RenflexData

 • ()

Deze bijscholing is onderdeel van een vierluik. Je kunt er voor kiezen alle vier de bijscholingen te volgen, maar je kunt de bijscholingen ook los volgen!
Elke bijscholing zal een online training zijn van 1,5 uur. Elke bijeenkomst een thema waardoor er tijd is om praktisch te oefenen en wellicht terug te koppelen in een volgende sessie.

Maak je sporters mentaal weerbaar gegeven door: Peter Starke

Mentale weerbaarheid is het vermogen om te kunnen omgaan met uitdagingen, stress en druk.  Dat is nogal wat en zeker in deze tijd waar er zoveel van je gevraagd wordt. Signalen kunnen zijn:

 • Moeilijk vinden om in de groep iets te zeggen.
 • Veel achter aan staan.
 • Niet om hulp durven vragen.
 • Tegen iets op zien.
 • Minder presteren in wedstrijden dan in trainingen.
 • Feedback voelen als kritiek.
 • Iets niet voor de groep durven voordoen.
 • Niet kunnen loslaten (ouders…)
 • Etc etc.

Als trainer-coach zien we veel signalen bij kinderen die kunnen duiden op het eigenlijk niet durven zijn van zichzelf. Welke grote thema’s zitten daar nu achter en wat kun je doen?

Dit vierluik gaat je inzicht en tools geven om signalen te herkennen en wellicht situaties anders te benaderen.

Iemand die mentaal weerbaar is zal:

 • Flexibeler zijn.
 • Om hulp durven vragen.
 • Kwetsbaar durven zijn.
 • Meer energie, focus en zelfvertrouwen hebben.
 • Beter kunnen omgaan met kritiek.
 • Meer kunnen leren van fouten.
 • Meer doorzettingsvermogen hebben.

Wie wil dat nu niet?

1. Mentale weerbaarheid maandag 24 oktober 2022 – 20.00/21.30
Mentale training doen we allemaal in onze trainingen. (On)bewust doe je al best veel. Echter vaak gaan de alarmbellen rinkelen als er een kind heel kwetsbaar wordt in bepaalde situaties en dan moet er opeens mentaal getraind worden. Dat is zoiets als op zwemles gaan als je ligt te verdrinken. Heel veel is te trainen mits je inzicht hebt in de processen.
Wat is het? Waar komt stress vandaan? We hebben het ook nodig! Wanneer gaat het van de stretch naar de stress? Hoe herken je dat? Kan stress helpend zijn? Welke hormonen worden er dan geproduceerd en wat zijn de consequenties? Hoe werkt het bij kinderen? Is het trainbaar? Hoe bouw je dat op?

2. Gedachten sturen en overtuigingen maandag 7 november 2022 – 20.00/21.30
We hebben heeeeel veel gedachten per dag, wat kan je ermee? Zijn we onze gedachten? Is het mogelijk om je gedachten te sturen en zo ja hoe dan? Overtuigingen zijn gedachten waarvan je gelooft dat ze waar zijn. En als je nu een negatieve gedachte/overtuiging hebt wat dan? Welke heb jij zelf eigenlijk?

3. Verbinding. Hoe doe je dat eigenlijk? vrijdag 18 november 2022 – 20.00/21.30
Wellicht herken je een van de volgende situaties: je staat met iemand te praten en het gesprek loopt niet, of: de ouder waarmee je niet klikt, of: de sporter die altijd lastig is, het bestuurslid waarmee je regelmatig in de clinch ligt etc. Hoe werkt dat eigenlijk, contact en verbinding?

Verbinden zit in de mens, in de geschiedenis is het zelfs onze overleving geweest omdat de groep onze veiligheid was (en misschien nog steeds wel is…). Contact is het begin van verbinding. Wat is de structuur achter contact maken? Hoe komt het dat verbinding zo belangrijk is voor ons mensen (en dus ook voor jouw sporters)?  

4. Doelen stellen vrijdag 25 november 2022 – 20.00/21.30
De uitdrukking: “het paard ruikt de stal” is hier van toepassing. Als je je doel ziet/ ruikt/ voelt dan geeft dat een andere energie en dus een ander resultaat. Zonder doelen werken is vergelijkbaar met in een trein stappen waar je het eindstation niet van weet.

Welke soorten doelen volgens de sportpsychologie heb je en hoe verwoord je dat dan? Functioneel doelen stellen geeft bewezen een 30% hoger resultaat.

Goede doelen stellen kan bijdragen aan zelfvertrouwen. Hoe werkt dat dan in ons brein? Wat is ervoor nodig?

Je ontvangt uiterlijk twee dagen voorafgaande aan de bijscholing een link naar de online scholing. Het kan zijn dat deze mail in je spambox/ongewenste email komt. Heb je anderhalve dag voor de scholing nog geen link ontvangen, neem dan contact met ons op via bijscholingen@kngu.nl. Wij zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00.

Niveau:
Licentieverlenging: punten
Discipline:
Kosten:
Geen lid:
Lid met verlopen licentie:
Lid met geldige licentie:

Bijeenkomsten

Nieuwe data volgen zo snel mogelijk.