Het EK turnen in Rimini draait op volle toeren! Bekijk hier het programma, livestreams en -scores!

5e van de wereld bij WK trampoline­springen

Van 9 t/m 12 november 2023 vonden de WK trampolinespringen plaats. Zes Nederlandse sporters reisden af naar Birmingham, VK, waar dit evenement plaatsvond. De sporters kwamen terug met fijne prestaties en bakken vol ervaring. Zo bewezen meerdere sporters bij de échte top van de wereld te horen.

9 november

De start van een toernooi begint met kwalificaties. Zo kwamen alle Nederlandse sporters op donderdag aan de beurt met een individuele wedstrijd. Voor Milco Abrahams, Jordy Mol, Luuk Swinkels en Rick Veldhuizen was dit het individueel trampolinespringen. Guitho de Wolff mocht in actie komen op de dubbele minitramp. Romana Schuring zou aanvankelijk ook meedoen met de WK trampolinespringen en zou deze dag haar kwalificatie springen bij het individueel trampolinespringen. Helaas bleek zij te geblesseerd om aan haar wedstrijd mee te doen. Ze juichte haar teamgenoten toe vanaf de tribune.

Rick mocht het toernooi vroeg op de dag voor Nederland aftrappen. Helaas kwam hij bij zijn eerste routine ten val en behaalde een score van 16,410 punten. Gelukkig hebben alle sporters in de eerste kwalificatie twee kansen, waarbij alleen de hoogste score meetelt in het klassement. Rick's tweede individuele oefening was al een stuk beter: hij wist alle tien zijn sprongen netjes uit te voeren. Bij zijn laatste sprong had hij helaas niet genoeg hoogte om de sprong netjes te landen, wat resulteerde in een koprol. Deze routine was goed voor 47,480 punten, waarmee hij individueel op een 81e plek eindigde.

Ruim een dagdeel later was het de beurt aan de rest van de Nederlandse ploeg. Ook Milco, die eerder dit jaar Nederlands kampioen werd op het individueel trampolinespringen, maakte een val in zijn eerste routine (23,460) en liet het afhangen van de tweede sprong. Hij wist het hoofd de tweede keer koel te houden en werd groepswinnaar, waardoor hij automatisch al geplaatst was voor de halve finale. Met 57,780 punten eindigde hij op de 23e plek in het eindklassement.

In de laatste groep was het dan eindelijk de beurt aan Luuk en Jordy. Luuk wist beide routines netjes uit te springen en kwam door zijn eerste sprong (54,840) op de 48e plek in het klassement. Zijn tweede sprong was 53,440 punten waard.

Jordy was de hekkensluiter voor het individueel trampolinespringen en bepaalde de eindklassering van de eerste kwalificaties. Zijn eerste sprong (55,680) bezorgde hem een 43e plek in het klassement. Zijn tweede routine was goed voor 53,860 punten.

Wedstrijd terugkijken

Ook bij de dubbele minitrampoline wordt er twee keer gesprongen, maar hiervoor zijn beide sprongen wél essentieel. De routines worden bij elkaar opgeteld en de som bepaalt welke positie in het klassement behaald wordt. Guitho sprong redelijk consistent en behaalde met 26,400 en 25,000 punten een totaalscore van 51,400 punten. Dat was een 23e positie waard. De top 16 was nodig voor een halve finaleplek.

10 november

10 november stond in het teken van de eerste en tweede kwalificaties van het synchroon trampolinespringen. Jordy & Rick was het duo dat voor Nederland als eerst aan de beurt kwam. De eerste poging ging helaas niet zoals gehoopt: ze haalden een score van 14,870. Toch wisten ze zich te herpakken en eindigde het duo met hun tweede sprong op een 11e plek. Hiermee kwalificeerden zij zich voor de halve finale: een plek in de top 16 was nodig om dit te behalen.

In de groep daarna mochten Luuk & Milco hun kwalificatiewedstrijd springen. Zij scoorden 47,450 punten met hun eerste poging en behaalden daarmee 47,450 punten. Daarmee eindigden zij op een 19e plek en werden zij derde reserve voor de halve finale.

Diezelfde avond vond de halve finale van het synchroon trampolinespringen plaats. Een spannende wedstrijd voor Jordy & Rick, waar zij de halve finale aftrapten. In de (halve) finale heb je slechts één kans om te laten zien wat je waard bent. Een fijne oefening zorgde ervoor dat het duo met een totaalscore van 49,070 punten een achtste positie innam. De acht beste scores kwalificeren zich voor de finale, waarbij Jordy & Rick in de opgeschoonde lijst als zevende zijn geëindigd.

Een bijzondere prestatie, want voor het eerst in 15 jaar behaalt een Nederlands paar de WK-finale. Voor Rick was het ook nog zijn WK-debuut.

11 november

Om 13.00 uur Nederlandse tijd begon de halve finale individueel trampolinespringen, waar Milco zich voor gekwalificeerd had. Als derde was hij aan de beurt tijdens deze halve finale. Een spannend moment, die alleen maar spannender werd toen Milco een korte pauze nam tijdens het inspringen. Eenmaal begonnen wist hij zijn tien sprongen vol overtuiging te springen en kwam vol opluchting tot een einde. Met een score van 57,240 punten belandde hij op een 19e plek. De top 8 was nodig om een finaleplek te bemachtigen.

12 november

Iets na 13.30 uur Nederlandse tijd begon de finale synchroon trampolinespringen. Het Nederlandse duo was als derde van de acht aan de beurt. Vol zenuwen, maar stabiel zetten ze samen een goede oefening neer, die beloond werd met 48,460 punten. Jordy Mol en Rick Veldhuizen werden daarmee vijfde van de wereld. Het goud ging naar de het Duitse duo Caio Lauxtermann en Fabian Vogel. Zilver en brons waren respectievelijk voor de Verenigde Staten (Ruben Padilla en Aliaksei Shostak) en Frankrijk (Pierre Gouzou en Morgan Demiro-o-Domiro). De Nederlanders lieten Zweden, Portugal en Oekraïne achter zich.