Zorgen gymclubs door stijgende energielasten

De stijgende gas- en energieprijzen zorgen voor grote uitdagingen bij gymclubs. De ontwikkelingen zetten de sport financieel onder druk. Bestuurders vragen zich af of zij de energienota wel kunnen betalen of dat stijgende huurkosten gecompenseerd worden. Ook maken zij zich zorgen of ouders de contributie wel kunnen betalen en kinderen kunnen blijven sporten. Op deze pagina vind je meer informatie over:

  • Fondsen voor ouders ter ondersteuning om contributie te betalen;
  • Verduurzamen van de sportaccommodatie;
  • Subsidies verduurzamen sportaccommodatie;
  • KNGU-wedstrijden

Heb je vragen over een van de onderwerpen op deze pagina of wil je sparren met de accountmanager, neem dan contact op met een van hen via het serviceteam: [email protected] of 055 505 8700.

Laat kinderen niet aan de zijlijn staan, meedoen is belangrijk!
Op de troontrede tijdens Prinsjesdag is er aandacht geweest voor Nederlandse huishoudens. Er worden maatregelen genomen om de energiecrisis het hoofd te bieden. Gezinnen hebben geldzorgen en steeds meer kinderen staan langs de zijlijn. Er zijn verschillende fondsen waar mensen gebruik van kunnen maken. De contributie wordt vanuit het fonds direct aan de club betaald en ouders kunnen ook sportkleding en andere benodigdheden aanschaffen. Laat jouw leden weten hoe zij gebruik kunnen maken van zo'n fonds door het op de website en social media te plaatsen, in een nieuwsbrief te zetten of posters op te hangen én maak het bespreekbaar.

Kijk voor meer informatie en communicatietoolkits op de websites van de verschillende fondsen of informeer bij jouw gemeente.

Inzetten op verduurzaming
Op dit moment heeft de KNGU niet in kaart hoeveel gymclubs er acuut in de problemen komen door de stijgende energieprijzen. Wel zien en horen we om ons heen clubs die zelf creatief aan de slag zijn gegaan met het verlagen van hun energieverbruik om te besparen op de energielasten. En er zijn clubs met een eigen accommodatie die hebben geïnvesteerd in verduurzaming zodat zij energie kunnen besparen. Lees hier hoe Stichting Turn Inn (eigenaar van een turnhal in Amersfoort) werkt aan het verduurzamen van hun sportaccommodatie.

Wil je ook jouw accommodatie verduurzamen, maar geen idee waar te beginnen? Maak dan gebruik van een begeleidingstraject. NOC*NSF heeft een aantal goedgekeurde partijen uitgekozen: Groene club, Sportstroom, Sportkracht12, Sportief Opgewerkt en ENGIE Sportmatch. De contactgegevens van deze partijen vind je hier. Je kunt de partijen direct benaderen.

Online tool Sport NL Groen
Via de online tool Sport NL Groen kunnen sportclubs, maar ook gemeenten een gratis energiecoach inschakelen die je op weg helpt met een verduurzamingsplan voor de komende jaren. De eerste stap om te nemen tot verduurzaming is inzicht. Je kunt in de online tool advies inwinnen en inzicht krijgen in subsidies en leningen. Na deze eerste inzichten volgt een concreet plan, vaak opgesteld door een energiecoach. Clubs kunnen vervolgens zelf kiezen hoe ze willen verduurzamen en met welke partijen.

Jouw sportaccommodatie verduurzamen? Ga naar Sport NL Groen en bekijk wat verduurzamen voor jouw accommodatie oplevert.

Maak gebruik van subsidies
De initiële investering van maatregelen om je sportclub te verduurzamen kan soms erg hoog zijn. Door goed te kijken welke subsidies van toepassing zijn op de situatie bij jouw sportclub, kan je de kosten beperken. Zo is er de landelijke regeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA). Deze regeling is er speciaal voor stichtingen en clubs.

Per provincie en gemeente zijn ook specifieke subsidies beschikbaar. Die zijn in veel gevallen te combineren met de BOSA-regeling. Op deze website vind je een overzicht van alle beschikbare subsidies (zowel gemeente als provincie en rijksoverheid) om te bepalen wat voor jouw club interessant kan zijn.

KNGU-wedstrijden
Organiseert jouw club dit sportseizoen een KNGU-wedstrijd en heb je te maken met hogere kosten in verband met de zaalhuur die is gestegen, maak dit bespreekbaar met de gemeente. Wil je met ons sparren hoe je dit het beste aan kan pakken, neem dan contact op met jouw accountmanager via het serviceteam: [email protected]. Het organiseren van een wedstrijd biedt ook kansen en kan interessant zijn voor bedrijven in de regio én de gemeente. Lees er meer over in dit artikel.