Lisa Deen

Toen Céline van Gerner op haar achtste via clubs in Emmeloord en Kampen bij Topsport Noord terechtkwam had ze niet meteen in de gaten dat ze trainde met de top van Nederland. Nee, Van Gerner was gewoon blij dat ze meer mocht turnen, ‘coolere’ dingen kon doen. Uiteindelijk groeide ze zelf ook uit tot een topturnster, een tweevoudig Olympiër zelfs. Haar carrière had (en heeft) echter een grote invloed op het gezin Van Gerner. Dat weet Céline zelf maar al te goed.

Dagelijks reden ouders Anton en Carmen van Gerner bijvoorbeeld van en naar de training. In de weekenden gingen ze mee naar wedstrijden en ook met het eten werd er vaak rekening gehouden met Céline. “Een topsporter in huis is niet niks. Mijn ouders zaten ontzettend veel in de auto voor mij. Om me op te halen of weg te brengen naar de training. Dat kan ik nu gelukkig zelf. Er zijn zoveel dingen waarmee ze rekening moesten houden of die ze voor me deden,” vertelt ze.

Niet alleen organisatorisch moest er in huize Van Gerner rekening gehouden worden met de carrière van Céline. “Als ik een slechte dag had gehad dan was ik niet te genieten. Daar moesten mijn ouders en mijn twee broertjes en zusje dan mee dealen. Als we na een nationale wedstrijd terug naar huis reden dan moest je me ook niets vragen. Anders reageerde ik boos of chagrijnig. Ik moest alles eerst zelf verwerken en relativeren. Dat hebben mijn ouders ook wel geleerd.”

Haar ouders zijn dan ook haar steun en toeverlaat. “Ze komen naar elke wedstrijd, nationaal en internationaal. Dat is een geruststellend gevoel. Als er iets gebeurt zijn ze er om me op te vangen. Ons gezin is wat dat betreft ook echte gegroeid rondom de topsporter. Mijn loopbaan heeft een enorme invloed gehad. Een stabiele thuissituatie is bepalend voor een prachtige topsport carrière. Ik ben ze dan ook heel erg dankbaar voor alles wat ze voor mij doen en dat ze mij helpen mijn dromen uit te laten komen,” weet ze.

Sportfamilie

De familie Van Gerner is overigens een absolute sportfamilie. Céline is thuis de oudste van vier kinderen. Ze heeft twee broertjes en een zusje. “Iedereen heeft wel iets met sport. Mijn jongste broertje voetbalt, mijn andere broertje doet een sportopleiding en mijn zusje schaatst en is erg talentvol.”

Ook haar ouders delen een passie voor sport. “Mijn moeder deed altijd aan zwemmen en mijn vader heeft gevoetbald. Hij werkt als sportjournalist voor De Stentor.”

Vroeger kreeg Céline echter maar weinig mee van de sportprestaties in haar familie. “Ik moest gewoon altijd turnen, punt. Ik miste niets, was gewoon niet anders gewend. Nu investeer ik ook meer tijd in vrienden en familie. Dat is belangrijk voor me, levert me ook energie op.”

Inmiddels woont ze dan ook weer thuis bij haar ouders in Emmeloord. “Na Rio wist ik niet goed wat ik wilde en ben ik weer thuis gaan wonen. Dat is ook wel leuk: ik zie nu ook mijn broertje en zusje opgroeien. Dat heb ik altijd gemist door het vele turnen.”

Nu is ze ook druk met andere dingen naast haar turnloopbaan. “Zo geef ik bijvoorbeeld les bij een fitnessclub en volg ik ook andere sporten. Vroeger had ik daar echt niets mee. Maar in de loop der jaren heb ik steeds meer mensen leren kennen. Ik vind het heel leuk om andere sporten te volgen.”

Toch staat turnen nog altijd bovenaan haar lijstje. Als lid van The Force is Grace werkt Céline immers hard richting Tokyo 2020.