Lisa Deen

Pas sinds kort is Mara Titarsolej weer in de turnhal te vinden. Een paar maanden was ze even helemaal weg. Nadat ze in april voor de derde keer geopereerd werd aan haar rechterenkel besloot ze om zich te focussen op school. Maar ze wilde ook haar hoofd leeg maken, weer energie krijgen voor het turnen. Ze ging daarom in haar eentje op vakantie naar Indonesië. Het hielp: Mara heeft weer volop energie om de draad weer op te pakken.

Inmiddels traint ze alweer twee weken in de nieuwe turnhal van De Hazenkamp Gymsports in Nijmegen. “Ik zat best wel in een dipje na mijn derde operatie. Ik had het moeilijk omdat ik niet kon trainen. Daarom besloot ik om er even tussenuit te gaan. Ik legde de focus op school en ging op vakantie,” vertelt ze.

Al sinds 2016 kampte ze immers met problemen aan haar rechterenkel. “Ik had door een val bij de NK van 2016 een stressfractuur opgelopen en de pijn in die enkel bleef maar terugkomen. Ik kreeg ook last van littekenweefsel en had inmiddels al twee operaties gehad. In april dit jaar ben ik voor de derde keer geopereerd.”

Goed gevoel
Na de eerdere twee operaties probeerde ze keer op keer terug te keren op het hoogste niveau. “Dat ging voorheen tot een bepaald punt goed, maar dan kwam ik toch niet ver genoeg. Of raakte ik weer geblesseerd. Ik moet zeggen dat ik na deze derde operatie een stuk positiever ben, heb het gevoel dat het nu goed gaat komen,” zegt ze.

Toch wil ze niets overhaasten. “Ik wil gewoon rustig aan mijn comeback werken. Natuurlijk heb ik weleens nagedacht over stoppen, maar het is voor mij nog niet de tijd om de handdoek in de ring te gooien. Ik wil het gewoon nog blijven proberen.”

In juni deed ze de helft van haar Havo-examens en daarna vertrok ze naar Indonesië. “Ik ging helemaal alleen. Dat was heel anders, maar ik heb heel veel nieuwe mensen leren kennen. Ik heb echt even het ‘normale’ leven ervaren. Ben veel positiever teruggekomen. Dat zeggen ook veel mensen. Ik heb het gevoel dat ik nog meer uit mijn turn carrière kan halen.”

Oude niveau
Ze heeft er weer zin in. Natuurlijk is het wennen, want ze heeft lang niet geturnd. Maar het gevoel is goed, zegt ze. “We trainen sinds kort ook in de nieuwe hal, dus het is echt een frisse start voor me. Ik zat voor mijn blessures echt nog niet op mijn echte top. Wat dat betreft wil ik in ieder geval weer terug naar mijn oude niveau.”

Te ver vooruit kijken durft ze nog niet. “Ik wil eerst gewoon weer fit worden. Stap voor stap wil ik het weer oppakken. Overhaasten wil ik het in ieder geval niet, want dat heb ik al vaak genoeg gedaan. Toch hoop ik dat ik volgend jaar weer naar de grote wedstrijden kan, het WK is het doel,” besluit ze.

Liefs Mara

Meer Mara Fanshop