Lisa Deen

Ze werd last-minute toegevoegd aan de EK-selectie. Naomi Visser vond het al fantastisch om überhaupt haar EK-debuut bij de senioren te maken. Dat debuut leverde haar ook nog eens een bronzen plak in de landenwedstrijd op, iets wat ze voorafgaand aan het toernooi niet eens had durven dromen. Sinds het succes in Glasgow is ze alweer druk bezig met haar volgende doel: de WK in Doha, Qatar.

Ook daar wil ze namelijk weer in actie komen met de Nederlandse ploeg. “Het lijkt me heel gaaf om dit jaar het WK mee te kunnen maken. Op weg daarnaar toe ga ik vooral mijn oefeningen weer oppakken, maar ook nieuwe elementen trainen. Waar ik vooral aan moet werken is het stabieler worden. Hierdoor kan ik misschien op meer toestellen worden ingezet,” vertelt ze.

Het vertrouwen van Naomi blijft in ieder geval groeien, want naast de bronzen EK-medaille greep ze in juli 2018 ook al een zilveren plak tijdens een interlandwedstrijd in Heerenveen. Met sterke tegenstanders uit Japan, Groot-Brittannië en België greep ze het zilver in de meerkamp. “Dat heeft me heel goed gedaan. Het was gaaf om een puntenrecord te turnen en tussen twee Japanners op het podium te staan. Het heeft me zeker vertrouwen gegeven omdat ik daardoor wist dat ik het kon.” 

Last-minute naar EK
Uiteindelijk werd dat zilver stiekem wel een beetje overtroffen door de onverwachte bronzen EK-medaille. Als vervangster van de geblesseerde Eythora Thotsdottir werd Naomi pas de avond voor vertrek aan de EK-ploeg van bondscoach Gerben Wiersma toegevoegd. “In de tijd dat ik de reserveturnster was heb ik wel met de meiden meegetraind en hetzelfde programma gedraaid. Hierdoor was ik goed voorbereid op het EK en had ik er vertrouwen in,” vertelt ze.

Ervaring op het internationale podium had ze al wel, want Visser turnde twee jaar geleden (tijdens de JEK van 2016 in Bern), nog in de vloerfinale bij de Europese kampioenschappen voor junioren. “Dit jaar was mijn eerste EK bij de senioren en ik kijk daar echt met een gaaf gevoel op terug. Het was superleuk om met het team de landenfinale mee te mogen maken en de bronzen medaille te winnen. Dat had ik voor ik naar de EK ging helemaal niet verwacht.”

Tijdens de EK in Glasgow kwam Naomi alleen in actie op het onderdeel sprong, wat vooral de landenfinale extra spannend maakte. “Bij de andere toestellen was het wel heel spannend om langs de kant te zitten. Je hebt dan zelf geen invloed meer op het resultaat. Met name tijdens brug (het laatste toestel in de landenfinale) was het heel spannend. Ik wist dat als ze alle drie hun oefening door kwamen dat we derde zouden worden. Daardoor was het nog spannender. Na de kwalificaties wisten we wel een beetje wat er mogelijk was, maar dat het er dan ook nog uitkomt is echt geweldig,” blikt ze terug op de EK.