Naar buiten!

Met z'n allen hebben we ontdekt dat buiten gymsporten eigenlijk best heel tof kan zijn. Helemaal in de zomerperiode. Maar hoe pak je het buitensporten veilig en verantwoord aan? Naast het volgen van de protocollen, vraagt dit creativiteit en energie. Onze tip: probeer je binnenles niet 1-op-1 door te vertalen naar een buitenles. Zorg voor een moment van beweging, plezier en ontspanning. We realiseren ons dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Daarom zorgen we graag voor de nodige inspiratie.  

Speciaal voor bij de KNGU aangesloten clubs hebben we een gevarieerd en verantwoord programma voor vier weken gymsport in de buitenlucht voor diverse leeftijden ontwikkeld.

2-5 jaar

Naar buiten met peuters en kleuters, kan dat? Het antwoord is ja. Met weinig materiaal en een extra paar ogen kun je heerlijk bewegen met die kleintjes. Makkelijk is het ook, ze kunnen gewoon in hun alledaagse kloffie komen bewegen. Wel even zorgen dat ze thuis allemaal hebben geplast. Veel plezier! 

6-18 jaar

Voor de oudere doelgroep kunnen de documenten hieronder helpen om eenvoudig een buitenles samen te stellen. De lesblokken zijn gericht op kracht, conditie, balans, lenigheid en basis gymsport oefeningen, zodat jouw sporters goed voorbereid zijn om, als de omstandigheden het weer toelaten, de draad weer op te pakken. 

In samenwerking met Beter Turnen zijn lesblokken uitgeschreven voor de warming-up (bestaande uit een dans + spelvorm), de kern en de afsluiting. Pak uit alle vier de blokken wat oefeningen en stel zelf zo jouw eigen les samen.

Lesopbouw

  1. Start met de dans/demo (laat de sporters thuis oefenen en deel jullie versie via social)
  2. Kies een spel voor de warming up
  3. Ga aan de slag met de lesblokken
  4. Kies een spel als afsluiter
  5. Herhaal eventueel de dans/demo

In samenwerking met Kleuren Turnen hebben we lessen ontwikkelt voor hoger niveau turnen.

Dans inspiratie tijdens de les

Lesblokken

Spelvormen (warming-up/sluiting)

Voorbeeld lenigheid/stretchen

Voorbeeld buitenles jongens

Buitenlessen turnen (hoger niveau)

Wereld Gymnaestrada

Wist je dat de warming-up gemaakt is door de vrijwilligers van de Wereld Gymnaestrada? Dat is het grootste breedtesport evenement van de wereld. Het mooie is dat de KNGU samen met de stad Amsterdam in 2023 het event host. Jouw sporters kunnen dus eenvoudig meedoen. Wil je meer weten? 

Check het hier

Tips voor materiaal gebruik

In dit document vind je alle tips over hoe om te gaan met materialen tijdens het buitensporten.

DG on the Move

Heb je wat extra materiaal nodig? Maak dan gebruik van de DG on the Move beweegkar!

KVLO: activiteiten voor 6-8 jaar

De KVLO heeft een overzicht gemaakt van breed motorische activiteiten voor de leeftijd 6-8 jaar.