Lisa Deen

Ze zijn gedreven en willen altijd winnen: Tisha en haar broer Tibo. Beide topsporters draaien al jaren mee op het hoogste niveau: Tisha als turnster, Tibo als judoka. Na een potje stoeien was de winst vroeger vaak voor Tibo, maar op de trampoline sprong Tisha hem er met gemak uit. Samen vertellen ze over hun sport, verschillen, overeenkomsten en de toekomst. 

Wat is het grootste verschil tussen jullie twee?
Tisha: “Ik denk dat er meer overeenkomsten zijn dan verschillen. We zijn allebei heel gedreven, willen altijd winnen.”

Tibo: “Ha, ik kan wel een verschil noemen hoor. Ik ben bijvoorbeeld beter in plannen, haha. Tisha stelt dingen vaak uit, ik plan juist goed.

Over het algemeen zijn er vooral overeenkomsten. En ja, we willen altijd winnen. Dat was vroeger al, tijdens wedstrijdjes of het stoeien in de huiskamer.”

Wie won er dan?
Tisha: “Eigenlijk was ik meteen al kansloos. Tibo kan natuurlijk goed judoën. Maar op de trampoline leerde hij salto’s van mij.”

Wat voor zus is Tisha eigenlijk?
Tibo: “Ze heeft veel energie, is gedreven en best wel eigenwijs. Regelmatig doet ze lieve dingetjes. Dan haalt ze een kopje thee voor me, of kookt ze wat. Af en toe moet ik er wel een beetje om smeken, maar dan doet ze het wel, haha.”

Wat kook je dan voor hem?
Tisha: “Hij moet na zijn training veel ei eten en daarom maak ik regelmatig een omelet voor hem. Daar doe ik dan ook allemaal groenten in. En o ja, mijn zelfgemaakte granola lust hij ook graag. Die is soms al op voordat ik er zelf van kan eten...”

Hoe is Tibo als broer?
Tisha: “Hij is heel beschermend. Ik voelde me vroeger toen ik klein was altijd veilig als we samen ‘alleen’ thuis waren. Dan dacht ik altijd: Tibo is sterk, het komt allemaal wel goed.”

Tisha is dus echt je kleine zusje?
Tibo: “Ja, ik voel me heel verantwoordelijk. Eigenlijk mag ze van mij ook pas een vriendje op haar 25e. Ik ben bang om haar los te moeten laten. Maar ik weet heus wel dat het goedkomt. Alleen nog even in de gaten houden of ze met een fatsoenlijk iemand thuiskomt, haha.”

Vanwege de sport zien jullie elkaar niet veel. Gaan jullie naar elkaars wedstrijden?
Tisha: “Dat proberen we wel. Ik loop wel een beetje achter, want ik heb nog geen groot toernooi van Tibo ‘live’ gezien. Hij is bij mijn EK in Glasgow geweest. Daar hoorde ik hem zelfs schreeuwen vanaf de tribune.”

Wat lijkt jou het tofste aan Tibo’s sport?
Tisha: “Het lijkt me heel leuk om iemand uit volle overtuiging op de mat te gooien."

Wat is het grootste verschil tussen jullie sporten?
Tibo: “Als je bij ons een nieuwe worp leert, betekent dat niet meteen dat je die in elke wedstrijd en bij elke tegenstander kunt gebruiken. Een nieuw turnelement kun je altijd doen.” 

Tisha: “Tibo moet per tegenstander een andere tactiek gebruiken, daar is hij dan vanaf de warm-up al mee bezig. Hij kan niets aan het toeval overlaten. Dat is mentaal zwaar. Ik weet van tevoren wat ik moet doen, waar ik voor heb getraind.”

Hoe ziet de toekomst eruit denken jullie?
Tibo: “Pfoe, da’s een lastige. Ik denk dat Tisha wel in de turnwereld blijft. Ik weet nog niet op welke manier, maar dat denk ik gewoon.”

Tisha: “Haha, ik ben gewoon te verslaafd. Maar ik weet zeker dat we allebei weer een nieuwe passie gaan vinden."

Gerelateerd

2
Vrije tijd
Thuis
67A0938
Fit
Thuis

Tisha maakt overal een wedstrijdje van

door Turnsupporter op 23 juni 2018

67A0769
Vrije tijd

Tisha gelooft in bijgeloof

door Turnsupporter op 13 juni 2018

Alle Sport & Lifestyle verhalen