Juryzaken

Binnen de KNGU zijn een groot aantal disciplines waar prestaties beoordeeld worden door juryleden aan de hand van vooraf vastgestelde criteria. Een jurylid maakt steeds een vergelijking tussen datgene wat hij ziet en zijn interpretatie van de criteria.

Alle informatie rondom juryzaken is te vinden onder de verschillende sporten. Deze zijn te vinden onder wedstrijden of opleidingen.

Ben je nog geen jury?

Jury worden

Nieuw wedstrijd- en oefenstofsysteem
Het is goed om als sport in ontwikkeling te blijven.
 Na iedere Olympische cyclus wordt het wedstrijd- en oefenstofsysteem geëvalueerd. Dit leidt tot een aantal veranderingen/doorontwikkelingen die gelden vanaf het seizoen 2021-2022. Ben je op dit moment al jurylid en wil je weten wat dit betekent voor jou als jurylid en je brevetverlenging? Kijk dan op deze pagina.

Wat is jureren?
Jureren is het proces waarbij een jurylid een oefening waarneemt en vergelijkt met het ideaalbeeld. Deze vergelijking zal nooit 100% juist zijn. Hoe goed en hoe objectief was de waarneming? En zijn de vastgestelde criteria goed geïnterpreteerd?

Tijdens het waarnemen als jurylid heb je te maken met:

  • Afwijkingen: houdingsfouten, technische fouten.
  • Noteren: onderdelen, afwijkingen
  • Cijfer berekenen: jurybepalingen, jurybriefje
  • Motiveren cijfer.

Een jurylid aan het woord
Jan van Asch is jurylid Groepsspringen, naast tal van andere vrijwilligerstaken. “Het jureren is echte ontspanning. Het is leuk om samen met je collega’s de groepen te beoordelen. Groepen die allemaal hard werken om een mooie prestatie neer te zetten, maar wel eerlijk beoordeeld willen worden. Om samen met een gezellig team collega juryleden zo’n dag geslaagd te maken is fijn en geeft waardering, elke keer weer.”

De juryopleidingen van de KNGU
Om goed te kunnen jureren heeft de KNGU een aanbod van juryopleidingen op diverse niveaus en disciplines. 

Kosten:
Juryopleidingen en het cursusmateriaal worden gratis verstrekt door de KNGU. Een jurylid dient lid te zijn van een vereniging aangesloten bij de KNGU. 

Aanmelden:
Inschrijven voor juryopleidingen en –bijscholingen kan via KNGU Campus.nl.

Toelatingseisen:
Leeftijd minimaal 16 jaar bij aanvang van de juryopleiding.

Duur
Een juryopleiding duurt maximaal 18 uur en sluit je af met een examen. Naast de instructie-avonden zullen er opdrachten meegegeven worden om thuis te doen om zo het jureren onder de knie te krijgen. Voor de zelfstudie kun je uitgaan van gemiddeld twee uur per week gedurende de opleiding.