Wereld Gymnaestrada Amsterdam 2023 begint spectaculair!

De 17e editie van de World Gymnaestrada is van start gegaan en Amsterdam is deze week het stralende middelpunt voor bijna 19.000 deelnemers uit maar liefst 60 landen. Met een grootschalige openingsceremonie in het Olympisch Stadion is op zondagmiddag het officiële startschot gegeven voor een week vol groepsperformances, waarbij alle disciplines van de gymsport voorbijkomen. Het evenement staat bekend om de unieke mix van sportiviteit, verbroedering en gezelligheid, en met de nadruk op plezier boven competitie.

Openingsceremonie
De opening begon met een kleurrijke parade door de stad, waar delegaties uit alle hoeken van de wereld trots hun landen vertegenwoordigden. Onder een stralende zon liepen alle deelnemers door de straten van Amsterdam, vergezeld door muziek en enthousiast publiek langs de route. De openingsceremonie in het Olympisch Stadion was een waar spektakel. Met prachtige optredens die waren geïnspireerd op de Nederlandse cultuur, waaronder windmolens, fietscultuur en de grachten van Amsterdam, werden de rijke geschiedenis en diversiteit van Nederland uitgebeeld. Tijdens het altijd hilarische en indrukwekkende optreden van de Turbo Tramps ging het publiek compleet uit haar dak.

Wereld Gymnaestrada
Met meer dan 800 geplande optredens verspreid over Amsterdam, biedt de World Gymnaestrada een breed scala aan performances voor alle leeftijden en niveaus. De deelnemers, variërend in leeftijd van 0 tot 93 jaar, komen samen om te genieten van de sport en om vriendschappen te sluiten die een leven lang meegaan. Een uniek aspect van het evenement is dat er geen medailles worden uitgereikt; iedere deelnemer wordt beschouwd als een winnaar vanwege het plezier en de vreugde die ze delen met anderen.

Nederlandse delegatie
Nederland is in eigen land vertegenwoordigd door een delegatie van ruim 600 gymnasten. ,,Dat zijn er duidelijk meer dan de laatste keren, het is zelfs een verdubbeling ten opzichte van 2019. Dat de World Gymnaestrada nu in eigen land is, is een grote impuls gebleken’’, aldus Mark Kroes, één van de begeleiders van de Nederlandse delegatie. ,,Hoewel we geen wereldreis hebben gemaakt, is het voor ons toch ook een groot avontuur. We voelen dat Amsterdam een enorm prettige sfeer uitstraalt en het enthousiasme in onze ploeg is ongelooflijk goed, we hebben er allemaal heel veel zin in. Voor het eerst in 16 jaar verzorgen we ook een Nationale Avond in de RAI, en doen we mee aan de Large Group Performances in het Olympisch Stadion. Dit wordt een prachtige week.”