Turnsupporter

The road to Tokio is …. on!

De meiden van The Force is Grace maakten eind vorig jaar een trip naar Tokio. De officiële start van hun voorbereiding op de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad. Een afwisselend en druk programma.

“Het bezoek aan Tokio had meerdere doelen, maar uiteindelijk willen we natuurlijk met een optimaal team optimaal voorbereid op de Spelen staan. Daarom werd de stad nu al bezocht. Ze hebben een indruk van de immense stad gekregen met afhankelijk van hoe je meet 32 tot 36 miljoen inwoners. En ook van de cultuur hebben ze letterlijk geproefd. Die nieuwsgierigheid is er vanaf. En dat geeft de nodige rust. Maar het doel van de reis was vooral de dames zich mede eigenaar te laten voelen van de route richting Tokio. Er was dan ook volop ruimte om de inbreng een plek te geven”, aldus een enthousiaste bondscoach.

Inspiration days
“De trip bestond uit twee keer drie trainingsdagen afgewisseld met twee dagen; een “Olympic day” en een “Inspiration day”. Aan het begin van de Olympic day moesten de dames zich voorstellen dat ze zich allemaal gekwalificeerd hadden voor de Spelen en dat ze die dag op verkenningstocht gingen”, laat Gerben weten. Zo bezochten ze het Olympisch dorp en bekeken ze de wedstrijdhal (helaas was die alleen op afstand te bekijken). De dag daarna was het tijd voor inspiratie. En zo gingen de dames op jacht naar een echte “ Japan-belevingen”.  Ze maakten kennis met Japans eten, volgden een workshop sushi maken, bezochten een tempel en keken ze hun ogen uit bij Shibuya crossing - het drukste kruispunt ter wereld. Daar steken tijdens de spits 2.500 mensen tegelijk over-

Leren van anderen
“De trainingsdagen ervoor en erna waren druk bezet. Zo moesten we ons WK nog afsluiten. Een toernooi als deze evalueren en reflecteren we altijd grondig. We hebben ook gesproken over waar we staan in de turnwereld. We maken hiervoor benchmarks. Wat doen andere landen beter? En wat kunnen we hiervan leren?”

Zelf in de lead
De dames hebben twee specifieke vragen meegekregen; namelijk “Hoe maken we van het plan richting de Spelen jullie plan”. Dus concreet de vraag: wat heb jij nodig om de doelen te bereiken? En de vraag; “Hoe ga jij een medaille halen in Tokio?”. Want een medaillekans heeft nog altijd prioriteit boven de teamprestatie”, licht Gerben toe.

Van belang is dan stil te staan bij de potentiele D-score van onze dames. Hoe ligt die ten opzichte van de wereldconcurrentie? En welke E-score kun je turnen? Gerben ligt dit toe; “We praten dan wel over de D- en E-scores. Maar wellicht het allerbelangrijkste van alles is de route er naar toe. Zo is besproken dat de Oranje-dames (noem het de Tokio 2020 groep) in de maand maart en april, na de World Cups, nog geregeld op pad gaan voor trainingsstages. Na Baku en Doha en de individuele World Cups Stuttgart, Birmingham en Tokio waar aan deelgenomen wordt,  volgen dus nog gezamenlijke trainingsstages. Maar ook het EK in Parijs nemen we in het programma mee. Daar zal ruimte zijn voor turnsters om ervaring op te doen, maar er gaan zeker ook turnsters naar toe waarvan we verwachten dat die deel uit maken van het team dat naar Tokio gaat”. 

Teamprestatie
Ook al gaat een medaillekans voor het teamresultaat, dit betekent niet dat het team hierdoor automatisch zal bestaan uit toestelspecialisten. Dus naast uitblinken op een toestel zal iedere turnster ook van toegevoegde waarde moeten zijn voor het team. Gerben verwijst naar het teamresultaat van Italië tijdens het WK. Zij werden daar derde doordat de teamleden elkaar naadloos aanvulden. Maar we moeten ook realistisch zijn. We praten wel over top drie plekken, dus over hele hoge scores. Gerben ziet zeker kansen, vooral op vloer en balk. Op de andere toestellen liggen de D-scores volgens hem wel erg hoog.

Slim turnen
“De route naar Tokio bestaat uit individueel maatwerk waar mogelijk.  De individuele coach van de turnster is hierbij dan ook in de lead’, verklaart Gerben. Hij vertelt ook dat er op dit moment nog steeds aan het programma wordt gesleuteld. Details wijzigen. En dan vooral nog voor de laatste maanden. Noem het finetunen. Door slim te turnen hopen ze samen dat er toch minimaal een van hen in slaagt om de kans die er is, ook echt te verzilveren.

Verwachte scores voor finale- en medaillekansen:

 

Sprong*

Brug

Balk

Vloer

AA

Kans op finaleplaats

14,599

14,700

13,500

13,600

52,799

Kans op medaille

14,816

14,800

14,300

14,066

56,399

*Gem. puntentotaal over 2 sprongen

Turnsupporter

Meer Turnsupporter