FAQ coronavirus

31 maart 2020

De Nederlandse regering heeft op 31 maart de maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus verlengd. Voor de sport betekent dit dat er tot 1 juni geen congressen, (bij)scholingen, festivals, evenementen en toernooien mogen worden georganiseerd. Het verbod om sport- en fitnessclubs (sportaccommodaties en sportinrichtingen), waaronder zwembaden, sporthallen en sportvelden, open te stellen, geldt tot en met 28 april. Op 21 april neemt de regering een besluit over de periode erna. De KNGU blijft de richtlijnen van het RIVM volgen, net als de adviezen van het ministerie van VWS/NOC*NSF.

FAQ & nieuwsbrief
Naar aanleiding van de coronamaatregelen vind je onderstaand een overzicht met de meest gestelde vragen. Dat wordt 24/7 geüpdatet.

Normaliter ontvangen alle clubs maandelijks een KNGU-nieuwsbrief met het laatste nieuws. In verband met het coronavirus versturen we de nieuwsbrief nu met een hogere frequentie. Hierin houden we de clubs op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de verschillende maatregelen. Wil je de nieuwsbrief ook ontvangen klik dan hier om je aan te melden. Ook is er een nieuwsbrief voor juryleden en trainers/coaches.

Bereikbaarheid?
Het serviceteam en de accountmanagers zijn tijdens de coronacrisis van maandag t/m donderdag van 08.30 tot 17.00 uur bereikbaar via 055 505 8700. Van 17.00 tot 21.00 uur zijn de accountmanagers te bereiken op 06 11 40 40 23. Op vrijdag is het team bereikbaar tussen 08.30 en 17.00 uur. Mailen kan ook via serviceteam@kngu.nl. Je mail wordt na 17.00 uur en in het weekend niet gelezen.

Top 3 meest gestelde vragen

 • Solidariteitsbijdrage KNGU

  De KNGU stelt eenmalig een solidariteitsbijdrage beschikbaar voor alle 932 aangesloten gymsportclubs van (in totaal) maximaal 300.000 euro. De solidariteitsbijdrage is een korting van 25% op de tweede kwartaalfactuur van de bondscontributie (per club). De hoogte van de solidariteitsbijdrage wordt vastgesteld op basis van het aantal clubleden. 

  Daarbij de morele oproep dat de bijdrage bedoeld is voor clubs die het écht nodig hebben. Dus red je het als club zonder deze bijdrage, meld je dan af. Hiermee doen we een beroep op solidariteit, vertrouwen en kracht binnen onze vereniging.

  Hier vind je het volledige bericht en alle informatie over de solidariteitsbijdrage.

 • Zijn er maatregelen om de financiële gevolgen voor clubs of zelfstandig ondernemers (zzp trainers) te beperken

  De KNGU maakt voortdurend analyses van de toepasbaarheid van de steunmaatregelen voor onze clubs. Sommige regelingen zijn al van kracht en andere steunmaatregelen worden momenteel nader uitgewerkt door de rijksoverheid en gemeenten. De KNGU, NOC*NSF en het ministerie van VWS zijn volop bezig met de toekomstige compensatievraagstukken voor sportverenigingen. Ook wordt er door de gemeenten gekeken naar de huurvraagstukken omtrent accommodaties. Hier zou een bredere compensatieregeling vanuit het Rijk kunnen voortkomen samen met cultuur en welzijn. Voor vragen over de rol van de gemeenten richting sportverenigingen kun je terecht op de website van de Vereniging Sport en Gemeenten. 

