Lisa Deen

Een bronzen medaille bij de Arthur Gander Memorial en een achtste plaats bij de Swiss Cup. Het is het resultaat van Eythora’s comeback op het internationale podium. Die twee wedstrijden zorgden voor tevredenheid, want Eythora is naar eigen zeggen op de goede weg.

Zowel bij de Arthur Gander Memorial in Chiasso als bij de Swiss Cup in Zurich kwam ze haar oefeningen foutloos door. “Daar ben ik natuurlijk hartstikke tevreden over. Ik kijk heel positief terug op mijn eerste twee wedstrijden sinds mijn blessure. Het voelde bovendien heel fijn om er gewoon weer te staan. Dat ik mensen kan raken met bijvoorbeeld mijn vloeroefening blijft hartstikke leuk,” vertelt ze.

Na haar handblessure moest ze de EK en de WK aan zich voorbij laten gaan, maar in de tussentijd trainde ze hard door voor haar comeback. “Ik heb in Zwitserland zeker nog geen volledig programma geturnd. Meer een basisprogramma om het goede gevoel weer terug te krijgen. Nu ga ik in de training weer keihard aan de slag om nog beter te worden.”

Hard doorwerken

De komende periode staat voor Eythora wat dat betreft voornamelijk in het teken van trainen. “De wedstrijden laten nog even op zich wachten, waarschijnlijk is mijn eerstvolgende wedstrijd pas weer in februari. Het is nu vooral een kwestie van hard doortrainen en werken aan nieuwe elementen. Ik hoop gauw weer op mijn oude niveau terug te komen en hopelijk word ik nog veel beter dan dat.”

Met haar linkerhand gaat het bovendien de goede kant op. De breuk is helemaal geheeld en gezond. “Het zal nog wel even duren voordat het allemaal weer helemaal pijnvrij is, maar ik kan er momenteel alles mee. Eigenlijk is het allemaal sneller gegaan dan verwacht. Ik ben blij dat ik nu alweer zover ben.”

In 2019 hoopt ze dan ook weer topprestaties te kunnen leveren namens Nederland. “Volgend jaar staat vooral in het teken van het WK, daar willen we het goed doen als team. En natuurlijk wil ik daarbij zijn. Ik hoop dat ik de EK en WK kan halen en op beide toernooien goed kan presteren,” vertelt ze.

Over medailles, zoals haar zilveren en bronzen plak van de EK in 2017, denkt ze niet na. “Natuurlijk heb ik wel verschillende droomdoelen, maar in eerste instantie wil ik gewoon goed turnen. Dan zie ik daarna wel wat daaruit komt. Het zou natuurlijk mooi zijn als het nog beter gaat dan tijdens voorgaande jaren. Maar dat zullen we zien.”

Foto: Martin Froehlich