Turnsupporter

Het leven is het laatste jaar behoorlijk veranderd voor Vera. Tot de zomer van vorig jaar (2017) trainde ze in de zaal van TurnZ Gymnastics in Amsterdam, maar nu doet ze dat in Heerenveen, waar onder anderen ook Céline van Gerner en Sanne en Lieke Wevers trainen. Ook met haar school, een opleiding voeding en diëtiek, is ze overgestapt naar het noorden: naar Groningen. Het is een hele verandering geweest, maar ze is er maar wat blij mee. “Ik heb mijn draai hier nu wel gevonden. Het lijkt in Heerenveen erg veel op thuis," zegt ze.

Amsterdam is druk en hectisch. Dat vond Vera al toen ze er voor het eerst kwam en dat gevoel is eigenlijk nooit weggegaan. De omgeving waar ze nu zit, lijkt wat beter bij haar te passen. “Ik kom uit Weert en dat is eigenlijk ook maar gewoon een dorp. In Amsterdam is het dan gelijk veel drukker. Nu zit ik lekker rustig in Heereveen en daarin lijkt het erg op thuis. Daar voel ik me ook beter bij, zonder de hectiek van Amsterdam. Ik woon hier op de bovenste verdieping van een bejaardentehuis, samen met andere CTO sporters (Centrum Topsport en Onderwijs).”

Het was sowieso tijd voor iets nieuws, want sportief had ze in Amsterdam alles bereikt wat ze wilde. Daar is ze van overtuigd. Nu heeft ze nieuwe motivatie en voldoet ze weer aan het imago dat ze in de loop der jaren kreeg – dat van een harde werker. Dat geldt voor het turnen én voor haar school. Wat dat betreft zit ze ook weer in een vast stramien: trainen-school-trainen. “Qua dagelijkse routine is er eigenlijk niet veel verschil met eerder. Net zoals in Amsterdam ga ik hier altijd met de fiets naar de training.”

Even wennen

School is wel anders dan in Amsterdam en dat was best even wennen. “In Amsterdam ging ik naar alle colleges omdat de Hogeschool van Amsterdam tegenover de zaal was, maar hier in Heerenveen moet ik met de bus naar de Hanzehogeschool in Groningen. Ik plan dus bewust in of het echt heel belangrijk is dat ik naar een college ga of dat ik het net zo goed zelfstandig thuis kan doen. Zo'n ritje kost best wel energie en thuis kan ik beter rusten tussen de trainingen door.”

Sport blijft natuurlijk centraal staan in haar leven, maar het leven eromheen is nu eenmaal ook bepalend voor hoe ze in haar vel zit. “In Amsterdam ging ik bijvoorbeeld elk weekend naar huis omdat ik toen juist even verlangde naar rust en familie. Maar in Heerenveen is het net zoals thuis erg rustig," vertelt ze.

Daarom blijft Vera ook regelmatig in de weekenden 'thuis' in Heerenveen. "Met mooi weer zit ik graag op terrasjes of ga ik even naar de stad, niks bijzonders. En ik ga ook nog vaak langs bij m’n omaatjes, in Weert en in Stramproy.”