  Noodloket  
  Vanaf vrijdag 27 maart is het Noodloket geopend waarbij ook sportverenigingen een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 kunnen ontvangen als zij hun vaste lasten niet meer kunnen betalen (dit kan t/m 26 juni 2020, 17.00 uur). Om voor de tegemoetkoming in aanmerking te komen, geldt een aantal voorwaarden. Hier vind je alle informatie en een link naar het aanvraagproces: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19

  Toevoeging over het Noodloket
  Op basis van de KVK SBI-code wordt bepaald of een aanvrager tot één van de sectoren behoort waarvoor deze regeling is bedoeld. Op basis van de KVK SBI-code wordt bepaald of een aanvrager tot één van de sectoren behoort waarvoor deze regeling is bedoeld. De KNGU heeft een aantal SBI-codes voor de sport aangedragen om die lijst volledig te maken. Dat is gelukt. De lijst met geaccordeerde codes staat hier. De uitbreiding van 7 april vinden jullie hier. Deze codes moeten nog in de aanvraagmodule van de RVO worden verwerkt (dit is uiterlijk 15 april gereed).

  Ondersteuning Noodloket
  Heb je vragen of ondersteuning nodig bij de aanvraag, dan kun je terecht bij het supportteam van NOC*NSF. Het supportteam vertegenwoordigt in deze de KNGU en beschikt over de expertise betreffende het Noodloket. Je bereikt ze via sportsupport@nocnsf.nl.

  Coronanoodfonds NOC*NSF 
  De KNGU en NOC*NSF hebben een eerste impactanalyse gemaakt van de financiële schade voor de hele sportsector (inclusief fitness en betaald voetbal). Deze is naar de Tweede Kamer gestuurd. VWS is hard bezig de (overheids)steunmaatregelen ook voor de sport te ontsluiten en waar nodig extra middelen te vinden. In de aanloop daarnaar hebben de sportbonden gezamenlijk een coronanoodfonds gevormd. De komende weken wordt dit nader uitgewerkt voor georganiseerde sport (en dus de KNGU).  

  Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging 
  Indien een sportclub personeel in (vaste en flexibele) dienst heeft, kan mogelijk gebruik worden gemaakt van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging. Deze regeling wordt verwacht in de week van 30 maart. Op dit moment wordt gelobbyd voor het openstellen ervan voor sportverenigingen. Werkgevers kunnen een aanvraag indienen voor een substantiële tegemoetkoming in de loonkosten, en hiervoor van het UWV een voorschot ontvangen. Hiermee kunnen zij werknemers met een vast en met een flexibel contract gewoon doorbetalen. De tegemoetkoming kan in ieder geval voor 3 maanden aangevraagd worden, met de mogelijkheid tot verlenging (eventueel onder andere voorwaarden) met nog eens 3 maanden. Indien je bent aangesloten bij Netwerk in de Sport, houd hun berichtgeving in de gaten voor een mogelijk collectieve aanvraag.  

  Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers  
  Door de maatregelen tegen het coronavirus derven veel zelfstandige ondernemers, onder wie trainers die zzp’er zijn, inkomsten. Het kabinet ondersteunt hen met een tijdelijke regeling (Tozo), vooralsnog tot 1 juni 2020. Deze regeling voor zelfstandige ondernemers met financiële problemen wordt uitgevoerd door gemeenten. 

  Fondsen met speciale coronaregelingen
  Heb je als club een project dat bijdraagt aan de verbinding tussen mensen in deze moeilijke coronatijd? Check dan de site van Oranjefonds voor hun regeling ‘acute coronahulp’. Let wel goed op de voorwaarden en de doorlooptijd van de regeling. Ook Fonds 1818 heeft een speciale regeling voor coronahulp. Hierbij gaat het om initiatieven uit Den Haag en omstreken.

  Mulier Instituut
  Wij werken samen met het Mulier Instituut, een onafhankelijk sportonderzoeksbureau, om bij sportclubs inzichtelijk te krijgen welke impact de coronacrisis op de clubs heeft. Via deze link kan je deelnemen aan het onderzoek. 

 • Als we als club besluiten om toch een aantal clubactiviteiten door te laten gaan, hoe zit het dan met onze aansprakelijkheid?

