Trainer-coach niveau 3 het jonge kind

Bewegen is fun! Dat is het belangrijkste dat jij kinderen op jonge leeftijd spelenderwijs meegeeft. Je leert peuters en kleuters met plezier en op een veilige manier de basisvormen van bewegen. Klimmen, klauteren, rollen, springen en zelfs dansen op muziek. Met jouw lesprogramma komt elk kind in beweging!

nijntje Beweegdiploma
Heb jij de opleiding afgerond? Dan ben je bovendien in het bezit van een nijntje Beweegdiploma lesgeefbevoegdheid. Daarmee kun je ook lesgeven op een plek buiten de sportclub! Denk aan de kinderopvang, basisscholen of peuterspeelzaal.

Ik schrijf me in!

Dit leer je in de opleiding:

Trainer-coach opleiding: de ideale mix van theorie en praktijk
Leer hoe je sporters ondersteunt, begeleidt en hoe je inhoudelijk en zelfstandig een leuke les in jouw gymsportdiscipline aanbiedt. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met:

 • Voorbereiden, uitvoeren en evalueren van lessen of trainingen;
 • Coachen van sporters tijdens een activiteit of wedstrijd;
 • Organiseren van kleinschalig sport- of beweegaanbod;
 • Aansturen van een assistent;
 • Monitoren van de voortgang van sporters.
Lees meer


De opleiding zelfstandig trainer-coach niveau 3 is geheel vernieuwd. Leren doe je niet alleen online. Juist in de praktijk is waar het kwartje gaat vallen en je ervaring op doet. Zo ziet jouw opleiding eruit:

Deel 1: Fundamentfase
Jouw opleiding begint met een fundamentfase. Je volgt deze samen met cursisten uit verschillende disciplines. Zowel leerzaam als leuk! En samen leren werkt motiverend. In dit deel van je opleiding ga je aan de slag met:

 • Didactiek: hoe geef je les?
 • Pedagogiek: hoe bied je een sporter een fijne en veilige plek waar ze optimaal plezier ervaren in de sport?
 • Motoriek: hoe ontwikkelt een sporter zich op veelzijdig bewegen?
 • Trainingsleer en blessurepreventie

Bij lesgeven komt meer kijken dan het aanleren van de techniek van de discipline. Oog hebben voor wat jouw sporter écht nodig heeft om het plezier in de sport te vergroten is minstens zo belangrijk!

Bekijk hier de leerroute voor de fundamentfase

Lees meer

  

Deel 2: Disciplinefase
Heb je de fundamentfase afgerond? Dan stroom je door naar het deel van de opleiding dat je samen volgt met cursisten in de door jou gekozen discipline: het jonge kind. Dit wordt op meerdere locaties in het land aangeboden. Het zal niet altijd op dezelfde locatie plaatsvinden als de fundamentfase, maar is afhankelijk van de keuze van jouw discipline.
In deze fase ga je onder andere aan de slag met de methodiek, coachen, organiseren, aansturen en monitoren.

Bekijk hier de leerroute voor de disciplinefase

Lees meer

Jaarplanning
Bekijk hier waar en wanneer er een opleiding start, zodat je hier rekening mee kunt houden en tijdig inschrijft.

Goed om te weten

 • De doorlooptijd van de fundamentfase is gemiddeld 4 maanden, van de disciplinefase is dit 6 maanden.
 • De afronding van de fundamentfase is maximaal drie jaar geldig om mee in te schrijven voor een disciplinefase naar keuze.

Inschrijftermijn
Je kunt je inschrijven tot 2 weken voor de startdatum.

Heb je vragen over deze opleiding? Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem contact met ons op via opleidingen@kngu.nl.

Ik schrijf me in!

Zo ziet jouw opleiding eruit: route en studiebelasting
Een opleiding volgen is een investering in jezelf.
Om goed af te wegen of de opleiding past bij jou en je ambities, vind je hier een overzicht van de inhoud van de lesstof van de fundament- en disciplinefase, zowel fysiek als digitaal en de verwachte studiebelasting. Vragen of meer weten? Ga vooral in gesprek met jouw trainer-coach of een bestuurder binnen jouw club. Of bekijk de veelgestelde vragen.

