Elke stap telt: 18 maanden

Je kind beweegt iedere dag. Van de eerste kleine stapjes tot mijlpalen als het behalen van het zwemdiploma, kunnen fietsen en je eigen naam schrijven. Hoe klein of groot de stap ook is, aan de basis hiervan ligt: bewegen. Goed leren bewegen is dus heel belangrijk!

Strandbal

Over jouw dreumes

Zodra je kind kan lopen, gaat er een hele wereld open. Ontdek die wereld! Laat je kind ook onderweg zo veel mogelijk oefenen met lopen. Het is geweldig voor je zoon of dochter om zelf stukjes achter de buggy te stappen.

Spreidbal klein


Door te spelen leert je kind heel veel. Laat je zoon of dochter nieuwe dingen uitproberen en doe zelf mee. Tip: het beste speelgoed in deze leeftijd is een ouder die de tijd neemt om samen te spelen.

voordelen van bewegen

Vallen is oké!

Van vallen (en weer opstaan) leert je kind veel. Als het geen pijn doet, is het niet erg om te vallen. Besteed niet te veel aandacht aan de val en stimuleer je kind om weer verder te gaan.

Op blote voetjes lopen

Op blote voetjes ontwikkelen de spieren in het voetje zich het beste. Ook kan jouw kind zo beter voelen met de voeten dan met schoenen aan, wat goed is voor de signaalfunctie van de voeten naar de hersenen.

Ruimte om vrij te bewegen

Als er voldoende ruimte is en de gevaarlijke spullen zijn opgeruimd, kan je dreumes veilig spelen en ontdekken. Je kind zal vrijer gaan bewegen omdat er ruimte is. Ook kunnen jullie dan fijn samen spelen.

Klimparcours klein

nijntje beweegtip: kruipparcours

Maak een kruipparcours in je huis of bij mooi weer in de tuin. Kruip onder de tafel door, over de kussens van de bank en onder een stoel door. Of maak een tunnel van een doos. De mogelijkheden zijn eindeloos. Doe zelf mee, dan doet jouw kind je na! De kruislingse beweging van het kruipen is heel goed voor de hersenontwikkeling van je kind. Blijf dit doen, ook als je kind al kan lopen.

Samen doen

  • Jonassen in een grote handdoek of laken
  • Kom maar in mijn huisje! Je kind rent naar jou toe en valt in je armen.
  • Over papa/mama klimmen op de grond of het grote bed.
  • Spelen met een ballon
  • Zing en dans: de wielen van de bus

Meer beweegtips voor thuis