  Het door laten gaan van clubactiviteiten kan gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid gezien het overheidsbesluit dat er nu ligt. Je hebt als club recht op onbeperkt juridisch advies en toegang tot de juridische kennisbank van DAS. DAS heeft een FAQ over het coronavirus geplaatst, maar je kunt ook rechtstreeks contact met DAS opnemen.

Categorieen

Vragen over clubactiviteiten
 • Als we als club besluiten om toch een aantal clubactiviteiten door te laten gaan, hoe zit het dan met onze aansprakelijkheid?

  Het door laten gaan van clubactiviteiten kan gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid gezien het overheidsbesluit dat er nu ligt. Je hebt als club recht op onbeperkt juridisch advies en toegang tot de juridische kennisbank van DAS. DAS heeft een FAQ over het coronavirus geplaatst, maar je kunt ook rechtstreeks contact met DAS opnemen.

 • Mag je trainen in kleine groepen?

  Er mogen t/m 28 april geen georganiseerde sportactiviteiten plaatsvinden, ook niet in kleine groepen. De gezondheid en veiligheid van iedereen staat voorop.

 • Kunnen 1-op-1 trainingen wel door blijven gaan?

  Nee, t/m 28 april mogen er geen georganiseerde activiteiten plaatsvinden en moeten sociale contacten zo veel mogelijk worden vermeden. Dit geldt dus ook voor individuele trainingen.

 • Onze binnenaccommodatie hebben wij gesloten, mogen we wel buiten trainen als we voldoende afstand houden?

  De KNGU steunt de maatregelen van het kabinet. Het is dus niet toegestaan om t/m 28 april georganiseerde activiteiten te organiseren. Ook niet buiten.

 • Hoe kan ik een algemene ledenvergadering (ALV) organiseren?

  Veel clubs hebben in de komende weken een algemene vergadering (ALV) gepland. Maar de door het kabinet afgekondigde maatregelen in het kader van de bestrijding van het coronavirus maken het voor verenigingen voorlopig niet mogelijk om bijeenkomsten en vergaderingen te organiseren. Een noodwet om digitale ALV’s mogelijk te maken ligt op dit moment ter goedkeuring in de Tweede Kamer. Meer informatie volgt zodra deze gereed is.

  Op de website van Sportknowhow een artikel over wat je wel kunt doen als bestuur.

 • Wie is er aansprakelijk bij de challenges die thuis worden uitgevoerd?

  De sportclubs zijn dicht tot en met 28 april. Samen sporten in de zaal is helaas tijdelijk niet mogelijk en het onderlinge gemis is groot. Gelukkig zijn al veel clubs actief met online lessen en challenges waardoor we toch nog een beetje het gevoel van samen sporten kunnen behouden. Echter in de nieuwe omstandigheden waar online sporten de boventoon voert, gelden andere regels. Zo ook over aansprakelijkheid.

  Ook in de situatie waarbij er thuis gesport wordt op basis van online instructies, gelden er bepaalde regels ten aanzien van aansprakelijkheid. Vaak wordt er bij het aanbod een disclaimer geplaatst om aansprakelijkheid uit te sluiten. Om aansprakelijkheid uit te sluiten, moet er eerst een overeenkomst zijn gesloten. Door het bekijken van filmpjes en het nadoen daarvan ontstaat geen overeenkomst tussen de vereniging en de ‘deelnemer’. Een disclaimer heeft dus de functie om deelnemers te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid.

  Dat de aansprakelijkheid niet kan worden uitgesloten, betekent overigens niet dat de vereniging wel aansprakelijk is als er iets gebeurt. Er is immers geen overeenkomst op basis waarvan de vereniging aansprakelijk kan worden gesteld. Wel is het (hypothetisch) mogelijk dat er aansprakelijkheid is op basis van een onrechtmatige daad. Dit kan aan de orde zijn wanneer deelnemers er bewust toe worden aangezet om extreem gevaarlijke dingen te doen, ook online. Daarom adviseren we onze clubs om goed te blijven monitoren welke activiteiten er namens de club worden aangeboden. Een dergelijke aansprakelijkheid is namelijk ook niet uit te sluiten met behulp van een disclaimer.

