Een week vol gymsport spektakel tijdens #WG2023

Duizenden gymsportliefhebbers van over de hele wereld kwamen afgelopen week samen voor het grootste showsport evenement ter wereld; the World Gymnaestrada. Met het binnendragen van de Nederlandse vlag door Sandra en Wilbert van de Nederlandse delegatie en een fantastische openingsshow klonk zondag 30 juli het officiële startschot van de 17e editie van de Wereld Gymnaestrada. Met het thema ‘Be Amazed’ stond Amsterdam als gaststad een week lang in het teken van de gymsport in al zijn facetten. Deelnemers en bezoekers genoten van de ruim 800 verschillende optredens op de verschillende locaties in Amsterdam.

Saamhorigheid en inclusiviteit
De Wereld Gymnaestrada was niet alleen een spektakel vanwege alle performances, maar ook een bijzondere ervaring van saamhorigheid. Met deelnemers uit maar liefst zestig verschillende landen en van verschillende leeftijden, culturen en achtergronden voelde het als één grote familie. Op het grootschalige evenement stond de inclusiviteit van de gymsport centraal, waar mensen met diverse achtergronden en capaciteiten samen schitterden op het podium. Overal waar je keek, zag je mensen gezamenlijk dansen, door de lucht vliegen, zingen, touwtjespringen en zelfs kleding ruilen. 

Nederlandse delegatie
De Nederlandse delegatie (bestaande uit ruim 600 deelnemers) heeft een fantastische week achter de rug waarin ze samen hebben overnacht, gegeten, getraind en optredens verzorgd en bezocht in de RAI, het Olympisch Stadion en het Vondeltheater. Het was een geweldige mix van jong en oud, waarbij ze elkaar hebben aangemoedigd en soms een traantje hebben gelaten na een indrukwekkend optreden, maar vooral ook veel hebben gelachen en mooie momenten beleefd. Beleef de Wereld Gymnaestrada vanuit de ogen van de Nederlandse delegatie:

Nationale Avond – The Art of Motion
Een van de hoogtepunten voor de Nederlandse delegatie van de Gymnaestrada was de Nationale Avond ‘The Art of Motion’. De aanwezigheid van Lenie Lens (93) en Diny van der Kooij (92), deelnemers aan de allereerste Gymnaestrada in 1953, gaf een extra speciale betekenis aan de viering van Gymnastics for All. 

FIG Gala
Bekend als de ‘Grande Finale’ van de Gymnaestrada, vond het FIG Gala plaats in de RAI. In een spectaculaire show met als thema water, sloten 17 acts uit verschillende landen de World Gymnaestrada af voor een enthousiast publiek. De gymnasten toonden diverse adembenemende choreografieën. De avond werd afgesloten met een gezamenlijke uitvoering van Colors Unite, een nummer speciaal gemaakt voor deze editie van de Wereld Gymnaestrada, waarbij de 700 gymnasten van het FIG Gala deelnamen aan een feestelijke en gekleurde finale.

Sluitingsceremonie
Nu de Wereld Gymnaestrada tot een einde is gekomen, blijven de herinneringen aan de prachtige performances, spontane dansfeestjes en duizenden lachende gezichten in en om de RAI. De gymnasten toonden onvermoeibare passie en enthousiasme. Een week lang was Amsterdam het toonbeeld van de gymsport. In het Olympisch stadion kwam door optredens van o.a. het Worldteam en de Large Group Performance van Nederland een einde aan de bijzondere week.

De vlag werd officieel overgedragen aan Portugal, waar over vier jaar de Wereld Gymnaestrada terugkeert in Lissabon. Ook dan is de Nederlandse delegatie aanwezig om er samen met de rest van de wereld een gigantisch gymsport feest van te maken. Wil je daarbij zijn? Meld je dan alvast aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het aanmeldproces.

Dankwoord
Afsluitend een woord van dank aan de FIG en TIG Sports voor de samenwerking en het gezamenlijk tot stand brengen van deze 17e editie. Een speciaal woord van dank gaat uit naar de grote groep vrijwilligers, wiens toewijding en inzet zowel tijdens de voorbereiding als het evenement zelf onmisbaar waren. Zonder hun inzet zou deze Gymnaestrada niet mogelijk zijn geweest. 

In de nieuwe editie van The Connection, vanaf september op de mat, staat een uitgebreid (foto)verslag van de Wereld Gymnaestrada.


Headerfoto: Set Vexy