Anti-doping

Een schone turnsport begint bij jezelf. Iedere gymnast is immers zelf verantwoordelijk voor zijn lichaam en dus ook voor eventuele verboden stoffen die in het bloed of de urine worden aangetroffen. Ook al is er geen sprake van opzet of bewust gebruik, overtreders van het dopingreglement kunnen zware sancties tegemoet zien.

Elke sporter die bij de KNGU is aangesloten moet zich houden aan de regels van ons dopingreglement. Daarom is het van belang om goed op de hoogte te zijn van de regels. Dat geldt voor gymnasten, clubbestuurders, begeleiders en andere betrokkenen.

De World Anti-Doping Code is het fundament van het wereld anti-dopingprogramma en vormt de basis van alle regels en procedures. Het is goed om te weten dat de KNGU als lid van het NOC*NSF, maar ook als lid van de UEG en de FIG, gebonden is aan de World-Anti Doping Code.

Wat is doping?
Onder doping verstaan we het gebruik van stoffen en methoden die voorkomen op de dopinglijst van het WADA (Wereld Anti-Doping Agentschap). Soms komen de verboden stoffen ook voor in geneesmiddelen en voedingssupplementen. Het is dus van groot belang om vooraf te checken of de voedingssupplementen of geneesmiddelen die je wilt gebruiken dopingvrij zijn. Voor bepaalde geneesmiddelen of stoffen geldt een dispensatieregeling.

Alle info over het dopingreglement

Tips om een dopingovertreding te voorkomen

Dopingwaaier app

Epke Zonderland ambassadeur schone sport