Q&A vertrouwenscontact­personen bij de KNGU

Heb je als clubbestuurder vragen of wil je iets bespreken omtrent pesten, discriminatie, (seksuele) intimidatie, agressie of geweld binnen jouw club? Dan is het verstandig om eens contact te zoeken met de vertrouwenscontactpersonen bij de KNGU. In een Q&A leggen ze uit waarvoor je hen kunt benaderen.

Wat kunnen clubbestuurders bij jullie kwijt?
“Eigenlijk alles, zolang het maar met ongewenst gedrag te maken heeft. Alles met betrekking tot pesten, discriminatie, intimidatie, agressie, geweld kunnen ze bij ons kwijt. Als je naar andere zaken kijkt, zoals bijvoorbeeld matchfixing en doping, dan kunnen ze het beste terecht bij het Centrum voor Veilige Sport.”

Wat doen jullie met de informatie die je krijgt van iemand die contact opneemt?
“Alle gesprekken zijn vertrouwelijk, tenzij er meldingen binnenkomen die strafrechtelijk van aard zijn. Wel maken we van elk gesprek een rapportage. Wij noteren altijd dat wij contact heb gehad en waarover. Dat kan ook anoniem en gaat zeker in overleg met de beller. Afhankelijk van de (advies)vraag of het probleem kijken wij hoe we een oplossing kunnen vinden.” 

Hoe doen jullie dat, de juiste oplossing zoeken?
“Eigenlijk lossen wij de problemen niet zelf op: dat zou niet mogelijk zijn als je kijkt naar het grote aantal KNGU-verenigingen in Nederland. Wij kijken vooral met de personen in kwestie wat de wegen zijn die bewandeld kunnen worden. Vaak komen wij dan weer terug in de club. Daar komen wij soms obstakels tegen binnen het bestuur of bij de leiding.

Samen kijken we wat mogelijke oplossingen zijn. Als het iets is waarvan wij weten dat collega’s ondersteuning kunnen bieden, dan geven wij dat ook aan. We proberen alles zo laagdrempelig mogelijk op te lossen.”

Wat is het verschil tussen een vertrouwenscontactpersoon en een vertrouwenspersoon eigenlijk?
“Wij zijn puur en alleen een vertrouwenscontactpersonen. Mensen kunnen bij ons terecht om te praten over bepaalde dingen die spelen of om te spreken over een klacht die ze hebben. Dan is het aan ons om ze daarbij zo goed mogelijk te helpen. Een bemiddelingsfunctie hebben wij niet: wij zijn er voor alle partijen. Vertrouwenspersonen wandelen en helpen wel mee. Zij kennen vaak de wegen binnen het sport- en tuchtrecht.”

Wie kan er met jullie contact opnemen? 
“Iedereen: van gymnast tot aan bestuurder en van jurylid tot aan coach. Wij zijn voornamelijk tijdens kantooruren bereikbaar. Je kunt ons mailen ([email protected] ) of bellen (Henriët van der weg 06-22663522 / Monique Streefkerk 06-21410802)