Lisa Deen

Iets minder moeilijkheid, maar meer stabiliteit. Dat is waar het voor Kirsten Polderman de komende periode om draait. Na een minder succesvol NK in Ahoy hoopt ze zich met minder moeilijke oefeningen te plaatsen voor de WK-trajectselectie. 

Tijdens de nationale instroomtest, vrijdag in Heerenveen, hoopt ze dat doel te behalen. “Het NK was voor mij niet goed, ik maakte veel fouten en was daardoor best even teleurgesteld in mezelf. Daarom heb ik veel aan mijn oefeningen gewerkt, ik wil weer zekerder zijn tijdens de oefeningen,” vertelt ze.

Testwedstrijdjes
Hoe ze aan die zekerheid heeft gewerkt is simpel: haar oefeningen minder moeilijk maken. “Dan weet ik zeker dat ik ze foutloos kan draaien. In eerste instantie wilde ik geen stap terug doen, want ik wist zeker dat ik mijn oude, moeilijke oefeningen wel kon. Maar voor mijn zelfvertrouwen is het beter om nu wat minder moeilijk te turnen.”

De afgelopen periode deed ze tijdens de trainingen al wat testwedstrijdjes en inmiddels is ze er weer helemaal klaar voor. “Het gaat op dit moment best wel goed. Ik wil weer laten zien dat ik stabiel kan turnen en heb er echt weer zin in.”

Om haar doel te halen heeft Kirsten de hele zomer doorgetraind. Een vakantie zat er niet in. “Tussendoor heb ik natuurlijk ook de EK gevolgd. Dat was ontzettend gaaf om te zien. Die derde plaats van het team is zeker een motivatie voor me geweest,” zegt Kirsten.

Verpleegkunde
Op lange termijn wil ze Nederland immers weer helpen tijdens grote toernooien. “Mijn eerste doel is om weer in de trajectselectie voor het WK te komen. En in Oranje natuurlijk. Het liefst wil ik uiteindelijk gewoon weer meedoen aan de internationale wedstrijden.”

Ondanks haar drukke turnschema maakt ze ook nog tijd voor haar studie HBO Verpleegkunde. “Dat valt tot nu toe goed te combineren. Het is een hele leuke opleiding. Mijn zus gaat er dit jaar ook aan beginnen, dus we kunnen elkaar de komende periode wel helpen. Dat is wel fijn.”

Een deel van het eerste jaar heeft ze inmiddels al afgerond. Dit jaar gaat ze verder met het andere deel. “In principe kan ik in de ochtenden of middagen gewoon naar school toe en dat combineren met de training. Bij PAX trainen we alleen op dinsdag en donderdag twee keer. Dat zijn daarom de lastige dagen wat school betreft.”

Om die reden werkt Kirsten daarom ook veel thuis aan haar studie. “Dat is wel lastig af en toe, want ik ben niet zo goed in plannen. Maar misschien kan ik daar met wat hulp van mijn zus wat beter in worden. Het is in ieder geval een aandachtspuntje,” lacht ze.

Liefs Kirsten

Meer Kirsten Fanshop