Directie

Marieke van der Plas (44) is sinds 2017 directeur van de KNGU. Hiervoor was ze eigenaar van een consultancybureau en werkte ze onder andere voor het CAOP. Naast haar aanvoerderschap bij de KNGU bekleedt ze nevenfuncties als toezichthouder bij Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam en bestuurslid bij het Waarborgfonds Sport. In haar jonge jaren turnde Marieke bij SKR in Katwijk. Zo ontstond haar passie voor sport. Lang geleden ruilde ze de turnmat in voor de racefiets en sindsdien is ze een fanatiek wielrenster. In 2015 fietste ze als een van de weinige vrouwelijke diehards de volledige Tour de France voor amateurs. Die monsterrit van toen staat voor wie Marieke is: ‘Een doorzetter op zoek naar haar eigen kunnen en het avontuur’.

Marieke vertelt bevlogen over de verbindende rol van de KNGU: “De gymsport als fundament voor een leven lang bewegen, dat is onze kracht. De sport is laagdrempelig, veelzijdig en laat jong en oud bewegen. Wie is er niet met peutergym begonnen? Ik geloof in de gouden combinatie van breedtesport en topsport. Nederland telt mee op het wereldpodium, waarmee de topsport een hoge inspiratiewaarde heeft voor sporters en fans. Terwijl we tegelijkertijd sporters op alle niveaus blijvend gymplezier gunnen.”

Marieke is van oorsprong pedagoge en voelt een enorme drive om het welzijn van het kind altijd voorop te zetten. “Het drijft mij al mijn hele leven. Dat was ook het eerste waar ik aan dacht toen ik bij de bond begon. Ik voel me echt verantwoordelijk voor het kind vanuit de sport. Sterker nog, we zijn met z’n allen verantwoordelijk.”

Wil je Marieke nog wat beter leren kennen? Lees dan ook eens het persoonlijke interview ‘Dat koppie? Daar heb ik voordeel van’ in het Leidsch Dagblad of het interview met Sport Knowhow XL, waarin ze vertelt wat ze het mooiste vindt aan haar werk.