Lisa Deen

In 2018 beleefde Naomi een topjaar met een bronzen plak bij de EK en een veertiende plek in de meerkampfinale van de WK. Sinds de wereldkampioenschappen in Doha bleef het stil rondom de turnster van Topsport Noord. In stilte bereidt ze zich momenteel voor op de tweede helft van haar HAVO-examens én haar deelname aan de European Games in Minsk.

De afgelopen maanden waren voor Visser daarom ook wat rustiger. “Ik heb geen wedstrijden meer gehad, maar heb vooral hard doorgetraind voor de periode die eraan komt. Bij de aankomende wedstrijden wil ik namelijk een moeilijker programma turnen”.

Met die aankomende wedstrijden doelt ze onder andere op de Flanders Team Challenge, de NK en uiteraard ook de European Games. “Bij de Flanders Team Challenge in juni hoop ik mijn uitbreidingen al toe te kunnen voegen. Twee weken later doe ik dan mee aan het NK en de maandag daarna vertrekken we al richting Minsk.”

Drukke periode
Er komt wat dat betreft een drukke periode aan voor Naomi. En dat is het niet alleen wat wedstrijden betreft. “Ik heb bijna mijn examens, dus daar ben ik ook nog erg druk mee. Het is de tweede helft van mijn HAVO-examen. Vorig jaar heb ik al wiskunde, M&O en Engels gehad. Nu doe ik examen in de andere vakken.”

Uiteindelijk wil ze dus met haar HAVO-diploma op zak de wedstrijden, met als belangrijkste hoogtepunt de European Games, tegemoet gaan. “Aan het begin van het jaar hebben we samen met het team en bondscoach Gerben Wiersma de wedstrijden voor het voorseizoen verdeeld. We hebben toen met elkaar besloten dat ik naar de European Games mag, ook omdat dit beter uitkwam met mijn schoolexamens,” legt ze uit.

Uitbreiden en stabiel maken
Omdat de European Games pas in juni plaatsvinden, had Visser het de afgelopen maanden relatief rustig. “Dat was wel fijn, want zo kon ik mijn programma uitbreiden en stabiel maken. Maar nu heb ik wel weer heel veel zin om wedstrijden te turnen.”

De afgelopen tijd is ze vooral druk geweest met uitbreidingen van haar programma op zowel brug en vloer. “Aan brug ben ik bezig met de verbinding paksalto naar shaposhnikova met halve draai en op vloer wil ik een drievoudige schroef gevolgd door een punchsalto doen. Ook op balk heb ik kleine uitbreidingen.”

Nu de wedstrijden steeds dichterbij komen, is Naomi steeds drukker met oefeningen. “Ik begin steeds meer het wedstrijdprogramma te trainen. Op dit moment sta ik er goed voor en ik ga hard mijn best doen om zo goed mogelijk te presteren in Minsk.”

Ook voor de periode na Minsk is de agenda van Naomi alweer vol. “Na de European Games ga ik me focussen op de WK. Mijn doel is om in ieder geval in de trajectselectie te komen,” besluit ze.