Historie
De georganiseerde gymsport kent een succesvolle geschiedenis. Zowel op sportief gebied als in ontwikkeling van de sport. Naast turnen en gymnastiek maken sinds 1972 trampolinespringen, ritmische gymnastiek en jazzdans deel uit van de bond. Een decennium later werden daar acrobatische gymnastiek, rhönradturnen en groepsspringen aan toegevoegd.
Rondom 1850 ontstonden in de grote steden in ons land diverse groepen van jonge mannen, die oefenden en dat turnen noemden. Het waren vrije oefeningen op de plaats om de spieren sterker en de gewrichten leniger te maken. Dit was de voorbereiding op het toestelturnen. Op 15 maart 1868 werd het Nederlands Gymnastiek Verbond (NGV) opgericht. Op die datum kwamen er heren bijeen in het koffiehuis ‘De Roode Leeuw’ in Amsterdam. Zij waren lid van verschillende gymnastiekverenigingen en hiermee was de bond een feit.
Inmiddels is de gymsport uitgegroeid tot een sport met maar liefst negen wedstrijddisciplines en sportproducten uiteenlopend van freerunning, streetdance, het nijntje Beweegdiploma tot duizenden landelijke wedstrijden en jaarlijks grote gymsportevenementen. Hoogtepunten in onze topsportgeschiedenis zijn onder meer het eerste Olympische turngoud tijdens de Spelen in 1928 in Amsterdam en de Olympische gouden medailles van Epke Zonderland (2012) en Sanne Wevers (2016).
Tijdlijn
1867
Oprichting
In Duitsland ontstaat het turnen aan het eind van de achttiende eeuw. Belangrijke grondleggers waren GutsMuths, Vieth en "Vater Jahn". Er werd met de mannelijke jeugd geoefend dan wel geturnd in de open lucht. In het begin van de 19e eeuw kwam dit ook naar Nederland.
1870
Bondsfeesten
Het 1e bondsfeest werd gehouden in 1870. Bondsfeesten waren in die tijd ontmoetingen tussen gymnasten. Het 28ste bondsfeest in 1946 wordt ook wel het vredefeest genoemd en was met 20.000 deelnemers een groot succes.
1879
Eerste vrouwenafdelingen
Het vrouwenturnen had in de beginperiode een ondergeschikte rol. Gymnastiek voor vrouwen werd niet nuttig gevonden, het werd zelfs ongezond gevonden. Vrouwen beoefenden vooral ritmische gymnastiek en evenwichtsoefeningen.
1910
Oprichting NCGV en NKGB
In 1910 werd het Nederlandse Christelijke Gymnastiekverbond en de Nederlandse Katholieke GymBond opgericht.
1918
Koninklijk Predikaat
Tijdens de bondsfeesten werd het predikaat ‘koninklijk’ verleend aan de NCGV, vanaf toen was het dan ook de KNCGV.
Tijdens de oorlogsjaren mochten wij het predikaat ‘koninklijk’ niet gebruiken, daardoor werd het tijdelijk NCGV. Na de oorlogsjaren werd het weer de KNCGV.
1928
Olympische Spelen 1928
Bij de OS 1928 stond voor het eerst het damesturnen op het programma. Nederland deed mee met zowel een dames- als herenploeg. De dames behaalden hier goud! De dames deden een groepsoefening met en zonder gereedschap (knotsen en touw), paardsprong en gymnastiektoestel naar keuze.
1939
Tot 1940
Tot 1940 werd er door de dames nog op de lage parallelbrug geturnd. Pas bij de OS in Berlijn deed de brug ongelijk zijn intrede. De kleding bij de vrouwen begon ook langzaam te veranderen.
1945
Vanaf 1945
Na elke grote oorlog of ramp ontstaat er altijd een groot en fris cultureel en maatschappelijk elan. Zo was het in Nederland na de Tweede Wereldoorlog ook. Een explosieve toename van leden, een groei van verenigingen met name op het platteland, een grote uitbouw van het wedstrijdsysteem van Recreatiesport (gymnastiek) en Wedstrijdsport (turnen).
1953
Eerste Gymnaestrada
In 1953 werd in Rotterdam de eerste gymnaestrada gehouden, onder de bezielende leiding van JO Sommer. Sommer verklaarde de naam Gymnaestrada als volgt: Gymna, dat spreekt voor zich. Estrada is het hoogste voor de recreatiesport.
1968
Nieuw aanbod
De gymnastiekvereniging veranderde haar aanbod. Trampolinespringen deed haar intrede evenals de individuele ritmische gymnastiek. In de beginjaren werd het sporten met wederkerige ondersteuning en het Pyramide bouwen veel uitgeoefend. Acrogymnastiek kwam opzetten. Andere ontwikkelingen waren Jazz gymnastiek, Freerunning, Aerobic en Streetdance.
1987
Fusie KNGV-NKGB
De eerste stap naar een landelijke gymbond werd gezet: de KNGV fuseert met de NKGB en samen werd dit de KNGB.
2000
KNGU
De KNGB met de KNCGV werd samen de KNGU. Na een lang en moeizaam proces was de landelijke gymnastiekbond eindelijk een feit.
2012
Goud voor Epke Zonderland
Veruit het mooiste sportmoment van het jaar 2012! Epke wint de gouden medaille met zijn oefening op de rekstok op de Olympische Spelen in Londen 2012.
2016
Sanne Wevers wint goud
Nog een mooi historisch moment als Sanne Wevers op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro goud veroverde in de individuele balkfinale.