  In overleg met onze jurist hebben we een disclaimer gemaakt die gebruikt kan worden in deze uitzonderlijke situatie.

  Voorbeeldtekst Disclaimer:
  Zoals bij alle lichamelijke oefeningen, kan het onjuist uitvoeren van een oefening leiden tot blessures en letsel aan spieren, gewrichten, pezen en banden. Gebruik je verstand bij het uitvoeren van de oefeningen en het volgen van de challenges. Stop als je pijn voelt. Neem als het nodig is contact op met je huisarts of fysiotherapeut.

  De vereniging (naam vereniging) is niet aansprakelijk voor lichamelijke klachten, ontstaan door het uitvoeren van de oefeningen en challenges die op de website www.xxx.nl (website vereniging), de Instagrampagina [link invoegen] van de vereniging en de Facebookpagina [link invoegen] van de vereniging worden geplaatst.

   

   

Vragen over wedstrijden en andere activiteiten georganiseerd door de KNGU
 • Waarom worden alle wedstrijden afgelast voor de rest van het seizoen?

  Vanwege het coronavirus heeft de rijksoverheid, op advies van het RIVM, op 31 maart besloten dat er t/m 28 april geen georganiseerde sportactiviteiten kunnen plaatsvinden. Daarnaast is er op maandag 23 maart besloten dat er t/m 1 juni geen evenementen georganiseerd mogen worden. Deze maatregelen zorgen in onze tak van sport voor veel gemiste trainingstijd en het niet meer kunnen plannen van een volwaardig wedstrijdseizoen. Helaas zijn we daarom genoodzaakt de rest van het wedstrijdseizoen te annuleren.

 • Wat betekent deze maatregel voor The Finals in Ahoy eind juni?

  Het annuleren van alle wedstrijden in ons reguliere wedstrijdseizoen betekent dat het niet mogelijk is om The Finals in de huidige opzet te organiseren. Mocht na 28 april blijken dat we de georganiseerde sport weer mogen oppakken, dan gaan we samen met onze vrijwilligers van de verschillende disciplines en het organisatiecomité van The Finals onderzoeken of we een alternatief programma in Ahoy kunnen aanbieden.  

 • Geldt deze maatregel ook voor de wedstrijden op districts- of regionaal niveau?

  Ja, deze maatregel wordt doorgevoerd voor alle wedstrijden die onder auspiciën van de KNGU worden georganiseerd.  

 • Worden de afgelaste wedstrijden ingehaald?

  Nee, op 19 maart is besloten dat het hele wedstrijdseizoen tot en met eind juni wordt geannuleerd. Dat betekent dat de wedstrijden niet worden ingehaald. Als we na 1 juni  weer samen in een accommodatie mogen, dan gaan we zeker onderzoeken of we samen met onze vrijwilligers nog andersoortige activiteiten kunnen aanbieden.

 • Hoe gaan we om met de kwalificatieprocedure van de geannuleerde wedstrijden?

  Op 19 maart is besloten dat het hele wedstrijdseizoen tot en met eind juni wordt geannuleerd. Dat betekent dat de wedstrijden, inclusief de kwalificatiemomenten, niet worden ingehaald.

 • Betekent het annuleren van wedstrijden ook dat alle andere KNGU-activiteiten geannuleerd worden?

  We volgen de richtlijnen van het RIVM en bekijken dagelijks wat de consequenties zijn voor alle andere door de KNGU georganiseerde activiteiten die na 28 april gepland staan. Daarom zijn ook  opleidingen en bijscholingen afgezegd die niet met inachtneming van de maatregelen en verordeningen konden plaatsvinden. Voor sommige opleidingen en bijscholingen wordt gekeken naar een alternatieve datum op korte termijn, andere worden op een later moment in het jaar opnieuw gepland. Dit heeft geen gevolgen voor de licenties en/of punten.

