Het succes in Leiden

Spelen, springen en mikken op de nijntje pleintjes in Leiden. De pleintjes zorgen voor veel plezier en reuring in tijdens evenementen in de stad. Lees hoe Gymsport Leiden dit met succes organiseert.


Ruim 250 peuters en hun ouders zijn bij elkaar voor het jaarlijkse peuterfeest van de Leidse peuterspeelzalen. Op één plek is het bijzonder druk. Hier is het nijntje pleintje van Gymsport Leiden. Tientallen peuters rennen, springen, gooien, klimmen en kruipen in, over, met en door de speciale nijntje-materialen. “Binnen 1 seconde waren de kinderen aan het spelen. Fantastisch’’, vertelt Hellen Kleijberg.

Zij is projectleider van het nijntje Beweegdiploma bij Gymsport Leiden. Gymsport Leiden is de pilotvereniging van de KNGU voor de nijntje pleintjes. “Het concept is hartstikke nieuw, maar in Leiden nu al een succes’’, zegt Tanja Bracco Gartner van de KNGU.

Inmiddels heeft Gymsport Leiden zes nijntje pleintjes georganiseerd. Het concept is simpel, zegt Tanja. “Met een kofferbak vol materiaal ga je als vereniging naar een bestaand evenement in de omgeving dat zich op peuters en kleuters richt. Daar zet je een beweegpleintje uit met een Airtrack-pakket en klein speelmateriaal en geef je de ouders informatie over hoe ze zelf thuis met hun kinderen kunnen bewegen en welk aanbod je als vereniging hebt voor peuters en kleuters.” 


Succesfactor 

Nijntje wordt volgend jaar 65 jaar en nog steeds heeft ze een enorme aantrekkingskracht op jonge kinderen. Dat was de reden voor de KNGU om een aantal jaar geleden het nijntje Beweegdiploma te ontwikkelen. “Het concept breiden we steeds meer uit. Het nijntje pleintje is de nieuwste toevoeging. Met het pleintje halen we het Beweegdiploma uit de zalen en brengen we het naar buiten en naar de mensen toe’’, aldus Tanja.

Het nijntje pleintje sluit goed aan bij al bestaande evenementen. Dat kan de plaatselijke braderie zijn, de open dag van het kinderdagverblijf of een drukke ochtend in een speeltuin. Dat is een bewuste keuze, vertelt ze. “Bij een andere vereniging werd een nijntje pleintje georganiseerd als los evenement tijdens de nationale buitenspeeldag. We merkten dat het erg lastig was om, op een plek zonder reuring, veel mensen naar ons toe te krijgen. Daarom gaan we met het nijntje pleintje juist naar de plekken en evenementen waar de peuters en kleuters al zijn met hun ouders.”

Weinig moeite

Die aanpak bevalt Gymsport Leiden uitstekend. Met relatief weinig moeite bereikt de club veel potentiële leden. “Drie of vier trainers laden ’s ochtends de auto vol en in minder dan een uur is alles opgebouwd op locatie. Na twee uur breken we alles ook zo weer af. En organisaties zijn erg blij dat we komen. We zijn echt een meerwaarde voor hun evenement, ook vanwege de uitstraling van nijntje’’, zegt Hellen.

In de eerste helft van 2019 heeft ze zes nijntje pleintjes georganiseerd. Terwijl de kinderen aan het spelen zijn, spreekt zij met de ouders. Bij elk evenement laten zo’n dertig ouders hun contactgegevens achter voor meer informatie en inmiddels heeft Gymsport Leiden al een aantal nieuwe peuter- en kleuterleden aan de pleintjes overgehouden. Hellen: “Na de zomer starten we in twee wijken met nieuwe uren met het nijntje Beweegdiploma. De nijntje pleintjes zijn ideaal om hier nieuwe deelnemers voor te werven.”Nieuwe trainers

Niet alleen om nieuwe leden te trekken zijn de nijntje pleintjes geschikt. “We hebben ook al een aantal nieuwe trainers en vrijwilligers gevonden die via een pleintje met ons in contact zijn gekomen. Ze vonden het zo leuk, dat ze iets voor Gymsport Leiden willen doen’’, zegt Hellen.

Ook is de club door het organiseren van de nijntje pleintjes met andere partners in de stad in contact gekomen, zoals JOGG, Centrum voor Jeugd en Gezin, scholen, kinderdagverblijven en andere sportverenigingen. “We merken dat we allemaal hetzelfde willen: kinderen met plezier aan het bewegen krijgen. Dat kan met het nijntje Beweegdiploma. Met de nijntje pleintjes maken we dat zichtbaar in de hele stad. De pleintjes dragen bij aan de uitstraling van onze club. We zijn een sociale en maatschappelijk betrokken club en de nijntje pleintjes zijn een goed visitekaartje.”