Lisa Deen

Haar lichaam was uitgeput, ze was de grip even helemaal kwijt. Ook al wilde ze ontzettend graag, het lukte Lieke niet om het afgelopen jaar het nodige werk te verzetten om haar doelen te bereiken. Langzaam maar zeker krijgt ze de grip weer terug. Op Tenerife werkt ze geheel op eigen houtje aan haar eerste stappen op weg naar haar uiteindelijke doel: Tokyo 2020.

Hoe gaat het met je?
Het gaat al een stuk beter dan het afgelopen jaar. Het is een zwaar jaar voor me geweest. Ik moest vanaf de bodem weer opkrabbelen en dat duurde veel langer dan ik wilde en verwachtte. Die tijd had ik blijkbaar nodig. Ik ben een lange tijd niet meer in de turnhal geweest en heb volledige rust genomen.

Mijn lichaam was leeg. Ik kon geen knop meer indrukken om echt weer te kunnen doen wat ik wilde. Dat was heel frustrerend en onwerkelijk. Natuurlijk had ik nog steeds een doel, maar het lukte me niet om het werk te verzetten wat nodig was om dat te bereiken. Dat zorgde voor onmacht, ik kon het maar moeilijk accepteren. Ik was de controle over mijn lijf gewoon kwijt.

Ik heb bewust daardoor wat meer achter de schermen geleefd: ik had het al moeilijk genoeg om alles zelf te begrijpen.

Waarom koos je er uiteindelijk voor om naar Tenerife te gaan?
Ik voelde dat het langzamerhand weer beter met me ging. Ik wilde daarom de kans pakken om dat door te zetten. Op Tenerife werk ik aan mijn herstel, zonder dat ik verplichtingen of een volle agenda heb. Ik focus me totaal op mezelf en mijn eigen gezondheid.

Ik merk nu na drie weken op Tenerife al wel dat dat me echt wel goed doet. Ik heb heel veel geslapen. Ongeveer tien uur per nacht tijdens deze eerste weken. Ook ben ik de eerste stappen op fysiek gebied weer aan het zetten.

Hoe ziet een dag er voor jou dan uit?
Elke dag is anders. Ik kijk per dag hoe het met me gaat en wat ik aan kan. Soms moet ik me aanpassen en een stap terug doen, maar ik ben blij dat ik langzaam weer kan bouwen.

Inmiddels heb ik alles hier op Tenerife goed voor elkaar dankzij een goede kennis van ons, Roy Peterman van Sunliner, het bedrijf dat mijn verblijf faciliteert. Ik ga vaak naar het sportcomplex, Tenerife Top Training. Dat is een super complex met een olympisch zwembad, een atletiekbaan en een grote fitness. Ze hebben eigenlijk alles wel. Behalve een turnhal, haha.

Ik pak daar mijn fysieke training dus weer op. Af en toe ga ik joggen op het strand, hardlopen op de atletiekbaan of gewoon zwemmen. In de fitness doe ik mijn haltertraining van Ton Leenders en met een personal trainer doe ik nog wat extra oefeningen.

Plan je die trainingen allemaal zelf?
Ja, op basis van hoe ik me voel kijk ik wat ik inplan. Het is een mooi proces om in mijn eentje te doen. Als enige weet ik hoe het heeft gevoeld wat ik dit jaar heb doorgemaakt. Nu wil ik mijn eigen regie weer voeren om weer sterk terug te kunnen komen.

Wat is uiteindelijk je belangrijkste doel?
De sterke Lieke, de beste versie van mijzelf weer terugvinden, dat is wat ik wil. Natuurlijk moet je altijd een stip op de horizon hebben en dat is voor mij Tokyo 2020. 

In mijn carrière heb ik al veel blessures en moeilijke momenten overwonnen. Maar dit is iets wat ik nog nooit zo heb meegemaakt, dat ik de grip verloor. Vanuit dit dieptepunt weer een goede comeback maken, dat lijkt me mooi.

En de eerste stappen daarvoor zet je dus op Tenerife?
Ja, maar mijn eerste focus is om weer volledig gezond en fit te zijn. In deze zes weken op Tenerife leg ik de eerste steentjes neer op weg naar dat einddoel.

Ik weet nog niet hoelang het allemaal gaat duren, maar ik ben langzaam weer op de goede weg. Natuurlijk is het WK van 2019 in Stuttgart een belangrijk tussendoel voor me. Alles wat daarvoor gebeurt is nog vaag, maar ik kijk er positief naar uit.