Vragen over de financiële consequenties voor clubs
 • Zijn er maatregelen om de financiële gevolgen voor clubs of zelfstandig ondernemers (zzp trainers) te beperken

  De KNGU maakt voortdurend analyses van de toepasbaarheid van de steunmaatregelen voor onze clubs. Sommige regelingen zijn al van kracht en andere steunmaatregelen worden momenteel nader uitgewerkt door de rijksoverheid en gemeenten. De KNGU, NOC*NSF en het ministerie van VWS zijn volop bezig met de toekomstige compensatievraagstukken voor sportverenigingen. Ook wordt er door de gemeenten gekeken naar de huurvraagstukken omtrent accommodaties. Hier zou een bredere compensatieregeling vanuit het Rijk kunnen voortkomen samen met cultuur en welzijn. Voor vragen over de rol van de gemeenten richting sportverenigingen kun je terecht op de website van de Vereniging Sport en Gemeenten. 

  Noodloket  
  Vanaf vrijdag 27 maart is het Noodloket geopend waarbij ook sportverenigingen een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 kunnen ontvangen als zij hun vaste lasten niet meer kunnen betalen (dit kan t/m 26 juni 2020, 17.00 uur). Om voor de tegemoetkoming in aanmerking te komen, geldt een aantal voorwaarden. Hier vind je alle informatie en een link naar het aanvraagproces: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19

  Toevoeging over het Noodloket
  Op basis van de KVK SBI-code wordt bepaald of een aanvrager tot één van de sectoren behoort waarvoor deze regeling is bedoeld. Op basis van de KVK SBI-code wordt bepaald of een aanvrager tot één van de sectoren behoort waarvoor deze regeling is bedoeld. De KNGU heeft een aantal SBI-codes voor de sport aangedragen om die lijst volledig te maken. Dat is gelukt. De lijst met geaccordeerde codes staat hier. De uitbreiding van 7 april vinden jullie hier. Deze codes moeten nog in de aanvraagmodule van de RVO worden verwerkt (dit is uiterlijk 15 april gereed).

  Ondersteuning Noodloket
  Heb je vragen of ondersteuning nodig bij de aanvraag, dan kun je terecht bij het supportteam van NOC*NSF. Het supportteam vertegenwoordigt in deze de KNGU en beschikt over de expertise betreffende het Noodloket. Je bereikt ze via sportsupport@nocnsf.nl.

  Coronanoodfonds NOC*NSF 
  De KNGU en NOC*NSF hebben een eerste impactanalyse gemaakt van de financiële schade voor de hele sportsector (inclusief fitness en betaald voetbal). Deze is naar de Tweede Kamer gestuurd. VWS is hard bezig de (overheids)steunmaatregelen ook voor de sport te ontsluiten en waar nodig extra middelen te vinden. In de aanloop daarnaar hebben de sportbonden gezamenlijk een coronanoodfonds gevormd. De komende weken wordt dit nader uitgewerkt voor georganiseerde sport (en dus de KNGU).  

  Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging 
  Indien een sportclub personeel in (vaste en flexibele) dienst heeft, kan mogelijk gebruik worden gemaakt van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging. Deze regeling wordt verwacht in de week van 30 maart. Op dit moment wordt gelobbyd voor het openstellen ervan voor sportverenigingen. Werkgevers kunnen een aanvraag indienen voor een substantiële tegemoetkoming in de loonkosten, en hiervoor van het UWV een voorschot ontvangen. Hiermee kunnen zij werknemers met een vast en met een flexibel contract gewoon doorbetalen. De tegemoetkoming kan in ieder geval voor 3 maanden aangevraagd worden, met de mogelijkheid tot verlenging (eventueel onder andere voorwaarden) met nog eens 3 maanden. Indien je bent aangesloten bij Netwerk in de Sport, houd hun berichtgeving in de gaten voor een mogelijk collectieve aanvraag.  

  Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers  
  Door de maatregelen tegen het coronavirus derven veel zelfstandige ondernemers, onder wie trainers die zzp’er zijn, inkomsten. Het kabinet ondersteunt hen met een tijdelijke regeling (Tozo), vooralsnog tot 1 juni 2020. Deze regeling voor zelfstandige ondernemers met financiële problemen wordt uitgevoerd door gemeenten. 

  Fondsen met speciale coronaregelingen
  Heb je als club een project dat bijdraagt aan de verbinding tussen mensen in deze moeilijke coronatijd? Check dan de site van Oranjefonds voor hun regeling ‘acute coronahulp’. Let wel goed op de voorwaarden en de doorlooptijd van de regeling. Ook Fonds 1818 heeft een speciale regeling voor coronahulp. Hierbij gaat het om initiatieven uit Den Haag en omstreken.

  Mulier Instituut
  Wij werken samen met het Mulier Instituut, een onafhankelijk sportonderzoeksbureau, om bij sportclubs inzichtelijk te krijgen welke impact de coronacrisis op de clubs heeft. Via deze link kan je deelnemen aan het onderzoek. 

 • Moeten we als vereniging de trainers doorbetalen?

  Werkgeversorganisatie Netwerk in de sport zegt hierover het volgende: “Als het gaat om trainers in loondienst is de club als werkgever in beginsel gehouden het loon door te betalen. Een werknemer kan ook niet worden verplicht om verlof op te nemen. Wel kunnen eventueel afspraken worden gemaakt over alternatieve werkzaamheden (voorbereiding nieuw seizoen, administratie et cetera). Als een werkgever dit niet kan of wil dan wordt dat gerekend tot het ondernemersrisico.” Ben je als club aangesloten bij Netwerk in de sport, volg dan hun berichtgeving over de Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud. Ben je dat niet, kijk dan op de website van het UWV

  In het geval van een oproepcontract geldt wettelijk en onder de cao-Sportverenigingen dat vier dagen voor aanvang van de werkzaamheden een oproep dient te hebben plaatsgevonden. Gaat het werk na deze oproep niet door, dient er wel betaald te worden voor de uren waarvoor de werknemer had moeten werken. Als er meer dan vier dagen zit tussen het moment van oproepen en het feitelijk verrichten van de werkzaamheden kan de werkgever zijn oproep dus intrekken.

  Clubs kunnen in overleg met hun trainers zoeken naar alternatieven om op andere wijze de binding van de sporters met hun trainer en club te ondersteunen en te motiveren. Wat betreft de vrijwilligersvergoeding kunnen clubs er dus voor kiezen alternatieve afspraken te maken over de vrijwillige inzet van de trainers zodat zij behouden blijven voor de clubs.

  Voor meer vragen over werkgeverszaken en contracten, zie ook de website van Netwerk in de sport.

 • Moeten we als vereniging contributie blijven incasseren?

  Als gezamenlijke sport nemen we het standpunt in dat we de kosten die we met z’n allen maken, zoveel mogelijk met z’n allen dragen. Om die reden adviseren we je vooralsnog de contributie gewoon te innen/c.q. niet terug te storten. De kosten lopen door, of zijn zelfs hoger. Wel adviseren we je in overleg te gaan met de gemeente of zij iets kunnen betekenen in bijvoorbeeld het niet innen of uitstellen van huurgelden en/of ondersteuning bieden bij lokale vraagstukken over het coronavirus. Hier een link met algemene informatie over de contributie.

 • Blijft de KNGU de bondscontributie bij de clubs innen?

  Ja. In Beekbergen lopen onze kosten door en zijn op onderdelen soms zelfs hoger. Verder  hebben we onze dienstverlening aan clubs fors geïntensiveerd waarbij onze focus nu ligt op het zo goed en snel als mogelijk beantwoorden van alle vragen omtrent het coronavirus en de gevolgen daarvan voor ons aanbod (opnieuw plannen van wedstrijden, digitaliseren van opleidingen, et cetera), het beperken van de financiële gevolgen voor de clubs én de KNGU en het bieden van advies, tips en tools aan clubs en trainers/coaches om met de crisissituatie om te gaan.

