150 jaar, zo lang bestaat de KNGU al. Wij zijn de vierde sportbond van Nederland. Met ruim 900 clubs, 300.000 leden, 8.000 trainers en heel veel vrijwilligers is de gymsport levendiger dan ooit. Dat kan niet zonder geweldige mensen, waarvan een groot aantal zich al jarenlang belangeloos inzet voor de gymsport. Mede door hen is de gymsport zo’n krachtige sport. Met 11 verschillende gymsporten zijn we veelzijdig en dynamisch: van bewegen met nijntje tot Freerunning en natuurlijk turnen. Van jong tot oud. Alle gymsporters hebben één ding gemeen: iedereen verlegt zijn grenzen en heeft daar een flinke dosis lef voor nodig.

Logo KNGU DG 3

Informatie over

Werken bij

Organisatie

Veilig Sporten

Lidmaatschap

Partners

Pers

Aangesloten clubs

Check het hier

Bestuursleden

Rob Voss Foto CLOSE 2

Voorzitter

Monique

Boudewijn de Vries

Bestuurslid

Boudewijn

Mariska vd Giessen

Bestuurslid

Mariska

Herman Ram

Bestuurslid

Herman

Highlights Historie

1868

Oprichting

In Duitsland ontstaat het turnen aan het eind van de achttiende eeuw. Belangrijke grondleggers waren GutsMuths, Vieth en "Vater Jahn". Er werd met de mannelijke jeugd geoefend dan wel geturnd in de open lucht. In het begin van de 19e eeuw kwam dit ook naar Nederland.

Lees meer

1953

Eerste Gymnaestrada

In 1953 werd in Rotterdam de eerste gymnaestrada gehouden, onder de bezielende leiding van JO Sommer. Sommer verklaarde de naam Gymnaestrada als volgt: Gymna, dat spreekt voor zich. Estrada is het hoogste voor de recreatiesport. 

2016

Sanne Wevers wint goud

Nog een mooi historisch moment als Sanne Wevers op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro goud veroverde in de individuele balkfinale.

Bekijk onze tijdlijn