Het EK turnen in Rimini draait op volle toeren! Bekijk hier het programma, livestreams en -scores!

Bekendmaking WK-teams

Bondscoaches Jeroen Jacobs en Dirk van Meldert hebben hun definitieve selecties bekendgemaakt die Nederland gaan vertegenwoordigen tijdens de Wereldkampioenschappen turnen 2023. De stad Antwerpen is van 30 september t/m 8 oktober het strijdtoneel voor dit WK.

Na een reeks van kwalificatiewedstrijden in zowel Nederland als België zijn beide bondscoaches tot de volgende teamsamenstellingen gekomen. Bij de dames vormen de volgende turnsters de Nederlandse dames selectie:

  • Vera van Pol
  • Eythora Thorsdottir
  • Sanna Veerman
  • Naomi Visser
  • Sanne Wevers

Tisha Volleman is geselecteerd als meereizende reserve. Het coachteam bestaat uit bondscoach Jeroen Jacobs aangevuld met José van der Veen, Kevin den Uijl, Vincent Wevers en Nico Zijp.

“Dit kampioenschap is de belangrijkste mondiale graadmeter in aanloop naar Parijs 2024. In Antwerpen zal duidelijk worden hoe de verhoudingen liggen; ik heb er vertrouwen in dat we met dit team de kwalificatie zeker kunnen stellen. Ons doel met dit team is een optimale teamprestatie neer te zetten, waarbij we streven naar de teamfinale.” Bondscoach Jeroen Jacobs

Bij de heren bestaat de selectie uit:

  • Bart Deurloo
  • Jermain Grünberg
  • Jordi Hagenaar
  • Loran de Munck
  • Casimir Schmidt

Martijn de Veer is aangewezen als meereizende reserve. Naast bondscoach Dirk van Meldert zijn Marcel Kleuskens en Daniel Knibbeler de herencoaches in Antwerpen. Bondscoach Van Meldert kijkt terug op een goede voorbereiding:

“We gaan voor de Olympische tickets. Top 12 voor teamselectie ligt in ons bereik maar het kan op tienden van een punt aankomen; er zijn immers een tiental landen die in aanmerking komen voor plek 9 tot 12. We zijn goed voorbereid en zijn klaar om te strijden.” Bondscoach Dirk van Meldert

Wedstrijdinformatie & programma
De heren starten het kampioenschap op zaterdag 30 september in de vierde subdivisie. Een dag later komen de dames in actie in de eerste subdivisie. In deze wedstrijden kunnen de teams zich kwalificeren voor deelname aan de Olympische Spelen (beste 12 teams, inclusief de beste drie van de WK Liverpool). Tevens kunnen de teams zich plaatsen voor de teamfinale (beste acht teams uit de kwalificatie).

Individuele turnsters en turners kunnen zich plaatsen voor de meerkampfinale (beste 24, max. twee per land) en/of de toestelfinales (beste acht per toestel, max. twee per land). De deelnemende teams bestaan uit 5 turnsters respectievelijk turners waarvan er vier per toestel mogen worden ingezet en er vervolgens drie meetellen voor het teamresultaat.

De teamfinales zijn dinsdag 3 oktober (turnen heren) en 4 oktober (turnen dames), de meerkampfinales op donderdag 5 oktober (turnen heren) en vrijdag 6 oktober (turnen dames). De toestelfinales zijn op zaterdag 7 oktober (dames: sprong en brug | heren: vloer, voltige en ringen) en zondag 8 oktober (dames: balk en vloer | heren: sprong, brug en rekstok).