Lisa Deen

Pas een paar jaar geleden werd Elze Geurts voor het eerst uitgenodigd voor Oranje. Nooit eerder had ze die oproep gekregen. Jarenlang was ze immers al actief op het hoogste niveau, maar telkens hikte ze tegen de Nederlandse top aan. Haar doorzettingsvermogen bracht haar uiteindelijk wel bij haar doel. Nu wil Geurts meer.

Met ‘meer’ doelt de turnster uit Raalte op een deelname aan een EK of een WK namens Nederland. Dit jaar zat die mogelijkheid er nog niet in, maar wel turnde ze bij de Universiade in het Italiaanse Napels de meerkamp- en sprongfinale.

“Als je vier jaar geleden aan mijn coaches zou vragen of ik überhaupt in Oranje zou kunnen komen, dan zouden ze ‘nee’ hebben gezegd. Het heeft lang geduurd. Andere meiden kwamen als jeugd of junior al in Oranje, ik deed dat pas als senior. Wat dat betreft ben ik best uniek,” vertelt Geurts.

Doorzettingsvermogen
De turnster van Turnz Amsterdam weet dat vooral haar doorzettingsvermogen een grote invloed heeft gehad op haar uiteindelijke plek in Oranje. “Toen ik jonger was, zat ik niet bij de top. Ik heb er lang tegenaan gehikt. Doordat ik hard bleef trainen en na blessures telkens opnieuw ben begonnen, heb ik het uiteindelijk toch gehaald.”

Haar harde werk in- en rondom de turnhal werd wat dat betreft na jaren beloond. “In vergelijking met andere turnsters heb ik misschien minder talent. Bovendien ben ik groot en niet heel lenig. Het is allemaal niet heel ideaal voor een turnster, maar ik heb bewezen dat het kan.”  

Tijdens haar loopbaan kwam Geurts bovendien keer op keer terug van (zware) blessures. “Toen ik voor de tweede keer mijn achilles afscheurde, heb ik mijn twijfels gehad. In eerste instantie dacht ik ‘dit is einde verhaal’. Maar toen ik eenmaal weer begon, wilde ik niet stoppen. Ik ben blij dat het zo is gelopen,” zegt ze.

De passie voor de sport is wat dat betreft haar drijfveer. “Turnen is gewoon heel leuk. Langzaam merk je dat je steeds beter wordt. Dat voel ik nu nog steeds. In Oranje leer ik bovendien ook heel veel. Vooral over pieken op het juiste moment.”

Sport niet alleen voor jonge meisjes
Geurts geeft toe dat ze het liefste altijd keihard traint en continu piekt, maar dat ze daar (mede door de Oranjetrainingen) wel op teruggekomen is. “Door de juiste momenten te kiezen, kun je bovendien langer in de top meedraaien. Ik vind het een positieve ontwikkeling dat turnsters steeds langer blijven turnen. Je hoeft niet op je zestiende de top al te bereiken. Het is geen ‘hit or miss’.”

Wat dat betreft wil de Oranjeturnster ook wel een statement maken richting de buitenwereld. “Ik wil af van het imago dat turnen alleen voor jonge, kleine meisjes is. Het is juist een volwassen sport. Ook op latere leeftijd kun je goed meekomen. Dat laten wij met Oranje ook zien,” besluit Geurts.