  Ook zetten we fors in op het (blijven) binden en boeien van de sporters via onder andere de DG @ home Challenge. Ook handhaven we de centraal ingekochte producten zoals de verzekeringen. Wel blijven we kritisch kijken naar de mogelijkheid om deelnamegelden van activiteiten die we definitief moeten annuleren waar mogelijk te restitueren. Inmiddels is ook een solidariteitsbijdrage gereserveerd voor clubs die dit echt nodig hebben.

 • Als vereniging waren wij op verzoek van de KNGU al begonnen met het organiseren van een KNGU-wedstrijd. Wat zijn de consequenties van annuleren voor onze organisatieovereenkomst?

  Als KNGU kunnen we geen inschrijfgelden incasseren voor wedstrijden die niet georganiseerd gaan worden. We willen jou als organisatie daarom vragen de reeds overgemaakte vergoeding (voor wedstrijden na 8 maart) terug te storten naar de KNGU om de lasten naar aanleiding van de coronacrisis zo laag mogelijk te houden. In de mail naar alle vrijwilligers hebben we gevraagd om zoveel mogelijk de reeds aangegane verplichtingen te annuleren. Mocht dit bij jouw wedstrijd niet (helemaal) gelukt zijn, neem dan contact op met RTC/DTC/LTC of de contactpersoon van het bondsbureau om samen naar een oplossing te zoeken.  

 • Voor de organisatie van onze eigen wedstrijd/evenement hebben we al onkosten gemaakt. Kunnen we deze ergens verhalen?

  Ons advies is om zo snel als mogelijk contact op te nemen met de gemeente en eventuele andere leveranciers. Bespreek met hen of de kosten van aangegane verplichtingen kwijtgescholden kunnen worden en/of de activiteiten op een later moment plaats kunnen vinden.

 • Solidariteitsbijdrage KNGU

  De KNGU stelt eenmalig een solidariteitsbijdrage beschikbaar voor alle 932 aangesloten gymsportclubs van (in totaal) maximaal 300.000 euro. De solidariteitsbijdrage is een korting van 25% op de tweede kwartaalfactuur van de bondscontributie (per club). De hoogte van de solidariteitsbijdrage wordt vastgesteld op basis van het aantal clubleden. 

  Daarbij de morele oproep dat de bijdrage bedoeld is voor clubs die het écht nodig hebben. Dus red je het als club zonder deze bijdrage, meld je dan af. Hiermee doen we een beroep op solidariteit, vertrouwen en kracht binnen onze vereniging.

  Hier vind je het volledige bericht en alle informatie over de solidariteitsbijdrage.

Vragen over de financiële consequenties voor sporters
 • Hoe zit het met mijn contributiegeld nu ik, als sporter, niet kan trainen?

  Als Nederlandse sport nemen we het standpunt in dat we de kosten die we met z’n allen maken, zoveel mogelijk met z’n allen dragen. Om die reden vragen we je om jouw solidariteit en adviseren we je om in contact te blijven en dit te bespreken binnen jouw vereniging.  

 • Krijg ik mijn inschrijfgeld van de wedstrijd terug?

  Van de wedstrijden die reeds hebben plaats gevonden in de periode t/m 8 maart innen wij op de normale wijze het inschrijfgeld. Van alle geannuleerde wedstrijden na 8 maart wordt geen inschrijfgeld geïnd of gestorneerd wanneer al een betaling heeft plaatsgevonden.

Vragen over de KNGU
Juridische en overige informatie met betrekking tot het coronavirus

Antwoord niet gevonden?

Ons serviceteam is tot 17:00 bereikbaar

1. Facebook

2. E-mail