Wedstrijd- en oefenstof­systeem juryleden

Het is goed om als sport in ontwikkeling te blijven. Na iedere Olympische cyclus wordt het wedstrijd- en oefenstofsysteem geëvalueerd. Dit leidt tot een aantal veranderingen/doorontwikkelingen die gelden vanaf het seizoen 2021-2022.

Echter is het doorvoeren van gewenste veranderingen soms een uitdaging. We vinden het daarom belangrijk alle betrokkenen stap voor stap mee te nemen in het nieuwe wedstrijd- en oefenstofsysteem. Door middel van op elkaar aansluitende video's, leggen we het uit. Bekijk deze uitleg video's, voordat je de (concept) reglementen en oefenstof van verschillende disciplines bestudeerd.

Uitleg video's

Turnen dames

Turnen heren

Wil je weten wat dit betekent voor jou als jurylid en je brevetverlenging? We hebben het inzichtelijk gemaakt via deze beslisboom turnen dames. In onderstaande tekst staat dit voor zowel turnen dames als turnen heren uitgelegd. Inschrijven voor de opleidingen en brevetverlengingen TD kan nu al*

 • Brevetverlenging TD1: Verkorte opleiding voor supplementen G,H en 6,7 voor gebrevetteerde juryleden TD1
 • Juryopleiding TD1: Juryopleiding TD1 voor nieuwe cursisten voor de supplementen G,H en 6,7. Schrijf je nu in, dan ben je vóór de start van het wedstrijdseizoen gebrevetteerd jurylid.

*Opleidingen voor de onderbouw TD en onder-middenbouw TH zijn beschikbaar vanaf 1-9-2021.

Waar ben je straks als turnen dames jurylid inzetbaar?

Huidige TD1 juryleden: 

 1. Je wilt betrokken blijven bij de turnsport, maar twijfelt als jurylid;
  Vanaf september 2021 ben je inzetbaar bij de nieuwe en superleuke toernooien voor de instappers.
  Je hoeft alleen de nieuwe TD basis in de vorm van een e-learning te volgen en je kan aan de slag.
 2. Je wilt op het huidige wedstrijdniveau blijven jureren;
  In 2021 zal je een omscholing moeten volgen voor het leren jureren van keuze oefenstof. De scholing bestaat uit een e-learning en vijf (digitale) bijeenkomsten van 1,5 uur (inschrijven mogelijk). Het examen op de D-score dient succesvol afgerond te worden.
 3. Je wilt als jurylid doorgroeien naar een hoger wedstrijdniveau.

  Met al je opgedane kennis en ervaring kan je vrij makkelijk doorgroeien.
  Van november 2020 t/m juni 2021 kan je de huidige TD2 opleiding volgen. De opleiding is een e-learning van 10 bijeenkomsten van 1,5 uur (nu beschikbaar). Het theorie- en praktijkexamen dient succesvol afgerond te worden. Zie verder de punten genoemd onder huidige TD2 en TD3 juryleden.

Huidige TD2 en TD3 juryleden: 

Voor de huidige TD2 en TD3 juryleden zal het huidige NTS-reglement voor de keuze oefenstof worden uitgebreid met regels voor de waardering van de oefeningen van de middenbouw turnsters (10 tot 12 jaar). De bepaling van de D score en E score is vergelijkbaar met de huidige keuze oefenstof.  

Voor de TD2 en TD3 juryleden die het huidige wedstrijdniveau willen blijven jureren in seizoen 2021-2022 geldt: 

 • Een e-learning voor de middenbouw moet voltooid worden en kan je op elk gewenst moment volgen vanuit huis vanaf voorjaar 2021; 
 • Indien de e-learning niet gevolgd wordt ben je vanaf september 2021 alleen inzetbaar voor de bovenbouw;
 • Je kunt daarnaast een digitale bijeenkomst volgen van 1,5 uur (niet verplicht);
 • Er wordt een zelfkennistoets afgenomen; het resultaat heeft geen invloed op de brevetverlenging. Het geeft de KNGU inzicht op welke onderdelen extra aandacht nodig is;
 • De E-learning die bij afronding een tijdelijk brevetverlenging (BV) TD middenbouw (MB) geeft is in het 2e kwartaal van 2021 beschikbaar en dient voor 31-12-2021 voltooid te zijn; 
 • In het seizoen 2022-2023 wordt het NTS-reglement aangepast. Er zal in 2022 een E-learning brevetverlenging TD2 of TD3 gevolgd moeten worden; 

Voor de TD4 juryleden geldt dat de scholing voor het vernieuwde FIG-reglement zal plaatsvinden in het voorjaar 2022. De TD4 juryleden wordt geadviseerd de e-learning voor de middenbouw (met tijdelijk brevet TDMB) te volgen, maar dit is niet verplicht. 

Het kan natuurlijk ook zijn dat je besluit om in het nieuwe wedstrijdsysteem niet meer actief te zijn. We willen je dan bedanken voor jouw inzet en vragen jou om je afmelding kenbaar te maken bij de club, zodat ook zij weten waar zij aan toe zijn. 

Tijdelijk brevet middenbouw en brevetverlenging TD2, TD3 ,TD4.

 • TD4: Brevetverlenging verwacht januari 2022;
  E-learning jureren middenbouw (supplementen 1 t/m 7), met afgifte tijdelijk brevet MB.
 • TD3: Brevetverlenging verwacht januari 2022;
  E-learning jureren middenbouw (supplementen 1 t/m 7), met afgifte tijdelijk brevet MB.
 • TD2: Brevetverlenging verwacht voorjaar  2022.
  E-learning jureren middenbouw (supplementen 1 t/m 7), met afgifte tijdelijk brevet MB..  

