Kirsten Polderman

Na het scheuren van haar voorste kruisband had Kirsten het liefste nog dag in, dag uit in de turnhal gestaan. Dat ging echter niet. Zes weken geleden onderging ze een operatie en inmiddels is ze langzaam weer op de weg terug.

Kirsten, die bij de Flanders International Team Challenge in Gent de voorste kruisband van haar rechterknie scheurde, erkent dat het niet makkelijk is geweest de afgelopen periode. “Het heeft me mentaal wel wat tijd gekost om de blessure te accepteren. Het liefst was ik na het oplopen van de blessure nog elke dag in de turnzaal te vinden, ook al kon ik niets. Uiteindelijk heb ik het een plekje gegeven,” vertelt ze.

De turnster van SV PAX Haarlemmermeer bereidde zich in de tussentijd voor op de operatie en keek tijdens de ingreep zelfs mee met de artsen. “Middels een ruggenprik keek ik mee, wat eigenlijk best wel interessant was. Er werd een nieuwe voorste kruisband gemaakt van een deel van mijn hamstring, daarnaast hebben ze mijn knie vanbinnen goed schoon gemaakt en tot slot de nieuwe kruisband in mijn knie geplaatst. Het was zo voorbij."

Na de operatie ging het snel volgens Kirsten: binnen korte tijd liep ze alweer zonder krukken en kon ze weer autorijden. “In het dagelijks leven kan ik weer goed functioneren. Ik ben nu drie keer in de week bij de fysio te vinden waar ik heel hard bezig ben aan mijn revalidatie die bestaat uit krachttraining, kniestabiliteit en cardio,” vertelt ze.

Naast de revalidatie bij de fysiotherapeut is Kirsten ook nog twee keer per week in de turnhal te vinden. ‘Ik doe dan vooral turn gerichte krachttraining, maar ik vind het ook vooral fijn om weer bij PAX te zijn.”

De komende maanden staan voor de PAX-turnster volop in het teken van de comeback op het hoogste niveau. “Het is een lang proces van rond de negen maanden, waarvan de eerste zes vooral uit veel revalideren bestaan. Daarna kan ik het turnen pas echt weer opbouwen.”

Een specifiek doel heeft Kirsten daarom ook nog niet vastgesteld. “Ik ga niets overhaasten. Liever neem ik wat langer de tijd. Maar ik kijk er wel naar uit om weer te mogen springen,” lacht ze.

Naast haar drukke revalidatie-schema komt Polderman deze week ook nog naar de wereldkampioenschappen turnen in Stuttgart. “Jammer genoeg heb ik geen kaartjes voor de kwalificaties, maar die ga ik sowieso online volgen. Ik ga zelf naar Stuttgart om de team- en meerkampfinale te kijken. Ook al turn ik nu zelf niet, ik houd van deze sport. Ik zal de meiden altijd aanmoedigen en ik weet zeker dat ze het top gaan doen,”.