Lees meer

 

Dit bereik je met je opleiding bij de KNGU

 • Een officieel erkend KSS-diploma (Kwalificatiestructuur Sport). Deze KSS-diploma’s zijn landelijke erkend door NOC*NSF
 • Met een niveau 3 diploma krijg je als KNGU-lid een licentie. Hiermee ben je vier jaar lang gekwalificeerd trainer-coach in jouw sportdiscipline.
 • Door middel van bijscholingen kun je je verder ontwikkelen en je licentie actief houden.

Voorwaarden

 • Je bent minimaal 16 jaar oud bij inschrijving.
 • Je hebt een niveau 2 opleiding afgerond, of je bent minimaal 18 jaar.
 • Er is een opgeleide praktijkbegeleider aanwezig op jouw gymclub.
 • Voor de opleiding geldt een aanwezigheidsplicht. Om de opleiding af te ronden mag je maximaal één dag missen in de fundamentfase en één dag in de disciplinefase.

Je doorloopt de Trainer-coach 3 opleiding gemakkelijker met al wat ervaring en kennis van het lesgeven binnen de gymsport.

Verkort traject
Beschik jij over een lesbevoegdheid en wil je een diploma en licentie in een specifieke sportdiscipline? Dan kun je de opleiding tot trainer-coach 3 verkort volgen. Bekijk het schema voor een overzicht en schrijf je in voor het verkorte traject als je aan de voorwaarden voldoet. Je kunt ook kiezen voor de meerdaagse bijscholing met licentiepunten.

Lees meer

Kosten fundamentfase:
Lid: €400,00
Geen lid: €800,00

Kosten disciplinefase:
Lid: €690,00
Geen lid: €1.380,00

Dit vinden zij van de opleiding

 • Demi

  "Ik denk veel meer na over hoe je lesgeeft en waarom je dat doet. Ook heb ik veel geleerd over de omgang met ouders. Ik stap nu gemakkelijker op ouders af." - Demi

  Cursist

 • cursiste Lynn

  "Door de opleiding ontwikkelde ik mijzelf op een hoger niveau als trainer-coach. Ik sta met nog meer zelfvertrouwen op de gymvloer" - Lynn

  Cursist

 • Bjorn Hillebrandt

  "Als trainer-coach kun je echt het verschil maken. Dragen jouw trainingen bij aan meer zelfvertrouwen van je sporters? Dan is de kans groot dat ze daar hun hele leven plezier van hebben." - Bjorn

  Docent

 • foto Lydia

  "Expertise zorgt voor een goede basis. Die basis leg jij, als trainer-coach." - Lydia

  Docent

FAQ

 • Wat is de maximale opleidingstijd?

  De maximale opleidingstijd voor trainer-coach opleidingen is vastgesteld op 2 jaar (24 maanden), voor juryopleidingen is dit 6 maanden. Hier wordt gerekend vanaf de datum van inschrijving.

 • Hoe lang is mijn licentie of brevet geldig?

  Na het behalen van het diploma ontvang je bij trainer-coach opleidingen een discipline gerichte licentie op niveau 3. De licentie wordt afgegeven voor een periode van vier jaar gerekend vanaf de afgiftedatum.

  Bij juryopleidingen mag je na het behalen van je jurybrevet wedstrijden jureren op het niveau wat jouw brevet toestaat. Het brevet is geldig tot de volgende aanpassingen aan het reglement en de oefenstof. Deze vinden plaats in het jaar na elke olympische cyclus.

  Om je licentie of brevet te behouden, geldt een bijscholingsverplichting.

 • Voor het klaslokaal in de Campus heb ik inlogcodes nodig. Hoe krijg ik deze?

  Voor de opleiding heb je toegang tot een digitaal klaslokaal nodig. Je krijgt een gebruikersnaam en wachtwoord toegestuurd in de bevestigingsmail van de inschrijving.

 • Mijn inlogcodes werken niet meer. Help! Wat nu?

  Je krijgt een inlogcode en wachtwoord voor het klaslokaal als je ingeschreven staat voor een opleiding. De inlogcode komt te vervallen zodra de opleiding is afgerond. Je wordt uitgeschreven als cursist waarmee de toegang tot de digitale leeromgeving vervalt.

 • Ik heb geen Inlogcodes ontvangen. Wat moet ik doen?

