zou je liever in een groot stadion zingen?
Eythora: “Dan doe ik liever mijn turnoefening. Daarvan weet ik dat ik het kan. Al lijkt het me stiekem wel vetter om voor een heel groot stadion te zingen. Tijdens A Touch of Gold deden Thijs en ik samen een act. Hij zong, ik deed een oefening op de balk. Ik denk dat het zingen wel vetter en spannender is.”

Zouden jullie uiteindelijk samen willen zingen?
Eythora: “Ik zou het hartstikke graag willen. Maar ik moet eerst van mijn eigen stem gaan houden.” 

Thijs: “Het is wel zo dat Eythora zich meer richt op musicalmuziek en ik op popmuziek. Dat is wel een verschil. Maar wie weet wat er later mogelijk is.”

Eythora richt zich de komende tijd op Tokyo2020. Wat zijn jouw doelen voor de komende periode, Thijs?
“Ik wil graag nieuwe muziek maken en een paar nieuwe singles uitbrengen. Een stuk of vier of zo. Uiteindelijk wil ik daar een inkomen uithalen. Niet uit de nummers, maar uit het doen van optredens. Ik heb ook veel met kinderen gewerkt, misschien wil ik daar ook een baan in zoeken. Het is een beetje kijken hoe het loopt.”