Lisa Deen

Het WK turnen in Doha komt nog te vroeg voor Eythora. Na het missen van de EK vanwege een handblessure had ze haar ogen gericht op deelname aan de WK, maar dat toernooi kwam te vroeg. Toch blijft ze positief, want sinds kort is ze weer aan het opbouwen op alle toestellen.

Langzaam kan ze weer trainen op brug en ook op vloer en sprong heeft ze de eerste steunelementen alweer gedaan. “Ik ben nu lekker aan het doortrainen. Het herstel gaat eigenlijk best wel goed, dus ik blijf positief,” vertelt ze.

Nog niet wedstrijdklaar 
Ondanks het goede verloop van haar herstel kwam deelname aan de interlandwedstrijd van komend weekend in het Belgische Brugge nog te vroeg. “Ik ben nog niet wedstrijdklaar en kon dus niet meedoen aan die wedstrijd. In goed overleg hebben we daarom besloten om uit het WK-traject te stappen. Voor mij is het nu beter om thuis, bij SV PAX Haarlemmermeer, door te trainen.”

Pijnvrij is ze nog niet, maar de breuk in haar linkerhand is inmiddels geheeld. “Hopelijk gaat de pijn snel weg en kan ik snel weer voluit trainen. Maar ik ben erg positief over mijn herstel, want ik ben de afgelopen periode al veel vooruitgegaan.”

Eigen doelen
In eerste instantie had ze haar ogen echter gericht op deelname aan de WK. “Het missen van de EK was natuurlijk al verre van optimaal, ik had daar echt willen staan met het team. Maar na mijn blessure had ik al gauw de knop omgezet en mijn ogen gericht op de WK. Dat doel had ik in mijn hoofd. Het had mooi geweest als ik het had gehaald.”

Toch weet ze ook dat het Nederlandse turnteam bij de WK in staat is om de doelstelling – de top 24 – te halen. “Er staat sowieso een sterk team. Dat is een fijne gedachte. Ik weet gewoon dat het sowieso wel goedkomt,” vertelt Eythora.

Daarom focust ze zich nu op haar eigen doelen: deelname aan de Arthur Gander Memorial en de Swiss Cup, beide in Zwitserland. “Dat zijn leuke internationale wedstrijdjes om weer langzaam in het ritme te komen. Het is leuk om weer voor iets te werken. Ik wil daar in principe een basisprogramma neerzetten om weer in wedstrijdvorm te komen.” 

Wedstrijdritme
Dat wedstrijdritme moet haar uiteindelijk weer helpen naar de grote toernooien van 2019. “Dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait. 2019 wordt een intens en belangrijk jaar,” weet ze.

Mede daarom heeft de ‘passionate performer’ besloten om voorlopig een studiestop in te lassen. Na Tokyo 2020 maakt ze haar opleiding aan het Lucia Marthas Institute for Performing Arts af. “Door de studiestop merk ik wel dat ik nu wat meer rust heb. Ik kan me beter focussen op het turnen en ben niet uitgeput door school. Het is een zware opleiding, maar ik hoef nog maar een half jaar. Na Tokyo wil ik mijn opleiding afmaken, want het is wel mijn passie.” 

Liefs Eythora

Meer Eythora Fanshop