  Mocht je de mail met inlogcodes niet hebben ontvangen, dan kun je met je emailadres via Campus klikken op wachtwoord vergeten, dan wordt het nogmaals toegestuurd.

 • Ik wil mijn curriculum inzien en/of bijwerken, waar kan dit?

  Je kunt je CV zelf inzien/bijwerken via Mijn Licentieoverzicht en CV op de Campus. De link vind je hier. Je komt nu in jouw CV waar je een overzicht hebt van je opleidingsactiviteiten die al in je CV zijn opgenomen en waar je een opleidingsactiviteit (diploma of certificaat) kunt toevoegen.

 • Hoeveel licentieverlengingspunten heb ik nodig?

  Op het moment dat jouw licentie komt te vervallen, moet je 16 licentieverlengingspunten hebben om je licentie te verlengen. Deze licentieverlengingspunten mogen op het moment van de aanvraag van de
  verlenging niet ouder zijn dan 4 jaar.

  Voor juryopleidingen zijn licentiepunten niet van toepassing.

 • Hoe krijg ik licentieverlengingspunten toegekend?

  Als je hebt deelgenomen aan een KNGU cursus waar licentieverlengingspunten aan toegekend zijn, worden deze automatisch (na succesvol afronden van de opleiding), toegevoegd aan je CV.

  Voor juryopleidingen zijn licentiepunten niet van toepassing.

 • Waar kan ik een adreswijziging doorvoeren?

  De contactgegevens moeten in het ledenadministratiesysteem gewijzigd worden. Wij raden je aan hierover contact op te nemen met de ledenadministratie van jouw club. De KNGU is niet gemachtigd deze wijziging voor je door te voeren in de ledenadministratie van de club.

 • Moet ik altijd een machtigingsformulier opsturen?

  Als de vereniging een doorlopende machtiging heeft afgegeven aan de KNGU, is het opsturen van het machtigingsformulier voor jouw vereniging niet van toepassing.

 • Mijn licentie is verlopen. Wat nu?

  Zodra je voldoet aan de verlengingscriteria van 16 licentiepunten ontvang je automatisch een mail om je licentie te verlengen. Log in via de DG Academy met je relatienummer en je geboortedatum.

  Is mijn diploma nog wel geldig?
  Een licentie wordt afgegeven op basis van je diploma en de verlengingscriteria. Het diploma verloopt nooit en is een bewijs van je bevoegdheid, jouw licentie is een bewijs van je bekwaamheid.

 • Ik heb meerdere disciplines op mijn licentie, maakt het uit welke bijscholingen ik volg?

  Je bent zelf verantwoordelijk voor de mix van bijscholingen. Met het behalen van 16 punten is je volledige licentie weer verlengbaar. Let op: voor een niveau 4 licentie dien je minimaal 8 punten op niveau 4 te behalen.

 • Ben ik verplicht om bepaalde scholingen te volgen?

  Nee, je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze en mix van de scholingen. Niemand anders dan jij weet waar je interesses en behoeften liggen. Wij adviseren wel om 8 punten te halen met sport specifieke scholingen en 8 punten met sport overstijgende scholingen. Het kan zijn dat er in de toekomst wel scholingen verplicht worden gesteld.

 • Hoe krijg ik licentiepunten voor de DG-trainingen?

  Je kunt je inschrijven voor de DG-trainingen via de DG Academy waarbij de licentieverlengingspunten automatisch worden toegekend nadat de scholing is gevolgd.

 • Is mijn diploma ook in het buitenland geldig? Of kan ik met mijn buitenlandse diploma een licentie bij de KNGU aanvragen?

  Het diploma van de KNGU voldoet aan de Europese norm. Klik hier voor meer informatie. Buitenlandse diploma’s die ook aan deze norm voldoen worden bij ons gelijk gewaardeerd als het KNGU-diploma. Het diploma kan je naar de afdeling opleidingen versturen (opleidingenkss@kngu.nl). Hierbij dient er duidelijk vermeld te worden dat het behaalde diploma voldoet aan deze Europese norm (NLQF/EQF).

 • Kan ik als trainer-coach ook licentiepunten krijgen voor mijn jury opleiding of dagen die ik heb gejureerd?

  Nee, aan jury activiteiten kunnen helaas geen licentiepunten voor je trainerslicentie worden toegekend.