Turnsupporter

Wie de weg in Den Bosch wil weten, is bij Tisha aan het verkeerde adres. Ook al traint ze al jaren bij Flik Flak Den Bosch, over de stad weet ze bijna niets. “Ik ga naar school en naar de Flik-Flak hal. Met de bus rijd ik een stukje door de stad, maar that’s it. Nee, hier moet je me de weg niet vragen.” Tijdens een fotoshoot bij de stadsmuur van Den Bosch, werd ze laatst door een jonge fan gevraagd om op de foto te gaan. “Dat is echt de allereerste keer dat dat op straat gebeurt. Wel tof, eigenlijk.”

De fotoshoot bood Tisha dus direct een kans om een stukje van de stad te leren kennen. “Eigenlijk is het weleens leuk om iets anders van Den Bosch te zien. Ik heb daar maar weinig tijd voor. En als ik vrije tijd heb, dan ben ik thuis in Eindhoven. Maar in de Flik-Flak hal breng ik verreweg de meeste tijd door. Turnen geeft me nog steeds een kick. Het is verslavend. Goede wedstrijden zorgen ervoor dat ik meer wil.”

Als iemand bewijst dat topsport bedrijven niet alleen aankomt op talent, maar net zo goed op mentaliteit en doorzettingsvermogen, dan is het Tisha wel. Vechten, de beste willen zijn, zit in haar. “Als mensen zeggen dat ik iets niet kan, dan wil ik mezelf juist bewijzen. In het dagelijks leven ben ik ook zo. Ik houd van uitdagingen. Ik maak van heel veel dingen een wedstrijdje. Ik wil altijd nog net iets meer doen of nog net iets beter zijn.”

Topsportfamilie

Bovendien kreeg ze het fanatisme en de topsportmentaliteit met de paplepel ingegoten. “Mijn ouders hebben een dansschool en mijn oudste broer is professioneel danser en werkt in Engeland. Hij heeft mijn vloeroefening gemaakt. Mijn zus heeft altijd geturnd en is nu osteopaat. Dus zij lapt mij altijd op als ik ergens last van heb. Mijn andere broer is judoka. Die is in 2017 vijfde van Europa geworden. Ze volgen me allemaal. Mijn ouders gaan ook vaak wel mee naar de wedstrijden en zo. We houden elkaar allemaal op de hoogte. Het is leuk om elkaar te zien groeien.”

Voor de familie van Tisha is knokken voor een topsportprestatie dus bekend terrein. En dat Tisha als turnster is waar ze nu is, heeft ook alles met haar vechtersmentaliteit te maken. Een plekje bij Flik-Flak kwam haar bepaald niet aanwaaien. Sterker nog, ze meldde zich min of meer zelf aan bij de club. “Dat kun je wel zeggen. Ik wilde gewoon heel graag topsport doen. In eerste instantie kreeg ik een proefperiode van een maand en mocht ik blijven. Maar al gauw hadden ze bij Flik-Flak hun twijfels. Ik was heel slap, kon geen salto of flik-flak. Ik kwam gewoon niet omhoog. Maar gelukkig gaven ze me wat meer tijd. De hele zomervakantie heb ik doorgetraind en geoefend. Uiteindelijk mocht ik toch blijven. Het feit dat ik er echt voor vocht en dingen snel oppakte, heeft denk ik de doorslag gegeven.”

In samenwerking met Turnsupporter
Fotografie: Iris van den Broek