DG

Céline van Gerner heeft besloten om te stoppen met turnen. Van Gerner vindt het tijd voor nieuwe uitdagingen.

“Na 17 jaar komt er een punt achter een prachtig hoofdstuk uit mijn leven. Ook al zijn de Olympische Spelen van Tokyo dichtbij voor velen; plezier, commitment en drive staan voorop om te kunnen presteren. Ik merkte dat ik niet meer 100 procent kon geven en daarmee moest ik eerlijk naar mezelf en mijn teamgenoten zijn en het durven om een nieuwe weg in te slaan,” vertelt Van Gerner.

Het afgelopen jaar stond voor Van Gerner voornamelijk in het teken van revalideren na een operatie aan haar achillespees. Sinds de EK van 2018, waar ze brons greep met de Nederlandse ploeg én vierde werd op vloer, kwam de Emmeloordse niet meer in actie. “In die periode ben ik ook goed gaan kijken naar mezelf. Wat wil ik? Waar krijg ik energie van? Uitdaging, ontwikkeling en nieuwsgierigheid zijn mijn drijfveren. Daar word ik gelukkig van,” vertelt Van Gerner. 

“Ik houd van de sport, van het spelletje. Maar ik kon het niet meer elke dag. De laatste tijd stond ik nog met één been in de turnhal, maar was ik deels ook al bezig aan mijn leven na mijn turn carrière. Het is moeilijk geweest om een definitief besluit te nemen en de knoop door te hakken. Maar het is goed zo.”

Van Gerner leerde zichzelf het afgelopen jaar steeds beter kennen en dat zorgde er ook voor dat ze uiteindelijk de keuze over haar afscheid durfde te maken. “Ik heb mezelf altijd opgelegd dat ik een grote medaille (bij een EK of WK) moest winnen. Alles moest altijd perfect. Ik deed mezelf daarmee tekort. Mijn hele carrière is simpelweg één grote medaille. Ik ben trots op wat ik heb bereikt. Jarenlang heb ik op topniveau meegedraaid en grote finales mogen turnen.”

De Emmeloordse nam tijdens haar loopbaan twee keer deel aan de Olympische Spelen. In 2012 turnde ze in Londen naar een twaalfde plek in de meerkampfinale en in 2016 behaalde ze met de Nederlandse ploeg de zevende plaats in de landenfinale. “De Olympische Spelen in Londen staan nog altijd op nummer één. Onlangs ben ik terug geweest naar Londen om alles af te sluiten. Vanaf dat moment is het rustig in mijn hoofd.”

Van Gerner is vooral (bonds)coach Gerben Wiersma dankbaar voor de jarenlange samenwerking in de sport. “Onze samenwerking was uniek en bijzonder. Ik kon alles tegen hem zeggen. Hij kent me door en door en we hebben altijd open gecommuniceerd. Hij gaf mij de leiding en was bereid mee te denken. Ik ben trots op onze samenwerking,” zegt ze. 

Jarenlang werkte het tweetal immers samen: in de beginjaren was Wiersma de persoonlijke coach van Van Gerner, later was hij actief als bondscoach. “Céline is een bijzonder mens met onwijs veel doorzettingsvermogen. Ze is bepalend geweest voor het Nederlandse turnen en ze heeft met haar prestaties de weg geopend tot waar we nu staan. Haar prestatie bij de Olympische Spelen in 2012 heeft veel turnsters geïnspireerd en dat is voor ons een belangrijke start geweest,” vertelt Wiersma.

“Ik weet zeker dat ze terug gaat komen in de sport, wie weet zelfs in het turnen. Ik gun haar in ieder geval een fantastisch leven met alles wat op haar pad gaat komen,” vult bondscoach Wiersma aan.  

 Van Gerner denkt nu na over haar toekomst. “Ik sta open voor veel verschillende dingen. Het afgelopen jaar heb ik mijn Master in Coaching gehaald aan het Johan Cruyff Institute en daar wil ik zeker wat mee gaan doen. Het vak coaching vind ik ik brede zin heel interessant. Daar wil ik mee verder. Maar ook performen, acteren en presenteren is iets wat bij me past. Met veel nieuwsgierigheid kijk ik uit naar de toekomst, naar nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen. Ik wil mezelf constant blijven ontwikkelen. De aard van het beestje zal niet gauw veranderen,” aldus Van Gerner.

De KNGU is Van Gerner dankbaar voor haar inzet en prestaties in de afgelopen jaren en wenst haar veel succes toe met haar maatschappelijke carrière.

Op 31 augustus neemt Van Gerner officieel afscheid als topsporter. Dat doet ze (publiekelijk) tijdens de WK-kwalificatie tijdens Dutch Gymnastics – The Trials in Heerenveen.