Scholing brevet middenbouw bestaat uit e-learning en één facultatieve digibijeenkomst van 1,5 uur. Afronding d.m.v. een zelfkennistoets.  

Dit aanvullende brevet is noodzakelijk voor beoordeling van de middenbouw wedstrijden vanaf september 2022.

Inschrijving vanaf 1 maart, alle betreffende juryleden krijgen bericht.

Waar ben je straks als turnen heren jurylid inzetbaar?

Indeling van de nieuwe brevetten:
TH1: Onderbouw-oefenstof. Onderbouw meetmoment voor Benjamin en Instap
TH2: Middenbouw-oefenstof. Voorgeschreven oefenstof met keuze-elementen voor Instap, Pupil en Jeugd.
TH3: Bovenbouw-oefenstof. Keuze oefenstof voor Jeugd, Junior I, Junior II en Senior.
TH4: Nationale Cursus. Keuze oefenstof volgens FIG-reglement, eredivisie junioren en senioren
TH5: Internationale juryleden. Intercontinentale of internationale cursus volgens FIG-reglement.
(TH3 kon ook al als E-jury ingezet worden bij eredivisie. Dat blijft natuurlijk zo)

Indeling van de nieuwe brevetten Turnen heren

Donker Oranje: TH1
Licht Oranje: TH2
Groen/Blauw: TH3
Grijs: TH4/5

Bijscholingen en opleidingen voor huidige juryleden met een geldig brevet
Voor de juryleden met een geldig brevet zijn er soms meerdere keuzes, afhankelijk van op welk niveau de juryleden door willen gaan. Dit komt door het type opleiding wat de juryleden in de ‘oude stijl’ hebben gehad.

De oude TH1 lijkt sterk op de nieuwe TH2. De oefenstof en werkwijze is gelijk, alleen zijn er moeilijkere elementen in deze oefenstof.

De oude TH2 juryleden hebben een gecombineerde TH2/3 opleiding gevolgd, in de keuze-oefenstof. Vanwege het resultaat bij de eindtest hebben zij een TH2 brevet gekregen. Zij zijn echter wel opgeleid voor keuze-oefenstof.

Per niveau de keuzes die juryleden hebben
Ervan uitgaande dat je door wilt gaan met jureren natuurlijk.

Huidige TH1 juryleden
De nieuwe TH1 is van lager niveau dan de oude TH1. De nieuwe TH2 is meer vergelijkbaar. De opzet van de oefenstof en werkwijze is gelijk, maar wat geturnd wordt is wel een stuk moeilijker.

 1. Ik ga door als TH1 jurylid. Ik mag daarmee na de bijscholing de meetmoment-oefenstof voor de onderbouw jureren maar geen wedstrijden in de midden- of bovenbouw. Het niveau van de nieuwe TH1 oefenstof is duidelijk lager dan de oude TH1, waardoor zal dit voor deze juryleden eenvoudiger zijn. Dit nieuwe TH1 brevet is dan geldig tot eind 2025.
 2. Ik ga door op wat hoger niveau, waardoor ik mijn brevet op ga hogen tot TH2. Hiervoor moet ik de TH2 opleiding (nu beschikbaar) met afsluitende toets volgen. Na het behalen van deze opleiding heb ik een TH2 brevet, geldig tot eind 2025. Hiermee mag ik zowel onder- als middenbouw jureren.

Huidige TH2 juryleden
De nieuwe TH2 omvat voorgeschreven oefenstof met keuze-elementen. Dit is al in de oude TH2/3 opleiding ter sprake gekomen. Je kunt kiezen voor een vervolg als TH2-er (met voorgeschreven oefenstof) of opwaarderen naar TH3 (met keuze-oefenstof). Voor beide is een opleiding nodig

 1. Ik ga door als TH2 jurylid. Hiervoor moet ik de TH2 opleiding (nu beschikbaar) met afsluitende toets volgen. Na het behalen van deze opleiding heb ik een TH2 brevet, geldig tot eind 2025. Hiermee mag ik zowel onder- als middenbouw jureren.
 2. Ik ga door met keuze-oefenstof, dus ik ga mijn brevet ophogen tot TH3. Hiervoor moet ik allereerst de bijscholing over de nieuwe onder- en middenbouw (nu beschikbaar) reglementen volgen. Dit geeft mij een TH3 brevet, geldig tot eind 2022. Volgend jaar volgt de nieuwe opleiding voor de keuze oefenstof. Na het behalen van deze opleiding behoud ik mijn TH3 brevet en verleng ik deze tot eind 2025. Hiermee mag alle oefenstof jureren, uitgezonderd de eredivisie.

Huidige TH3, TH4 of TH5 juryleden
Omdat de oefenstof van onder- en middenbouw vernieuwd zul je een bijscholing (nu beschikbaar) moeten volgen over deze oefenstof. Deze verlengt je brevet tot eind 2022.

Volgend jaar volgt de nieuwe opleiding voor de keuze oefenstof. Na het behalen van deze opleiding krijg je je behaalde brevet en deze is geldig tot eind 2025 (TH3 en TH4) of eind 2024 (TH5). Hiermee mag je alle oefenstof jureren waarvoor je gebrevetteerd bent en daaronder.