Voor ouders

bewegen1
 • Voor welke leeftijd is het nijntje Beweegdiploma?

  Het nijntje Beweegdiploma is er voor kinderen van 2 t/m 5 jaar. Peuters starten in principe met nijntje Beweegdiploma 1 en kunnen daarna doorstromen naar nijntje Beweegdiploma 2.

 • Moet je altijd eerst nijntje Beweegdiploma 1 hebben gehaald, voordat je kunt starten met het tweede diploma?

  Nee, dat hoeft niet. Kinderen van 2 en 3 jaar beginnen met Beweegdiploma 1 en kunnen daarna doorstromen. Kinderen van 4 jaar en ouder kunnen ook prima beginnen met Beweegdiploma 2. Overleg met de aanbieder van de lessen wat voor jouw kind de goede keuze is.

 • In hoeveel lessen haal je het nijntje Beweegdiploma?

  Een serie lessen van het nijntje Beweegdiploma bestaat uit minimaal 20 lessen. De aanbieder bepaalt in principe het aantal lessen. Soms is het een pakket van 20 weken dat je kunt afnemen. Het kan ook een onderdeel zijn van het reguliere aanbod van de club. Dan kun je zomaar een seizoen bezig zijn.

  Het is belangrijk te weten dat hoe vaker een kind oefent, hoe beter dit voor hem of haar is. Dus schrik niet als het kind soms pas na 40 weken zijn beweegdiploma haalt. Dat is helemaal prima.

 • Kan een kind met een motorische achterstand, of een geestelijke of lichamelijke beperking ook meedoen aan de lessen?

  Het nijntje Beweegdiploma is er voor iedereen. Dus ook voor kinderen met een beperking. Zoek op de site naar een aanbieder bij jouw in de buurt en overleg wat de mogelijkheden zijn.

 • Wie geeft de lessen van het nijntje Beweegdiploma?

  De lessen mogen alleen gegeven worden door speciaal opgeleide trainers. Een gecertificeerde trainer kan tijdens de les worden geassisteerd door iemand zonder opleiding. De les kan dus bijvoorbeeld gegeven worden door de gymleraar, gymnastiekdocent, kinderopvangleidster of leerkracht, zolang hij of zij maar een nijntje Beweegdiploma certificaat heeft.

 • Hoe weet ik dat een organisatie een door de KNGU erkende aanbieder is van het nijntje Beweegdiploma?

  Zoek hier naar een erkende aanbieder bij jou in de buurt. 

 • Wat kost het nijntje Beweegdiploma?

  De aanbieder van de lessen bepaalt zelf de prijs. Informeer bij de locatie in jouw buurt naar de kosten.

 • Moeten kinderen ook echt een examen afleggen?

  Nee, er is geen examen. De trainer volgt in de lessen de voortgang van je kind en bepaalt of het genoeg geoefend heeft om een diploma te krijgen. Ieder kind dat vooruit gegaan is haalt een diploma! Je kind kan dus ook niet zakken. Op deze manier, met voldoende oefening, haalt ieder kind zijn nijntje Beweegdiploma. Tijdens een beweegfeest krijgt je kind het diploma uitgereikt.

 • Wat houdt het beweegfeest in?

  De lessenserie wordt afgesloten met een beweegfeest. Tijdens dit feest krijgt je kind het diploma en een cadeautje. Toegang tot het feest is veelal gratis en de lokale aanbieder zorgt dat dit ook echt een bijzonder moment voor je kind is. Opa’s en oma’s, broertjes en zusjes zijn vaak welkom om te komen kijken.

 • Welke kleding is handig?

  Tijdens de lessen van het nijntje Beweegdiploma is het fijn als jouw kleine klauteraar het niet te warm krijgt. Lekker vrij bewegen doet je kind in een legging of een soepel broekje met een t-shirt.

 • Welke schoenen moet mijn kind aan?

  Laat je peuter fijn op blote voeten meedoen met de les. Zo ontwikkelen de spieren in het voetje zich het beste. Ook kan een jong kind zo beter voelen dan met schoenen aan, wat weer goed is voor de signaalfunctie van de voeten naar de hersenen.

  Vind je het niet prettig om je kind op blote voeten in de zaal te laten lopen of mag het niet op de locatie waar jij meedoet? Dan zijn soepele turn/balletschoentjes met een dunne zool de beste keuze. Vanaf een jaar of vier is het prima om op stuggere gymschoenen te sporten. Pas op met sokken in een zaal met een gladde vloer, in verband met uitglijden.

 • Hoe vraag ik een proefles aan?

  Zoek hier naar een erkende aanbieder bij jou in de buurt. Bij de meeste aanbieders kan je een of twee gratis proeflessen volgen om te ontdekken of jouw kind het leuk vindt.

 • Doe je als ouder mee aan de nijntje Beweeglessen?

  Dat verschilt per aanbieder. Er zijn ouder-kind lessen waarbij je fijn samen met je kind kunt bewegen in de les. Dit is niet altijd zo, informeer bij de aanbieder hoe het gaat in hun lessen.

 • Kan ik ook een les missen?

  Om het diploma te kunnen krijgen, moet je veel oefenen. Het is belangrijk dat je kind vaak aanwezig is, maar een keer een lesje missen vanwege ziekte of vakantie is geen probleem.