Lisa Deen

De Nederlandse turnsters gaan tijdens A Touch of Gold (AToG) even terug in de tijd. In het kader van ‘Gymsport 150 jaar’ zullen de junioren en senioren van Oranje terugblikken op de gouden plak die de Nederlandse turnsters in 1928 veroverden tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam. Dat vertelt AToG-ambassadrice Céline van Gerner.

Afgelopen week oefenden de Nederlandse turnsters voor het eerst tijdens een nationale trainingsstage. “In 1928 wonnen de Nederlandse turnsters goud tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam. Met onze act, een groepsoefening op de vloer, blikken we daarop terug. De simpelheid van toen nemen we mee in onze dans. Alles moet daarin echt gelijkgaan. Het gaat echt om de pasjes en de houdingen. Als je de oefening uit 1928 opzoekt dan zie je dat dat echt centraal staat,” vertelt Céline.

Junioren en senioren
Alle turnsters (junioren en senioren) die afgelopen jaar in de trajectselectie voor de EK en WK zaten zullen in actie komen tijdens A Touch of Gold. “Eigenlijk is de act lastiger dan je denkt. Het gaat echt om het vinden van de juiste dynamiek en de gelijkheid in de oefening. We hebben alleen nog maar geoefend met de senioren, dus ik ben erg benieuwd hoe het gaat als de junioren er straks ook bij komen.”

Niet alleen met de groepsoefening zullen de turnsters terugblikken op 1928. “Als het goed is lukt het ook om speciale kleding te krijgen, dat zou helemaal mooi zijn. Maar dat houden we vooral nog even geheim.”

Beste toestel
Naast de groepsact zullen de Nederlandse senioren allemaal nog terugkeren tijdens de show. “We hebben allemaal nog een eigen momentje door de hele show heen. Iedereen turnt dan nog op haar beste toestel.”

Céline heeft daarnaast ook nog een andere rol in de Ziggo Dome: die als ambassadrice. Samen met ex-topturner Boudewijn de Vries zal ze onder andere de presentatie van de ‘Golden Moves’ op zich nemen. “Of we verder nog vaker terugkomen in de show moeten we nog even bekijken,” zegt Céline.

De komende weken is ze – samen met de Nederlandse selectie – in ieder geval druk met het repeteren voor de show van 29 december.

Twee shows
In de Ziggo Dome zijn er twee shows: een matinee- en avondvoorstelling. Tijdens A Touch of Gold zul je worden meegenomen in de geschiedenis van 150 jaar gymnastieksport.

Niet alleen de toppers van de Nederlandse selectie (dames en heren), maar ook dansers en acrobaten voorzien het publiek van een adembenemende show. Voor beide shows kun je nog steeds kaarten bestellen. 

Op de website van A Touch of Gold vind je meer informatie over de shows en kun je ook kaarten bestellen